Jump to content

stručno neznanje i teret na vlasništvu kupljenog zemljišta


ellena

Preporučene objave

Sanja je kupila 2 neurbanizirana zemljišta. Iz neznanja nije obraćala pažnju na teret na obadva vlasnička lista, u smislu riješiće se to.

Na prvom zemljištu na koji je uknjižena 1/1 u teretovnici je iz 1904. godine uknjiženo po rješenju o nasljeđivanju pravo plodouživanja x osobe na teret k.č. koju je Sanja kupila.

Na drugom zemljištu, gdje je takodjer u vlasništvu 1/1 Sanja, u teretovnici je uknjiženo 1955. na temelju ovosudnog pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju pravo dosmrtnog uživanja u korist osobe x.

Molim Vas kako da Sanja riješi greške neznanja pri kupovini neurbaniziranog zemljišta.

Koje dokumente treba izvući i priložiti zahtjevu za brisanje ovih tereta?

:tikvan: :tupan: :glavomozid: :hvala:

Unaprijed Vam se zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za brisanje prava plodouživanja za tu osobu u matičnom uredu treba zatražiti smrtni list, i zatim dati u zemljišne knjige prijedlog za uknjižbu brisanja prava plodouživanje temljem tog smtrnog lista, kojeg ćete priložiti prijedlogu. zalijepite na prijedlog i 50 kn taksenu marku.

 

Za ovo drugo nemam pojma, ne postoji dosmrtno uživanje. Ili se radi o doživotnom plodouživanju (isto kao gore) ili se radi o dosmrtnom uzdržavanju, što bi značilo da je te 1955. godine sklopljen ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, čije je postojanje zabilježeno u zemljišnoj knjizi. Sadržaj takvih ugovora jest da jedna osoba vlasnika nekretnine uzdržava do smrti, a nakon smrti vlasnika ta osoba postaje vlasnik nekretnine. Obzirom na zabilježbu ima pravo prvenstva pred svima ostalima, koji svoje pravo vlasništva temeljem npr. ugovora o kupoprodaji ne bi smjeli moći upisati. Obzirom da se radi o 1955-oj, najvjerojatnije je prijenos vlasništva na uzdržavatelja odavno obavljen, te je ova nova kupoprodaja obavljena s "pravim" vlasnikom, a zabilježba je trebala biti brisana po službenoj dužnosti kad je ovaj stekao pravo vlasništva, pa se u tom smislu zk sudu može dati prijedlog za brisanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija