Jump to content

Isključenje grijanja svim sustanarima zbog dugova pojedinaca


georgia

Preporučene objave

Poštovani,

probat ću biti što kraća sa svojim pitanjem za vas.

Živim u Zagrebu, konkretno na Jarunu, u zgradi sa tri ulaza, nije etažirana kako je to sa većinom starijih zgrada ovdje, tako da smo svi suvlasnici.

Osim redovitih računa, mjesečno plaćamo kod nadstojnice zgrade komunalije(nekih 40-tak kn) gdje je specificirano da se plaća: potrošena električna energija rasvjete stubišta, potrošena el.energija pogona dizala(kojeg nema ali nije bitno) i kotlovnice(grijanje je na toplanu), poslovi predstavnika suvlasnika i blagajnika.

E sad ovako, večeras sam primijetila da mi je nestalo grijanje na svim radijatorima i vidim na oglasnoj ploči u ulazu da se pozivaju sustanari da dođu sutra hitno predvečer platiti uz redovitu ratu za 1. mjesec i dug koji je nastao zbog neplaćanja potrošene el.energije pogona kotlovnice(za sva tri ulaza ukupno kojih 1400 kuna), jer nam je zbog tog duga što su napravili neki sustanari od danas iskopčana struja u kotlovnici, pa stoga i nema grijanja.

 

Moje pitanje je: da li je to sve po zakonu da se može iskopčati svima grijanje, zbog dugova nekih, i to zbog neplaćanja komunalija, a ne zbog neplaćanja hep-u(mislim na redovito plaćanje grijanja preko rozih uplatnica) . Ako griješim ispravite me, ali ja plaćam mjesečno najnormalnije račun hep-u za grijanje, nešto preko 220kn preko onih rozih uplatnica. A sad nam je iskopčana struja u kotlovnici zbog duga na komunalijama.

Pošto se baš ne razumijem u sve to, molim vas da mi objasnite u kakvoj su vezi to neplaćanje struje pogona kotlovnice i ono što inače plaćamo mjesečno hep-u i da li se zbog tog relativno malog duga za sva tri ulaza može iskopčati svima grijanje, iako ja recimo uredno plaćam sve račune već 5 godina koliko sam ovdje(plus i ove komunalije naravno).

I naravno - ako je ipak sve to po zakonu i moguće, kako se može ubuduće natjerati sustanare da to plate ili što se uopće može poduzeti da se to više ne dešava. Pretpostavljam da će se sutra mnogi redoviti platiše buniti na sastanku, ali to vam uvijek ostane na puno svađa i buke, a neplatiše i dalje ne plaćaju komunalije... a fakat mi je doma sad hladno bez grijanja...

 

I još jedno pitanje molim vas, dosta mi je ovo sve važno jer je sutra hitni sastanak kod nadstojnice pa da imam bar neka saznanja do tad - prije par mjeseci je pokrenuto kod nadstojnice potpisivanje suglasnosti da se zgrada etažira. Objasnila nam je da kad svi potpišu da su suglasni, bi se krenulo u određivanje točne cijene etažiranja i u samo etažiranje. No, koliko sam ja upoznata, vrlo velika većina je potpisala, vidjela sam puno potpisa na svim papirima, ali opet, nisu svi.

Da li postoji neki način da se pokrene postupak etažiranja iako nema apsolutno svih potpisa, jer koliko mi je ona rekla prošli put, postoje naznake da neki neće potpisati baš nikada, a njoj su rekli da se tu ništa onda ne može više uraditi.

Znači opet i po ovom pitanju, da li postoji mogućnost da se ipak nešto uradi bez tog određenog broja sustanara koji sve koče iz nekih svojih razloga?

 

Zahvaljujem unaprijed na savjetima u svezi ovih naših problema u zgradi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. na žalost Vašu svi troškovi izvan osobnih mjerila i brojila su zajednički, i plaćaju se po nekom odnosu (m2, broj ovog,onog) kako god

2.Ako želite da se grijete platite i za dužnike, tužite ih i tražite osiguranje plaćanja kroz uknjižbu na stan, to će ih uplašiti, čak i ako nisu etažirani.Ne zapljenjujte pokretnine-bez veze je.

Sud će svakako dati za pravo Vama tako da će gospoda imati i troškove suda, odvjetnika, a i vi tražite naknade za koješta. Potražite nekog prijatelja odvjetnika i napravit će Vam pravnu radnju na trošak vaših odmetnutih susjeda.

 

3. Za etažiranje Vam trebaju svi, probajte ih napiti , a na kraju postoji institut davanja otkaza susjedu.

Možete tražiti iseljenje susjeda zbog radnji ili neradnji koje štete svim ostalim suvlasnicima.

 

Od nepravnika više nego dosta

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve kako je moj prethodnik napisao, samo nemojte suvlasnike napiti.

Radije im pošaljite strogi dopis o tome kako ćete pokrenuti tužbu i uknjižiti potraživanja kao teret na njihov stan. Pa ćete lijepo godinama plaćati njihove račune, a dug i kamate će rasti. Pa ćete onda kada dug i kamate jako narastu pokrenuti postupak isklučenja iz suvlasničke zajednice, sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, članci 97., 98. i 99. Pa će stanovi pripasti drugim suvlasnicima.

 

Trebalo bi biti dovoljno da ih uplaši. Dajte nekom tko kuži pravo da sastavi dopis.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija