Jump to content

Status dragovoljca HVO


zspajic

Preporučene objave

Kao prvo da svima poželim sretnu novu godinu !

Naime dana 11.01.2009.god. zaprimio sam rješenje za mirovinu uzrok 100% sudjelovanje u ratu. Problem je u sljedećem što posjedujem status dragovoljca međutim u rješenju isti nije priznat, a sad dio rješenja u kojem je obrazloženo zbog čega nije priznat status dragovoljca;

-da je dana 23.07.2008. zatražena Potvrda o statusu dragovoljca za imenovanog od Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata u Sarajevu, -daje dana 10.11.2008. istom organu upućena požurnica da hitno dostave zatraženo, -da navedeni organ nije postupio po našem traženju,

-obzirom da nije dokazan status dragovoljca i obzirom da imenovani ne posjeduje osobni čin do 23.12.1996.g. mirovina mu se određuje kao vojniku.

Sve je to u redu nego problem je u tome što dalje poduzeti jer iz gore navedenog se vidi da je problem u Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata u Sarajevu. Evo još jedan primjer neažurnosti i bahatosti administracije.

Sad bih zamolio ako tko zna što poduzeti dalje da pomogne,

unaprijed hvala i Bog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otiđi u svoj Ured za obranu u kojem se vodiš i reci neka ti daju potvrdu o pripadnosti postrojbe i naglasni da ti treba za reguliranje statusa dragovoljca i otiđi u Udrugu veterana i dragovoljaca DR u kojoj se vodiš i neka ti i oni daju potvrdu, s te dvije potvrde mislim da možeš regulirati status dragovoljca.

A čuj, ako su i zatražili iz Sarajeva potvrdu a ovi nisu dostavili otiđi i do njih, ali ponesi potvrdu o pripadnosti postrojbe ili vojnu knjižicu, gdje ti je zasigurno uveden datum pristupanja postrojbi. Ganjaj i sretno

 

Što se tiče čina, mislim da je datum za čin (u koliko je dodjeljen) 20.travnja 1996. godine, a ako ne, onda ti se i ne obračunava po činu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok prijatelju!

Moj stari također ima uvjerenje iz ureda obrane da je dragovoljac, ali mu nisu priznali taj status kad su donijeli rješenje.

Uložio sam žalbu i priložio to uvjerenje u kojem se vidi pripadnost i razdoblje (ima uvjete za dragovoljca) pa sad čekam ishod te žalbe.(poslata malo prije Božića)

Kakvu si im ti priložio potvrdu ili uvjerenje o statusu dragovoljca u BIH ???

Sa Sarajevom se teško može izgonjati papir, ai upitno je jesu li im sve evidencije usklađene sa lokalnim uredima obrane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo se još raspitaj jel stvarno tražen papir iz Sarajeva(mora biti zahtjev u tvom spisu u mirovinskom).

Zbog ne postupanja organa ne bi trebao snositi posljedice ako si im priložio uvjerenje od lokalnog ureda obrane.

Moj je stari dobio negativno rješenje(za status dragovoljca), ali nema obrazloženja u rješenju samo da ne postoje nove činjenice koje bi dovele do promjene činjeničnog stanja.(ahaaaaa)

Ajde provjeri pa javi!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas sam se čuo sa gospodinom tj. djelatnikom koji radi u Sarajevu u Federalnom ministarstvu za pitanje branitelja i na pitanje zašto nisu odgovorili na traženje HZMO isti mi je rekao da su preopterećeni i da ne mogu stići odgovoriti na sve upite.Isti mi je rekao da izvadim novo Uvjerenje u Odsjeku za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze, te da dođem u Sarajevo i da će mi on napisati žalbu i da ćemo istu sa Uvjerenjem poslati za HZMO.

Tako sutra ujutro idem za Sarajevo pa ću javiti kakav je bio ishod !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo ovako juče sam bio u Sarajevu i na moje iznenađenje gospodin koj radi na pitanjima koja nas zanimaju bio je krajnje ljubazan, te mi je sastavio žalbu, a također je i on službeno odgovorio HZZMO-u tj Područnom uredu.

Tako sada mi preostaje da čekam odgovor HZZMO-a,a nadam se da bi trebao biti pozitivan jer u krajnjem slučaju ništa posebno i ne ganjam jer posjedujem status Dragovoljca .

 

Kad stigne javim vam i odgovor Bog i sretno !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Isti problem sa priznavanjem statusa,

 

Svom referentu u Tvrtkovoj dostavo sam potvrdu iz Ureda Obrane o pripadnosti postrojbi u kojoj stoji da sam pripadnik HVO od 12.12.1991. god a moj brat 17.09.1991.

Dobili smo negativan odgovor krajem prošle godine.

 

Zvali smo referenticu za objašnjenje ali nam je rečeno da nam je zahtjev odbijen. Nikakvo pravo objašnjenje nisu nam ponudili sem da nisu dobiveni nikakvi valjani razlozi da se prethodno doneseno rješenje mijenja.

 

Da stvar bude čudnija, neki od prijatelja koji su učinili isto kao i mi dobili su pozitivno rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam kontaktirao nekoliko ljudi u Tvrtkovoj i nitko mi nezna reči šta mi je sa predmetom. Kod referentice nije a druga osoba (info služba)mi je rekla da je (iz nekog razloga) predmet u roku do 5. mjeseca i da mi je najbolje da čekam.

 

Ako mi je odaslan negativan odgovor na priznavanje statusa dragovoljca šta onda to treba da znači?

 

Neznam što je bolje zvati ili čekati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moji prijatelji,ja sam bio hrvatskoj legiji časti 3 bojna 2 gardiska HVO,imam spomenicu domovinskog rata RH,ljeto 95 i oluja,prije 2 godine obolijo sam jako i hzzo mi je na račun tih spomenica priznao 100 plaću na osnovu spomenica u hrvatskoj moj broj ako nešto nije jasno volim pomoći braniteljima 0958235648

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam otisao u Tvrtkovu sa pitanjem. "Zasto mi nije priznat dobrovoljacki status. Kad ste iz SA dobili napismeno da sam bio pripradnik kriznog stozera od 18.09.1991. god i da sam sudjelovao u organizaciji obrane?"

Dobio sam odgovor "Neki su priznavali krizni stozer i priznavao im se status dragovoljca, a neki ga nikad nisu priznali. Zato smo mi (mirovinsko) trazili od nadleznih da se pismeno ocituju da li se prizna ili se ne prizna? Dobili smo napismeno NE PRIZNAJE. Ko je jamio, jamio."

Eto.

Sve jasno?????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma sve je to ok ali mi nije jasno i sada ima slucajeva da se nekima priznaje nekima ne, izgleda je to isto mjerilo kao i za omjer vojno-civilno. I nema logike ako su ovi iz SA potvrdili da je covjek Dragovoljac da ga ovi ne priznaju.

Primjena Ugovora između RH i BiH o suradnji na području stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a i članova njihovih obitelji - status dragovoljca

 

Pri rješavanju zahtjeva za mirovinu, primjenom Ugovora između RH i BiHo suradnji na području stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a i članovi njihovih obitelji (u daljnjem tekstu: Ugovor HVO), postavilo se pitanje može li stradalom pripadniku HVO-a, pri ostvarivanju prava na mirovinu, biti priznat status dragovoljca, prema odredbama Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji(Narodne novine .....)

Radi objašnjenja toga pitanja obratili smo se Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, koji nam je dopisom od 11.ožujka 2008 klasa:..., urbroj... dalo sljedeći odgovor:

"Ugovorom između RH i BiH predviđena je primjena propisa RH u postupku priznanja prava na razliku invalidske, odnosno obiteljske mirovine.

Budući da je za početak razdoblja sudjelovanja u obrani BiH određen datum 18.rujna 1991. i to prema propisu FBiH, a prema propisu RH datum početka sudjelovanja u obrani suvereniteta RH je 05.kolovoza 1990, to se početak sudjelovanja iz FBiH uklapa u razdoblje sudjelovanja u obrani suvereniteta RH. Međutim, s obzirom na to da su različiti datumi završetka razdoblja sudjelovanja u obrani suvereniteta FBiH i RH koje se računa za priznavanje statusa dragovoljca, mislimo da se u skladu s navedenom odredbom Ugovora, kao završetak razdoblja dragovoljnosti za pripadnike HVO-a može smatrati 15.siječnja 1992., jer je taj datum određen propisom RH.

Dakle, smatramo da se za pripadnike HVO-a za status dragovoljca može uzeti u obzir sudjelovanje u obrani suvereniteta u razdoblju od 100 dana od 18.rujna 1991. do 15.siječnja 1992."

S obzirom na navedeno, pripadnicima HVO-a i MUP-a, koji u navedenom razdoblju ispune uvjet od 100 dana, mirovinu treba izračunati prema polaznom faktoru 1,85.

 

U skladu s navedenim, u svim predmetima u kojima je okončan postupak priznanja prava na mirovinu, pravomoćnim rješenjem, potrebno je u slučaju ako nije podnijeta žalba po službenoj dužnosti, u skladu sa zakonskim propisima, donijeti novo rješenje o mirovini, prema navedenom mišljenju Ministarstva, a ako je podnijeta žalba u prvostupanjskom postupku, usvojiti žalbu i zamijeniti prvostupanjsko rješenje, odnosno u drugostupanjskom postupku usvojiti žalbu i poništiti prvostupanjsko rješenje.

 

Predmet je jos na obradi kad dodje odgovor javit cu kakav je bio ishod iako se iskreno nadam pozitivnom rjesenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svim dragovoljcima i hrvatskim braniteljima!

Ja sam već svoj primjer objasnio na ovu temu dragovoljca, čekam odgovor iz mirovinskog uz žalbu podnio uvjerenje lokalnog ureda obrane o statusu drgovoljca.

Da li mi spajicu možeš spremiti točno taj dopis ministarstva branitelja od ožujka mjeseca 2008 i da li bi ga bilo pametno proslijediti u mirovinsko uz svoj predmet iako su oni već upoznati stim?

Nekima se uradi pozitivno , nekima ne pa se vidi da i oni nisu usklađeni u rješavanju.

Moj mail imaš pod mojim nikom, ko možeš spremiti ili dati informaciju gdje naći na internetu primjerak dopisa.

Unaprijed zahvaljujem i javi za svoj predmet pratim ga i ja.Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija