Jump to content

zaostatci


kasper

Preporučene objave

kasper je napisao:

odkada se racunaju zaostatci na mirovinu da li je isti slucaj kao i sa osobnom invalidninom od datuma kad je podnesen zahtjev za hrvi :-?

 

Od datuma od kada je utvrđena nesposobnost za rad ( profesionalna ili opća ). Recimo meni je 23.01. utvrđena nesposobnost za rad a tek sam prvu mirovinu bio primio u 10.mjesecu i dobio zaostatke od datuma od kada sam bio na vještaćenju u područnoj službi HZMO-a i kada mi je utvrđena nesposobnost za rad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kasper je napisao:

odkada se racunaju zaostatci na mirovinu da li je isti slucaj kao i sa osobnom invalidninom od datuma kad je podnesen zahtjev za hrvi :-?

Zaostaci mirovine se obračunavaju i isplaćju na sljedeći način: iznos mirovine se odredi na dan invalidnosti, zatim se preračunava na dan početka isplate, a zaostaci se obračunaju i isplate od dana početka isplate pa do dana s kojim je isplata zaostataka izvršena. Početak isplate mirovine može a i ne mora biti dan nastanka invalidnosti (dan vještačenja) tj. ako niste u radnom odnosu tada je dan vještačenja i početni dan za isplatu mirovine, a ako radite tada je datum prestanka radnog odnosa početni dan isplate mirovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kasper. Oni u mirovinskom obračunavaju od dana podnošenja zahtjeva s obrazloženjem da oni ( MIORH ), nemaju nikakve veze sa drugim institucijama . Ja sam u mirovini od 2007. i tek sam prošli mjesec dobio rješenje DLP o statusu hrvi od 01.12.2005. ali mirovinsko će mi obračunati koeficijent 1,85 tek od 10.12.2008. kada sam podnio zahtjev za ponovni izračun i isplatu zaostataka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kasper je napisao:

istina duro zeko je u šumi ali ja mislim da ga imam čime istjerat (dragovoljac,sudjelovanje u dom.ratu 91.-98,hrvi 20% privremeno) pa se nadam da bi to mogla biti nekakva mirovina a kakva će biti to ćemo vidjeti ja sam znatiželjan zato sam i postavio pitanje vezano uz zaostatke

Ma nije problem u istjerivanju (nadam se da neće biti...), već je stvarno rano govoriti o zaostacima bez obzira na znatiželju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vezano za ovu temu još jedno pitanje, kako riješiti zaostatke ako ste prije nego ste stekli status hrvi bili u invalidskoj mirovini po općim propisima zbog profesionalne nesposobnosti za rad, a Upravni sud tijekom 2008 god. vam osnaži prvostupanjsko rješenje kojim je priznat status hrvi od konca 2005 godine privremeno do 2007 god. a branitelj je podnio zahtjev za vještačenje hzmo zbog pogoršanja bolesti opet po općim propisima tek početkom 2008 godine i sada od dana ponovnog vještačenja kod hzmo utvrđena je opća nesposobnost za rad, hb dobio privremeno rješenje sa predujmom mirovine do okončanja postupka nastavnog priznavanja statusa hrvi putem liječničkih povjerenstva mobms.

Od koga tražiti zaostatke mirovine zbog nezakonitog donesenog rješenja drugostupanjskog tijela za period od konca 2005 godine od kada teku materijalna prava osnaženim rješenjem prvostupanjskog tijela od strane suda pa do početaka 2008 godine kada je branitelj dobio privremeno rješenje za isplatu predujma mirovine!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...

Koliko sam čuo (novinski članak), zaostale mirovine dobivaju oni kojima je invalidnost utvrđena 1998/99. Rješenje se ne spominje.

 

Ali, moj prijatelj je dobio zaostatke uz mirovinu za studeni 2008 a moj brat uz mirovinu za siječanj 2009, u oba slučaja rješenja su im iz 2006.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim nekoga tko mi može napraviti predložak za požurnicu drugostupanjskom LP za rješenje koje čekam od osmog mj.lani kada sam bio na prvostupanjskom LP.Hitno mi treba to rješenje zbog ostvarivanja prava na darovnicu kuće od APN-a u kojoj živim od poslije Oluje. I NA KOJU ADRESU DA JE POŠALJEM.http://www.legalis.hr/uploads/icon_confused.gif http://www.legalis.hr/uploads/misli.gif HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

yo molim te možeš li vidjeti kada im je datum donošenja rješenja i za koje razdoblje su dobili zaostatke, pa napiši točan datum, bio bih ti mnogo zahvalan.

Moj je stari dobio rješenje sa datumom donošenja 2007 godine, a treba zaostatke dobiti za razdoblje od 7mjes.2006. do 7.mjes. 2007, ali još ništa.

Prošao je komisiju 99 godine i ima tiskanicu in-6, samo od zaostataka ništa.

Jesu tvoji pisali kakve zahtjeve ili dopise u mirovinsko?

Hvala ti čujemo se!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija