Jump to content

Zakon o gradnji - članak 331


snjavi

Preporučene objave

Poštovani,

 

molim Vas pomozite meni neukoj.

Pokušala sam uplaniti..legalizirati ( katastar ) građevinu

izgrađenu 80 tih godina za koju je otac imao POSEBNO RIJEŠENJE iz 1987 god. ( znači prije 19.06.1991 )Kuća nije u gabaritima koji se navode u tom posebnom riješenju. E sad su mi nekolicina arhitekata, dipl.ing građevine, geodeta...predložili da se pozovemo na gore navedeni članak i da kuću koja je van gabarita kao takvu uplanimo...

Napominjem da se radi o kvadraturi zemljišta 395 m2 i da je izgrađenost cca 30%. = 120 m2.

Upravo sam saznala da je elaborat odbijen jer je voditelj katastarske općine poslao djelatnika na teren, po meni da utvrdi da li stanje na terenu odgovara skici koju je geodet prikazao... ali oni su išli utvrditi da li kuća odgovara gabaritima propisanim posebnim riješenjem !!!????

Elaborat se odbija jer je građevina preizgrađena !!!

Ništa mi nije jasno??

Kako vi čitate zakon članak 331?

U članku 333 se spominju gabariti , ali u članku 331 ne .

Što da radim .-..poludit ću

Molim vas pomozite hitno je :tuzan:

Unaprijed zahvalna

Veliki pozdrav iz Dalmacije

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako se u sve navedeno točno uklapa članak 331. Zakona?

 

Katastarski ured ne provjerava usklađenost gabarita zgrade sa građevinskom dokumentacijom već može, po potrebi, provjeriti usklađenost stanja na terenu sa geodetskim elaboratom evidentiranja građevine.

 

Što vam točno piše u rješenju o odbijanju? Ako se članak 331. navodi kao razlog, to vjerojatno znači da geodetskom elaboratu nije priložen jedan od dokumenata navedenih u tom članku, vjerojatno potvrda građevinske inspekcije da na predmetnoj k.č. ne vodi postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

(1) Za izgrađenu građevinu na temelju građevinske dozvole, odnosno drugoga odgovarajućeg akta nadležnog tijela izdanog do 19. lipnja 1991. godine ne izdaje se uporabna dozvola.

 

(2) Građevina iz stavka 1. ovoga članka upisuje se u katastarski operat ako je uz zahtjev priložena pravomoćna građevinska dozvola i potvrda da u vezi s tom građevinom nije u tijeku postupak građevinske inspekcije.

 

Za građevine izgrađene prije 1991. ne prilaže se uporabna dozvola, a to znači da se ne provjerava da li je građevina unutar gabarita propisanih građevinskom dozvolom - mi geodeti nemamo pravo provjeravati usklađenost građevine sa projektom. mi samo snimamo postojeće stanje i takvo definiramo u matematičkom, grafičkom i pisanom obliku.

 

treba samo priložiti potvrdu da se ne vodi inspekcijski postupak . zahtjev za potvrdu se predaje u upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju.

 

međutim, svaka županija, svaki katastar i državni ured imaju svoju praksu.

 

ako traže rješenje o izvedenom stanju ili rješenje za utvrđivanje građevne čestice za izgrađen objekt, onda ćete to morati ishodit da bi legalizirali kuću. potvrda da se ne vodi inspekcijski postupak i tada vam treba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam puno puno na ovim odgovorima. Samo sam ih trebala da potvrdim ono o što sam sama proučavala i što mi je nekolicina prijatelja iz struke potvrdila. Pričekat ću riješenje o odbijanju pa ću se još javiti...

ps. potvrdu od inspektorata sam također predala i protiv nas se ne vodi inspekcijski postupak.

Još jednom puno hvala :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija