Jump to content

Katastar i gruntovnica


vfcara

Preporučene objave

Pozdrav svima,

imam jedno pitanje, al da prvo objasnim situaciju. Imam dvije čestice, jedna pokraj druge, obradivo zemljište, zapravo glase na moju mamu. Ovo glase sam trebao staviti pod navodnike :).

Naime, u katastru stoji na nju, u gruntovnici ne stoji. Radi se o tome da su njezini roditelji kupili spomenute čestice, imam kupoprodajni ugovor, samo taj ugovor tadašnji odvjetnik nije sproveo u gruntovnici. Uz navedeno, problem je i taj što spomenute čestice imaju različitu numeraciju u gruntovnici i katastru. Koliko sam vidio planove iz katastra i gruntovnice, spomenute dvije čestice su različito numerirane i različtiih površina, fizički se radi o jednom te istom zemljištu, ali papirnato (po brojevima čestice i njihovim površinama) gledano nemoguće je utvrditi da se radi o istim česticama.

 

Moje pitanje je: kaj prvo napraviti? Pokušati riješiti različitu numeraciju čestica (je li to uopće potrebno raditi ili ne); pokušati riješiti vlasništvo; od kuda krenuti, od katastra ili od gruntovnice?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Krenite od katastra. Neki katastri u Hrvatskoj vode dvostruku numeraciju, jednu po tzv. starom (austrijskom) premjeru, i drugu po tzv. novom(jugoslavensku)premjeru. U katastru zatražite uvjerenje o identifikaciji nekretnina, odnosno postavite im službeni upit, kojim brojevima čestica u starom premjeru odgovaraju brojevi čestica u novom premjeru, kojih ste upisani kao posjednici.

 

Što se tiče gruntovnice, najjednostavnije bi bilo da po pribavljanju gore navedenog dokumenta isti predočite sadašnjem zemljišnoknjižnom vlasniku (ako je živ), zajedno sa sklopljenim ugovorom, i od njega zatražite izdavanje tabularne isprave. U njoj treba opisati nastalu situaciju, utvrditi da su te nekretnine koje su upisane u zemljišnoj knjizi prodane, te uvrstiti dozvolu zemljišnoknjižnog vlasnika za uknjižbu kupca na nekretninama u zemljišnoj knjizi.

 

Ako to zk vlasnik nije voljan učiniti, morate u parnicu za utvrđenje prava vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trenutno je u gruntovnici upisano 9 osoba. Od tih 9 spominju se i moji baka i djed koji posjeduju najveće dijelove (21/96, ako to igra neku ulogu). Između ostalih i Republika Hrvatska je upisana na 6/96 dijelova. Sad bih trebao do svih tih navedenih osoba i one bi trebale izjaviti da se odriču (ne znam jel ovo ispravni termin, nadam se da ste skužili kaj želim reći) u moju korist (tj, moje mame) tih dijelova čestice?

 

P.S. Hvala na svim dosadašnjim odgovorima :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa da, bez obzira na usklađenost katastra i gruntovnice bitno vam je bolja pozicija ako ste uknjiženi. Ako postoji volja uknjiženih vlasnika da priznaju pravo vlasništva (izdaju vašoj mami tabularnu ispravu), to je najlakši, najbrži i najjeftiniji put. Ovo vam je jako važno i to treba prvo napraviti. Za posao s RH obratite se nadležnom općinskom državnom odvjetništvu - s njima sigurno nećete lako izaći na kraj!

 

Polazio sam od pretpostavke da su geodetski parcele u novom i starom premjeru podudarne, odnosno da imaju (barem približno) jednaku površinu i jednak položaj. Ako tome nije tako, morat ćete angažirati geodeta da vam to malo pogleda i po potrebi napravi elaborat radi usklađivanja ili parcelacije ili čega god već, oni će znati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija