Jump to content

"Naknadno pronađena imovina" ?????


NevenkaNena

Preporučene objave

Poštovani,

budite ljubazni za žurni odgovor.

Svekrva traži "naknadno pronađenu imovinu", ročište je 05.03.2009., "sjetila" se pretpostavljam, kuhinjskih krpa, i sličnih stvari u domaćinstvu, a pretpostavljam da je naputak dobila od inih osoba, sebi sličnih prijateljica, kako se je ona krajem prošle godine prihvatila nasljedstva, i dugova, sada bi da odjednom bračnu stečevinu "pretvorimo" u naknadno pronađenu imovinu, a što je pronađeno to ne znam jer o tome nisam obavještene.

Odvjetnik mi kaže, dođem na raspravu, tražim kopiju toga što je ona tražila i tražim 15 dana za očitovanje o istom i to je to, pa me zanima da mi kažete, od stvari u stanu, što bi moglo biti "naknadno pronađena imovina" a živjeli smo više od 20 godina zajedno s pokojnim suprugom.

Napominjem da u privitku poziva nisam dobila baš ništa od "naknadno pronađene imovine", dakle, suprug mi je preminuo bez oporuke, svekrva se prihvatila nasljeđa-obiteljskog groba, ja sam se odrekla nasljeđa, i mislila sam da je to - to. Iza pokojnog supruga ostali su veliki novčani dugovi, pa je rečeno mojoj svekrvi da tko se prihvaća nasljeđa taj mora podmiriti i dugove.

Molim za mišljenje, hitno mi je, vjerujem struci.

Pozdrav od Nevenke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro vam je rekao odvjetnik. Idite na raspravu.

Inače nije čudno da se nakon završenih ostavina pojavi naknadno pronađena imovina.

To je stoga što možda ni sami nasljednici ne znaju za postojanje neke imovine, pa se onda naknadno nešto nađe.

Iako ste se prvi puta odrekli (ustupili svekrvi), možda se sada radi o imovini za koju imate interesa, pa je možete i prihvatiti.

Čisto sumnjam da se radi o kuhinjskim krpama, očito se radi o nečemu što se službeno mora prenijeti na nasljednike, da bi se moglo time raspolagati (nekretnine, vozila, oružje, računi, dionice, udjeli, fondovi ...).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

jako dobro znam da moj suprug nije imao ništa od nasljeđa osim groba, ništa se naknadno ne može pronaći a da nije u pitanju novčani dug, to se znalo i na prvom ročištu o čemu se svekrva očitovala kao osoba koje se prihvatila nasljeđa, postoji samo želja da se na svaki način (?)na moja leđa prebace dugovanja, da me se što prije izbaci doslovce iz stana, da se potpuno negira moja bračna stečevina za koju imam račune, nešto slično čula sam od svekrve u zadnje vrijeme iako tako reći i ne razgovaramo, ona sve što radi to čini po naputku nećaka kojega opunomoćuje za sve što joj treba. Suprug i ja nisamo imali auto, niti kuće, ništa a da se to moglo sakriti ili biti nepoznato na prvom ročištu i meni i svekrvi. Ostala su samo novčana dugovanja i to nam je bilo poznato a kako se svekrva prihvatila nasljeđa, rečeno joj je da to podrazumijeva i plaćanje dugovanja do visine nasljeđene imovine što je ona u zapisnik rekla da prihvaća nasljedstvo a ne prihvaća dugove.

Ne znam što bi me to trebalo iznenaditi ali imam pravo prije ročišta pogledati spis što ću i učiniti a što ću zateći zaista ne mogu znati kakvu su imali "konstrukciju" moja svekrva i nećak.

Molim vas odgovorite mi da li se na ovaj način mogu dugovanja prebaciti na mene a za njih smo znali, samo ne točan iznos dugovanja, iako sam se ja odrekla nasljeđa na prvom ročištu. Znam da suprug nije ostavio nikakvu oporuku.Da li se moja bračna stečevina za koju imam račune uopće može pretvoriti u naknadno pronađenu imovinu.

Pozdravljam. Nevenka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem se NAJLJEPŠE.

Odrekla sam se jedine imovine supruga - groba na Mirogoju koji je prihvatila svekrva.

Ona je proglašena nasljednicom iza pok.sina.

Ostalo od sitnih kućanskih stvari smo kupovali moj pok.suprug i ja (prema dogovoru i mogućnosti) a u takvim kupovinama svekrva NIKADA nije sudjelovala tj. dala niti lipe niti ona ima ikakve račune na svoje ime.

Ne znam o kojoj se naknadno pronađenoj imovini radi osim dugova a to je rješeno na prvom ročištu kada je svekrvi rečeno da prihvaćanjem nasljedstva otplaćuje i dugove (što je ona odbila i to stoji u zapisniku s prvoga ročišta.

Ovo naknadno (oprostite što se ponavljam) mi je zaista NEPOZNATO da bi bilo u vlasništvu moga supruga a da ja o tome nisam nikada znala a jako smo se dobro poznavali i bila sam dobro upućena u sve financije.

Moram priznati da me to muči, ta naknadno pronađena imovina, naprosto se bojim nekih falsifikata a što se tiče svekrve i nećaka sve je moguće, inače ne bi postavili to pitanje.

Vidjeti ću u ponedjeljak 02.03.09. jer imam pravo uvida u spis prije ročišta.

Lijepo Vam hvala na odgovoru i s poštovanjem.

Nevenka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Lijepi pozdrav i stalno mislim na tu "Naknadno pronađenu imovinu" :ljut: - i osim dugova po računima koji su ostali iza pok. supruga, ne znam za išta drugo, a opet si mislim, kada se svekrva prihvatila nasljedstva i rečeno joj je da od iznosa dugova (koji tada na prvom ročištu nisu bili utvrđenog iznosa)nasljednik podmiruje do visine nasljedstva, čudim se čudim, da ona meni onako u prolazu kaže, kako je dobro da sada na ovoj raspravi "vidimo koliko ću duga platiti ja a da li će ona platiti išta" a nisam se prihvatila nasljedstva.

Zanima me s obzirom da je to od nje poteklo, a zastupa ju ponomoćnik nećak (on nije pravnik i našu obitelj i naš život uopće nije poznavao niti prija s nama kontaktirao)a zadnji puta sam platila oko 302,00 kuna prvo ročište, da li ja trebam i sada platiti ročište, kako se plaćanje određuje i tko plaća, da li "određeni" po bilježniku pojedinac ili svi razmjerno ili po dogovoru, jer zadnji puta to nitko nije rekao. Zašto bih ja plaćala opet, pa tako u nedogled, jer odavno imam osjećaj, da je moja svekrva :vjestica: tip osobe koja radi svakojake smicalice, samo da psihički izluđuje osobu koju ne trpi i želi maknuti iz stana, npr.: cijepala mi je odjeću dok sam bila na poslu (dok je muž bio živ) i što nisam mogla dokazati da je ona, sjekiricom na pola prebila cipele, čizme i sl., spalila-uništila na tjemenu periku u ormaru, koju sam imala za posebne prilike kada nisam stigla napraviti frizuru (zbog posla u stanu), povremeno krade novac iz torbice, pa kad sam na kupanju ili WC-u sve vučem sa sobom, nečim mi je u plavo obojen bijeli kombine, koji je bio u lugu pa sam to danas vidjela kada sam ga išla prati i sa ostalim rubljem koje ne pušta boju,nečim mi "začehne" hulahopke koje sam oprala pa uočim rupu na novim čarapama,premeće po ormarima s odjećom odavno, razmješta robu, uzme npr. deodorans ili lak sa kosu pa dok me nema isprazni ga (pretpostavljam na balkonu) zamalo do kraja, ključeve sa sih vrata je izvadila i drži kod sebe tako da može slobodno hodati po stanu, jednom mi je kolegica rekla "pazi da ti hranu ne otruje", kad ju nešto pitam u vezi nabrojanog, a to je samo dio nabrojan, gleda me :zao: ravno u oči, snebiva se i kaže da sam luda, da zašto bi ona meni to činila. Dok je suprug bio živ, rekao mi je da je to radila i njegovoj prvoj ženi, izluđivala je stalno radeći sve iza leđa kada ove nije bilo u stanu.

Naravno, kada sam se potužila suprugu rekao je da on tu ništa ne može, jedino da ju ubije, jer ona je takva.

Mislim da su oni oboje odavno već emocionalno nezreli i sputani pa svoj strah kompenziraju na drugi način.

Ako bih slučajno vidjela od "naknadno pronađene imovine" da nešto spada u moju bračnu stečevinu i o tome imam račune, mogu li zatražiti za sve "tvrdnje" protustranke da i dokaže to što govori-piše; postoji i vjenčani list da se vidi da smo kontinuirano bili u braku,da li to mogu reći, naime, donijela sam u Ured 4 velike fascikle svih originala-računa od kuće, doslovce "svih papira" koje imamo pa sve to ne kanim nositi na raspravu 05.03. u 11.00 sati.

Napominjem dok mi je suprug bio u bolnici da sam od njegove plaće plaćala njegove dugove jer me to zamolio i donosila mu u bolnicu pokazivati sve izvatke iz PBZ,(to je i svekrva vidjela, a o tome smo u bolnici nas troje razgovarali) kada je umro, plaća NIJE dolazila i smatram da sam u vezi ovih financija potpuno ČISTA. Za nikakvu njegovu dobit ne znam, baš nikakvu, a jedino je samnom bio otvoren i iskren, s majkom ne, mnoge stvari joj nije niti govorio, jedino što ja nisam znala da ima velike dugove koji pokrivaju skoro svu plaću, pa je trošio kartice i tu također načinio velike dugove sve dok nije pisalo limit "nula-nula".

Molim vas recite mi, ako se pronađe neka imovina, koja bi meni bila prihvatljiva (u to postojanje sumnjam 100.000%)

pa kada bih je se prihvatila da li onda ono s prve rasprave da tko se prihvaća ostavine taj plaća dugove, po ovom "novom otkriću" bi kačilo mene da plaćam dugovanja a ne svekrva.

Molim vas može odgovor, jer od kada sam dobila taj poziv, veoma često razmišljem koja bi to sada odjednom bila naknadno pronađena imovina sem dugova koji su dugovi a ne imovina i zašto da ja to plaćam-kako mi poručuje :zao: svekrva.

Stvarno me to :-? :tuzan: :misli: muči,

Nevenka. :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve što ste napisali o odnosima sa svekrvom nema nikakvog utjecaja niti važnosti za nasljeđivanje. Jedino se čovjek može zapitati zašto živite u istom stanu, čiji je stan?

 

Također Vam nikakvi računi nisu potrebni, ali ih dobro čuvajte za slučaj da dođe do spora.

 

Isto tako nije važno što vam je svekrva rekla u prolazu ili drugačije.

 

Nitko Vas ne može natjerati da se prihvatite nasljedstva koje ne želite.

 

Za dugove odgovarate do vrijednosti naslijeđene imovine.

 

Prema tome, ovisno o iznosu dugova i vrijednosti onoga što biste naslijedili možete odlučiti hoćete li se prihvatiti nasljedstva ili ne.

 

Bračna stečevina ne ulazi u nasljedstvo niti se dugovi pokojnika mogu iz nje naplaćivati. Bračnu stečevinu morate tražiti na raspravi da se izdvoji iz pokojnikove imovine. U slučaju spora oko toga bit ćeze upućeni u parnicu.

 

Što se tiče tih računa za kuću, iz onoga što ste napisali nije jasno na što se odnose ako pokojnik nije imao nikakve imovine.

 

Sve troškove oko nasljeđivanja snose nasljednici srazmjerno nasljedničkom dijelu. Dakle, ako ne naslijedite ništa, ne trbate ništa niti platiti.

 

U slučaju bilo kakve dvojbe na ostavinskoj raspravi odbijte se izjasniti, tražite odgodu i recite da vam je potreban odvjetnik. Ne podliježite nikakvim psihičkim pritiscima, nažalost se dešava da bilježnici, a i suci, dopuštaju komunikaciju među strankama kakvu ne bi smjeli dopustiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

HVALA DO NEBESA,

na odgovoru.:jupii:

Držati ću se Vaših savjeta.

Stan je u vlasništvu svekrve a ja imam originalne račune

bračne stečevine (bilo je tu svega po malo kupovanja za bolje uvjete stanovanja i sl.).

HVALA, HVALA i HVALA, nećete vjerovati ali ne kamen, već brdo mi je palo sa srca.;-)

Puno pozdrava od

Nevenke. :-) :hvala:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bračnu stečevinu ne možete imati sa svekrvom, nego isključivo sa suprugom.

 

Nije moguće da postoji bračna stečevina ako ostavitelj ništa nije imao.

 

Naime, svakom supružniku, pripada pola (ili neki dio, svejedno) od onoga što su zajedno stekli. Kad jedan umre, njegov dio ulazi u ostavinu koja se nasljeđuje, a drugi dio pripada nadživjelom supružniku.

 

Ako vaš suprug nije ništa ostavio, onda to može značiti samo dvoje:

 

- ili nije bilo bračne stečevine,

- ili sva zajedničke stečevina pripada samo vama.

 

U prvom slučaju nemate ni vi nikakve bračne stečevine.

 

Drugi slučaj je pravno nemoguć.

 

Dakle, ili je pokojnik nešto ostavio, ili nema bračne stečevine.

 

Ako stan pripada svekrvi, onda možete od nje tražiti povrat uloženoga ili nešto slično, ali to nema veze s nasljeđivanjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

:-? Hvala Vam uvijek na svakoj dobroj riječi.

Danas sam bila na uvidu u spis prije rasprave 05.03.2009. u 11.00 sati kod javnog bilježnika.

Tamo sam u spisu vidjela "Prijedlog za naknadno pronađenu imovinu" koju je kao Podnositelj prijedloga: Željko Prša, nećak moje svekrve podnio 21.01.2009. kao njen punomoćnik.

U spisu nije bilo punomoći o zastupanju svekrve po njenom nećaku.

On prijavljuje naknadno pronađenu imovinu: neka dugovanja neutvrđenog iznosa po tekućem računu (sve rukom pisano na nekoj "špranci"), navodi neke moguće račune i u drugim bankama te moli Sud zatražiti od banaka očitovanje o mogućim računima pokojnika i navodi Diners karticu nepoznatog broja a dolje piše da u zakonske nasljednice iza pokojnika spadam imenom ja pa iza mene moja svekrva.

Na prvom ročištu dana 24.11.2008. odrekla sam se iza pok.supruga nasljedstva groba na Mirogoju koji je glasio na njegovo ime.

Svekrva se prihvatila toga nasljedstva pa kada je došlo pitanje o novcu, karticama i sl., bilježnica je uzela kopije svih kartica i napomenula mojoj svekrvi da tko se prihvati nasljeđa taj plaća i dugove iza pokojnika.

Ona je u zapisnik izjavila da se je prihvatila nasljeđa a da dugove pokojnika ne kani plaćati, to je i potpisala. Naime, za života supruga dok je bio u bolnici i dok smo ga posjećivali rekao nam je da ima jako velike dugove po svim karticama, na tekućem računu i da mu je jako žao zbog toga, znači za to je svekrva ZNALA jako dobro, a kasnije kako su dolazile opomene po računima na njegovo ime i za to je znala.

Rješenje o nasljeđivanju postalo je pravomoćno 18.12.2008. jer se na njega od nas dvije nitko nije žalio.

Svekrvi je bilježnica rekla da onaj tko prihvaća nasljedstvo taj odgovara za dugove do vrijednosti naslijeđene imovine.

Tada sam ja platila trošak te rasprave u iznosu 302,93 kune.

Moja svekrva inzistira da ja napustim stan u njenom vlasništvu i izađem isključivo sa svojim osobnim stvarima, ona iz naziva "prnjama".

Rekla mi je da ono sve što smo od svojih plaća, stanujući kod nje godinama, nabavljali suprug i ja, da to ne spada u bračnu stečevinu, da je sve što smo kupovali u stanu isključivo njena imovina, kao i sve što se u stanu nalazi. Ona negira bračnu stečevinu u više od 20 godina što smo kupovali, npr.: obnovili smo kupaonu, lavabo, sve nove pipe, u kuhinji također, kupili smo novi štednjak 2008. i ormarić u kuhinji, mikrovalnu pećnicu, ja posuđe i kuhinjske krpe, posteljinu, jastuke, ručnike, usisivač za prašinu, kupili smo u našoj sobi novi televizor, videorekorder, u istoj sobi nabavili smo kompjutor, printer, stol i stolicu za kompjutor, imamo 2 fotoaparata, kameru, i još neke stvari, trenutno se ne mogu sjetiti jer sam uzrujana. Postavili smo u stanu centralno grijanje, postavili smo dva klimo-uređaja... vjerujte mi, svekrva za ovo nabrojano nije dala niti lipe, sve smo to mi iz svojih plaća kupovali zajedno uz hranu i plaćali režije.

U nekoliko godina, a da ja to NISAM ZNALA, suprug je sebi nabavio čini mi se sve postojeće revolving kartice s određenim iznosom na njima, dizao nenamjenske brze kredite, taj novac se negdje u nekoliko godina "istopio", a imali smo svoje plaće, kako su bili godinama alkoholičari, puno novaca su trošili svakodnevno na alkohol i kupovinu hrane koja se na žalost i bacala.

Zanima me ovo gore što sam nabrojala da li to spada u bračnu stečevinu ???

Što ja od toga mogu imati za sebe, da smo se rastali, o tome bi suprug i ja odlučili što će kome pripasti, ovako kako je on umro bez oporuke, da li ta bračna stečevina sada pripada meni ??? Da li uopće svekrva može sebi uzeti za pravo da je sve to njeno????

Svekrva nije stan kojega je vlasnica prepisala na sina, moga pok. supruga. Suprug nije imao vlastitu imovinu u smislu da je stekao tijekom bračne zajednice nasljeđivanjem ili darovanjem.

Kako se kanim odseliti još ove godine, jer je zajednički život sa svekrvom postao nepodnošljiv, samo čekam dane godišnjeg odmora, jer ne mogu samo ovako uzeti slobodne dane zbog naravi svoga posla, da li ja mogu iz stana svekrve od bračne stečevine (ako ovo što ću nabrojati i jeste u pravom smislu bračna stečevina) odnijeti televizor,videorekorder i kućno kino, kompjutor i printer, stol i stolicu za kompjutor i printer, svoj usisivač,mikrovalnu pećnicu, kameru i dva fotoaparata, 2 jastuka i posteljinu koju sam donijela od svoje majke, dok u njihovom stanu nisam sve to kupila jer nisu imali s obzirom da su sve potrošili alkoholizirajući se svakodnevno, svoju svu odjeću, gajbu sa dvije papigice-tigrice, i još neku malenu siću, uzrujana sam pa se sada ne mogu sjetiti, a što se tiče kompletnog centralnog grijanja i 2 klimo uređaja bih joj ostavila i novi štednjak i ormar u kuhinji s time da mi po procjeni to novčano isplati ???

Molim Vas dajte mi recite kakva su moja prava prilikom ZAUVIJEK izlaska iz te horor kuće i da li netko ima pravo da me fizički (mislim na nećaka) spriječi da odnesem nabrojano sebi u roditeljsku kuću.

Da li ja trebam sada na raspravi 05.03.2009., ponoviti da sam se odrekla nasljeđa pa da je to riješeno u odnosu na dugove za koje se znalo i na prvoj raspravi, samo što iznos nije bio utvrđen i zašto su me uopće pozvali kada se svekrva prihvatila nasljeđenog groba na ime moga supruga što nije bila moja imovina.

Od gore navedenog što ja (kao laik) smatram bračnom stečevinom na što uopće imam pravo ja a da li od toga ikakva prava ima moja svekrva i koja.

Molim Vas kako da se smirim, pomozite mi savjetom, opet se osjećam očajnom.

Pozdrav od Nevenke. :place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemoj ni slučajno prihvatiti ili priznati dug.

ništa niti ne potpisuj a da neuzmeš par dana vremena da proučiš.

naglasi da si se odrekla bračne stečevine.

ako to ne napraviš i na bilo koji način priznaš dug bit ćeš dužna isti i vračati.

 

ulaganje u svekrvin stan ne zovi bračnom stečevinom(moglo bi biti negativno za tebe) jer to i nije .to je zajedničko ulaganje zbog povečanja konfora u stanu.

traži povrat sredstava tvog dijela zajedničkog ulaganja u stan

ako posjeduješ račune.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogu vam reći uvijek hvala velika na svakom odgovoru i prijateljskom savjetu.

Nešto si mislim: znam da postoje bilježničke šprance koje oni upotrebljavaju kada upućuju pismena strankama ovisno od slučaja do slučaja.

Kada sam ja dobila poziv i pročitala "Po prijedlogu stranke (?) a da nije pisalo ime nisam znala točno o kome je riječ, onda izraz "naknadno pronađena imovina" bilo mi je iznenađenje jer smo na prvoj raspravi maltene "pretresli" sve što smo imali, osim točnog iznosa duga jer se to nije moglo niti znati, nadalje piše da je potrebno da dam nasljedničku izjavu za naknadno pronađenu imovinu, pa me se poziva na ročište radi očitovanja i davanja nasljedničke izjave glede naknadno pronađene imovine... Bože mili tko je sastavljao tu šprancu ??? To vjerojatno svima šalju pa i onima koji zaista naslijede nešto što se nije znalo, nešto vrijedno npr. kuća, zemljište, puno novaca na računu nekoga rođaka i sl.

Kada sam danas bila u bilježničkom uredu vidjela sam u spisu samo rukom napisano opet na nekoj špranci prijedlog za naknadno pronađenu imovinu, tako da bi se mislilo da nam je neki bogataš ostavio dosta novaca, nećak-punomoćnik bez pisane punomoći u spisu, spominje neke račune, ali ništa konkretno, pa moli da sve sud ispita, a kada smo svekrva i ja bile na prvom ročištu dala sam u spis sve kopirane kartice svoga pok. supruga, jer sam se priredila za to ročište sa dosta fotokopija dokumenata za koje sam smatrala da će trebati bilježnici. Svi smo znali da pokojnik ima velike dugove, ali ne i točan iznos istih.

Dugo radim u upravi na spisima, različitim predmetima, i kad mi nekoga zamolimo za očitovanje, točno se zna na što se misli, tu nema šprance.

Ovdje ja ne razumijem kako i na što da se očitam gledajući u podnesak Željka Prše :fulotemu: gdje ni on sam ne zna skoro ništa osim što je nabacao neke natuknice i to sve o "nešto ovo", možda ono i slično, njemu sve nepoznanica a traži odgovore, mogao je mene pitati, pa valjda supruga bolje od svih može znati u vezi supruga, to je jako dobro i svekrva znala, nije se morala sada praviti nevješta, pa odjednom izgubila pamćenje, po čemu će ju onda nećak i zastupati, valjda se nekome kaže u vezi čega nekoga zastupa.

Vidjela sam u spisu neke dopise gdje su se banke očitovale u dug svoga klijenta po računu...

Pa treba im vjerovati, valjda su točno izračunali, pa NA ŠTO OD TOGA da se ja očitujem, da kažem, poštovani, ovdje na stolu vidim pismeno na kojem piše to i to, eto očitala sam se, a valjda banke pišu točne brojke dugovanja, pa na brojke se i ne mogu očitovati, odkuda da znam da je sve tako, nisam djelatnik banke.

Nadalje u bilježničkoj špranci kažu da dam nasljedničku izjavu glede pronađene imovine (račune-dugova), o Bože sveti, pa što da kažem, jednom sam se odrekla nasljeđa, pa NARAVNO da bi se svatko odrekao dugova čim ih vidi, i tada smo govorili da tko se prihvaća nasljeđa taj podmiruje dugove. Naravno ako se trebam izjasniti o brojkama na dopisu da se automatski odričem svakog zla koje potječe od imena moga pok. supruga, a naročito financija-dugova... i pitam se kada tako kažem, što će biti onda ???? Druga strana će se odreći dugova i to je to. Tko se odrekne dugova, ne plaća ništa, da li je poanta samo u tome, da se svi trebamo samo

javno odreći dugova i sve će biti za pet.

Zaista kako da se izrazim na raspravi, doslovce što da kažem na naknadno pronađenu "neku"" imovinu, :fulotemu: i na to nepoznato i samom autoru podneska, da se očitujem i dam izjavu...Da li da pitam bilježnicu što se hoće zapravo po toj njihovoj bilježničkoj spranci reći stranki između redova,na to što sam vidjela danas u spisu, zaista se nemam na što očitovati i dati izjavu, kada me se IZ PAPIRA ništa i ne pita ... zna se što bih najradije rekla, ali to ne mogu, mogu si to misliti u sebi.

Pozdravljam s velikim poštovanjem,

Nevenka.

:fulotemu:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bilo bi vam puno lakše odgovarati kad biste bili sažetiji, a i Vama bi bilo lakše kad se ne bi zamarali nebitnim stvarima i stvarima koje ne možete promijeniti.

 

Što se tiče bankovnih računa, mislim da je u redu da se utvrdi njihovo stanje i da je zahtjev predlagatelja opravdan, jer vođenje računa i košta, pa bi moglo doći i do povećanja dugova ako se to ne rasporedi. Banka ne može račun niti zatvoriti na zahtjev nasljednika bez rješenja o nasljeđivanju, ali može potraživati dugovanja koja iz njih proizlaze.

 

Dugovi nisu ostavina, pa se niti nasljeđuju niti mogu biti "naknadno pronađena imovina". Prema tome, dugova se nasljednik ne može niti odreći.

 

Prihvaćanjem nasljedstva se preuzima odgovornost za ostaviteljeve dugove, i to silom zakona a ne dobrom voljom, pa se ta odgovornost ne može izjavom izbjeći.

 

Iz Zakona o nasljeđivanju:

 

Opseg nasljednikove odgovornosti za dugove

Članak 139.

(1) Nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove.

(2) Nasljednik koji se odrekao nasljedstva ne odgovara za ostaviteljeve dugove.

(3) Nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove do visine vrijednosti naslijeđene imovine, s time da na visinu vrijednosti naslijeđene imovine i vrijednost ostaviteljevih dugova koje je nasljednik već podmirio sud pazi samo na prigovor nasljednika.

(4) Kad ima više nasljednika, oni odgovaraju solidarno za ostaviteljeve dugove, i to svaki do visine vrijednosti svoga nasljednog dijela, bez obzira je li izvršena dioba nasljedstva.

(5) Među nasljednicima dugovi se dijele razmjerno njihovim nasljednim dijelovima, ako oporukom nije drukčije određeno.

 

Izjava o prihvaćanju ili neprihvaćanju nasljedstva ne može se dati, a ne bi je bilježnik smio niti tražiti, bez točnog definiranja što je ostavina.

 

Iz vaših opširnih postova nije jasno da li je svekrva živjela u istom kućanstvu s vama ili ne.

 

Imovina koju spominjete može se podijeliti na tri dijela.

 

Prvo su predmeti kućanstva, drugo pokretnine znatnije vrijednosti koje ne spadaju u predmete kućanstva, treće su vaša ulaganja u tuđi stan sa znanjem i pristankom vlasnika.

 

Predmeti kućanstva pripadaju bračnom drugu i ne računaju se u ostavinu, pa se iz njih ne mogu niti naplaćivati dugovi.

 

Zakon o nasljeđivanju:

 

Članak 76.

(1) Nadživjelom bračnom drugu i ostaviteljevim potomcima koji su živjeli s ostaviteljem u istom kućanstvu u času smrti, pripadaju kućanski predmeti koji služe za zadovoljavanje njihovih svakodnevnih potreba, kao što su pokućstvo, kućanski aparati, posteljina i slično, ali ne ako su ti predmeti znatnije vrijednosti.

(2) Tako izdvojeni predmeti ne uzimaju se u račun pri izračunavanju nužnog dijela niti se uračunavaju nasljedniku u njegov nasljedni dio.

(3) Osobe iz stavka 1. ovoga članka stječu izdvojene predmete u suvlasništvo, na jednake dijelove.

 

Ako je svekrva živjela u istom kućanstvu s vama, to bi moglo komplicirati stvar iako je čl. 76 jasan - predmeti kućanstva ne pripadaju roditelju ako je nasljednik.

 

Pokretnine veće vrijednosti ne vidim. Ako bi postojale, trebale bi uću u ostavinu. Ali, ako ih nitko ne navede, logično je da pripadaju vama kao jednom od suvlasnika i posjednika, uz pokojnika.

 

Vaša ulaganja u stan eventualno možete tražiti od vlasnika stana. Pod kojim uvjetima, i da li biste mogli tražiti ukupni iznos ili samo polovicu, ne znam. Za pokretanje takvog postupka Vam nužno treba odvjetnik.

 

S obzirom na Vaše odnose sa svekrvom i njezine pokušaje da dugovanja prebaci na Vas, mislim da bi bilo dobro da taj postupak pokrenete što je moguće prije kako bi Vaša svekrva shvatila da bi je njezino ponašanje moglo koštati puno skuplje nego što misli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Hvala na savjetima, potpuno se slažem s Vama jer se vidi da sam ja u svemu previše "srcem", a kako bi i drugačije kada me to muči, a mučilo bi i drugu osobu na mojem mjestu.

Volim miran život svugdje gdje se nalazim, mislim bez ikakvih konflikata jer vjerujem da se uz dobru volju zategnuti odnosi mogu barem donekle riješiti, kako kod kuće, u susjedstvu, na poslu i dalje.

Teško je trpjeti nepravdu i uvrede pogotovo kada jako dobro znam koliko sam kao čovjek doprinosila obitelji, jer mi je obitelj sveta zajednica.Dala sam im više nego svojim roditeljima i sinu. Više neće tako biti. Bez obzira što po mojoj savjesti nije dobro napustiti nemoćnu osobu koja može tko zna kako završiti (onako kako si to nije niti zamišljala pod stare dane), jer imam samo majku njenih godina pa sam ih stalno uspoređivala i nisam si dozvolila da mojoj svekrvi išta nedostaje koliko je to bilo u mojoj mogućnosti a pogotovo suprugu kojega sam veoma voljela, međutim, osjećala sam da mi nisu niti na sličan način vraćali moju pažnju i skrb i nesebičnost.

Otići ću iz ove sada zajednice prvom prilikom, jer osjećam da niti svekrva niti ja više ne možemo biti pod istim krovom.

Što se tiče bankovnih računa to je sve uzeto u obzir na prvom ročištu kada su uzete sve kopije svih kartica moga pokojnog supruga, pa mislim da nećak nije trebao to isto tražiti a navesti pod nazivnik "Naknadno pronađena imovina". Svekrva je bila prisutna kada je to pitanje na prvom ročištu obrađivano, više vjerujem da je ona željala nekako pod svaku cijenu, iako se prihvatila nasljeđa isključivo na mene prebaciti sva dugovanja pokojnog mi supruga a također je željala i želi danas da se ja iselim iz njenog stana pa sve te dugove otplaćujem živeći u stanu svojih roditelja s majkom i sinom. Uz to ona želi zadržati u stanu baš sve.

Čula sam se sa svojim odvjetnikom koji me je uputio kako da se ponašam, a i pravnica iz Ureda mi je rekla svoje mišljenje. Također vjerujem da i nećaku ne odgovara cijela situacija jer je živio mirno bez pomoći svojoj teti a dobro poznavajući financijsku situaciju u kojoj mu se može naći teta a u njega polaže računa da ju iz neugodne situacije izbavi - ne dopada mu se.

Banke i kartičarske kuće su obaviještene tko je rješenjem o nasljeđivanju postao nasljednik.

Vjerujte mi, tako mi Boga, niti malo mi nije drago što se sve ovo dogodilo i kako se događa.

Mislila sam ako mi stara, bolesna, slabovidna i slabije pokretna svekrva ostavi stan, da nekako (još i prije) dignem neki kredit, pa što prije namirim dugovanja, a onda to polako isplaćujem ili da odemo zajedno u manji stan, nisam ju mislila nikako ostaviti samu bez pomoći, bez hrane, stalno sam ju uspoređivala sa svojom starom majkom i prelazila sam preko njenih hirova i zapikavanja bez obzira što znam da je bila jako neugodna prija više godina i kada smo se vratili jednom prilikom iz bolnice, dok je suprug bio živ i kada me je jako zagrlila i molila da ju nikada ne ostavim i isti moment mi se ispričala da joj oprostim za sve što mi je radila u životu... rekla sam joj "Pa naravno Vera da Te neću nikada ostaviti, čuvati ću Te" i td., što sam svojim ponašanjem i pokazivala... ali ispalo je drugačije. Malo se tu previše "upetljao" i nećak, znao je da je zakonski nasljednik, možda je ipak želio dobiti ovaj stan da ga slučajno meni ne bi dala svekrva, a njegov otac je odavno govorio "Stan će biti automatski moj", pa su zbog tih izjava često izbijale svađe između svekrve i oca nećaka.

Poslušati ću odvjetika i otići u miru a ponijeti samo neke sitnice sa sobom. Manje ću se sekirati, imati ću svoj mir a to mi je istinski potrebno. Neke stvari malene "polako ujutro iznosim iz stana" u Ured pa doma svojoj majci i sinu ostavljam popodne prije nego dođem kući svekrvi. Jedino ću zahtjevati kompjutor i printer i u vezi s time neke stvari da odnesem, jer to baš ne može stati u veće vrećice, kao i stol i stolica, valjda neće zbog toga izbiti komplikacije, a u tome će mi pomoći "diplomatskim uvjeravanjem svekrve" odvjetik (koji je bio generalni konzul nekada, a zajedno smo i radili nekada) jer on zna jako dobro kako treba razgovarati ili napisati pismeno upozorenja ljudima tipa moje svekrve.

Na one "papire" koje sam vidjela u spisu kod bilježnika stvarno se ni dragi Bog ne bi mogao očitovati a kamoli na te "papire" dati nasljedničku izjavu glede naknadno pronađene imovine, pa ću sve mudro izvesti sa što manje riječi, a ukoliko bi bilo "nezgodnog razgovora" po mene, naravno da ću se pozvati na odvjetnika.

Jedino što mogu reći je to, da jedva čekam da se ta neugodna situacija po mene završi i da nađem svoj mir u domu majke i sina, jer sam s njima svake subote, pa i preko tjedna koliko mi vrijeme dozvoljava, a hvala Bogu nedjela prođe brzo i ja se nađem na poslu gdje sam zaista zadovoljna u krugu dobrih kolega a svoj posao zaista volim raditi jer radim s ljudima a to mi nije teško nikada i da se ponovno rodim radila bih u upravi i administraciji i kontaktima s ljudima. Imam dosta pohvala u radu od stranaka pa i javnih, čak zabilježeno na internetu zbog čega osjećam sreću u srcu i to mi daje veliku snagu da tako nastavim i dalje.

Javiti ću se nakon ročišta da znate kako je bilo, a nadam se da će biti dobro i kratko.

Puno lijepih pozdrava Vam upućujem a također i ljudima koji će ovo pročitati.

Nevenka. :-) :hvala:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Vratila sam se sa ročišta.

Punomoćnik-nećak nije donio Punomoć pravno valjanu ovjerenu po javnom bilježniku - ali da se ročište ne zakazuje zbog toga ponovno, rekla sam da se održi ročište s time da nećak donese na drugoj raspravi (na nju dolazi samo on, ja ne).

Odrekla sam se "Naknadno pronađene imovine" a konstatirano je da je to "Pokretnina" točno ovako piše: 1. ulog na tekućem računu kod PBZ broj računa taj i taj, sa saldom od 17.918,01 kn (to je dug) i 2.) ulog na računu kod RBA,temeljem MasterCard broj taj i taj - neutvrđenog iznosa.

Ja dajem (jer nećak nije mogao zbog neovjerene punomoći-bio je promatrač)nasljedničku izjavu da se odričem nasljedstva na naknadno pronađenoj imovini.

Druge kartice nisu bilježnicu interesirale.

Na drugom ročištu dolazi nećak s pravovaljanom punomoći i on će se u ime svekrve odreći "Naknadno pronađene imovine" pa kaže bilježnica da svi dugovi pokojnika bez nasljednika prelaze na Grad Zagreba da on plaća jer je to OŠASNA IMOVINA što baš osobno ne razumijem - što sve DALJE znači.

Napomenula je da će se Grad Zagreb kada ga "poganjaju" banke i kartičarske kuće biti dužan platiti ostaviteljeve dugove a ne svekrva koja se na prvom ročištu prihvatila nasljedstva.

Zapisnik s ovog ročišta smo dobili pa me zanima zašto nisam dobila (nisam znala) zapisnik s prvog ročišta gdje stoji iskaz svekrva da se prihvaća nasljeđa a da dugove ne želi plaćati ni u kojem iznosu kada se utvrde.

Meni je rečeno (?) da ja vratim kartice (koje nisu zatvoreni računi) i da je to to. Da vratim čekove po tekućem računu i to je to.

Da li je to sve ISTINA ???

Onda svi mi građani grada Zagreba dugove ne moramo vraćati nikome - samo izjavimo da se ne prihvaćamo nasljeđenih dugova i izvrsno.

Nešto mi tu uopće ne štima, molim Vas za pojašnjenje u odnosu na zakone, da li je to moguće baš tako jednostavno, dužan si i ne trebaš plaćati NIKOME dugove.

Nevenka. :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

Ovo Vam moram reći.

Nazvala sam prijateljicu Javnu bilježnicu i ispričala joj "priču s ročišta" a ona se čudom čudi kako je odobreno nećaku da zastupa tetu, kada po članku 89a Zakona o parničnom postupku stranku on ne može zastupati i to što je on uopće "pokrenuo" postupak za naknadno pronađenu imovinu je NELEGALAN jer nije imao NIKAKVO zakonsko pravo pokretanja u ime tete.

Nazvala sam prisjednicu gđu Bartolić kod javnog bilježnica Marijana Jurića i rekla da molim najljepše da mi pošalje fax-om zapisnik s prvog ročišta jer sam danas dobila zapisnik s ovog ročišta a onda nisam, i ona je rekla da bude. Evo ovu sekundu sam ga dobila.

Rekla mi je prijateljica bilježnica da je na prvom ročištu SVE REČENO i određeno pa za ovim ročištem pokrenutog od nelegalnog nazovi "punomoćnika" koji nije imao ZAKONSKO pravo uopće pokrenuti išta - nije bilo zakonske osnove.

Nazvala sam prisjednicu i sve joj to rekla osim imena prijateljice, rekla je "znam ja to, nemojte me učiti" a ja joj odgovorila kad ste znali što ste uopće u to ulazili i rekli nećaku da ode bilježniku i ovjeri svoju "punomoć" i td. da ne duljim...

Budite ljubazni, pa iz ovoga gore napišite mi još nešto iz prava i zakona čemu se možem eventualno nadati ja ili moja svekrva kojoj ISTINSKI ne želim zlo jer osjećam da nećak više mulja i lovi veze nego što zna nešto iz prava kao elektrotehničar-to mu je struka.

Nevenka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako iza ostavitelja nema nasljednika, imovinu preuzima lokalna samouprava. To je ošasna imovina.

 

Odricanjem od nasljeđivanja ne mogu se dugovi prebaciti na grad i općinu, a da se ne ostane bez nasljedstva, jer odricanje ne može biti djelomično, a pogotovo se ne može odreći samo dugova. Budući da je ostavina u pravilu veća od dugovanja, nasljednici se ne odriču, pa ne mogu prebaciti niti dugove.

 

Po mojem mišljenju, gradu ništa nije ostalo pa neće ništa niti platiti jer se dugovi nasljeđuju do iznosa vrijednosti nasljedstva.

 

Dugove bi trebala platiti svekrva do vrijednosti groba, bez obzira na to što je izjavila.

 

Prema Zakonu o parničnom postupku koji se na odgovarajući način primjenjuje i u ostavinskom postupku opunomoćenik može biti samo srodnik po krvi u pravoj liniji, brat, sestra ili bračni drug. Dakle, gospodin nećak riskira optužbu za nadripisarstvo.

 

Iz svega što ste napisali proizlazi da je javni bilježnik kod kojega je to vođeno potpuno nekvalificiran za provođenje ostavinske rasprave. U kombinaciji s nekvalificiranim punomoćnikom dobije se to što ste dobili.

 

Što se tiče kartica i banke, možda postoji mogućnost da će Vas kao bračnog druga smatrati solidarnim dužnikom, pozivajući se na to da su minusi neki oblik kreditiranja ili nešto slično. Međutim, mislim da bi se vjerovnici trebali namiriti prije svega iz ostavine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ošasna imovina je ona imovina , koja ostaje iza ostavitelja bez nasljednika .

 

Iz do sada iznijetog vidljivo je da ostavitelj ima nasljednike i da je održana ostavinska rasprava , pa je

donijeto rješenje o nasljeđivanju, i naknadno pronađena imovina dijeli sudbinu ranije utvrđene imovine., u skladu s pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju.

 

 

Pozdrav !Ude :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani hvala na odgovoru,

Samo da primjetim da za te velike dugove i sve radnje u vezi dizanja novaca "do besvjesti" s kartica, pa nenamjenskih brzih kredita da bi se podmirilivali dolazeći dugovi po karticama, ja nisam znala, a dizao ih je suprug kao punoljetna (odavno) osoba koja je znala što radi i mogla znati za posljedice svojih radnji, pogotovo što je po struci bio diplomirani pravnik, nije bio nevješt, nego ga je "bolila briga, dok ide, ide", to je osobna neodgovornost s njegove strane.

Znam, čula sam i gledala na TV da su mnogi ljudi doslovce "nadrapali" s tim vražjim karticama, kupovinama a pogotovo revolving karticama kod koje se mjesečno plaća samo 10% od iznosa kupovine, pa tako to ide, dok ide, a onda odjednom počne dolaziti na naplatu po jednoj kartici i do trećine plaće mjesečno, i da bi se "spasio", brzo diže nenamjenske kredite, dakle zadužuje se opet, plaća postaje sve manja i manja, kamati sve veći i veći i ne može se dalje. Tako su se i ti dugovi supruga polako i pomalo gomilali a on se "spašavao" na sve načine koji su mu se nudili po reklamnim brošuricama pojedinih banaka ili kartica. Želio je živjeti na višoj nozi nego je mogao i često mi govorio "pa kako mogu drugi, zašto ne bi i mi".

Moja prijateljica bilježnica smatra da je današnje ročište bilo nelegalno, jer je na prvom ročištu zapravo sve bilo jasno i riješeno tko je nasljednik, žalbe nije bilo i rješenje je postalo pravomoćno.

S obzirom da radim u Gradu, malo sam se čula s nekim pravnicima, koji samo što nisu puknuli od smijeha, da bi Grad namirivao dugove građana koji su nasljednci ali ne žele plaćati dugove do visine nasljedstva. Pa nije moja firma s mojom svekrvom u tako dobrim odnosima da bi joj još i platila dugove moga pok. supruga. Svi dužnici bi onda pohrlili u Poglavarstvo da im se namire dugovi tek tako.

Smatram da je ovo tek POČETAK nemilih događanja, jer u Zakonu o parničnom postupku u čl. 89a lijepo piše tko koga može zastupati, nećak ne, a odvjetnici su vraški skupi, a naplata će doći prije ili kasnije a za to vrijeme idu kamate i ostala čuda. Prisjednica Marija Bartolić kod javnog bilježnika Marijana Jurića se malo naljutila na mene kada sam ju nešto pitala pa je rekla "nemojte Vi mene učiti", samo sam se zahvalila i otišla kada je sve bilo gotovo, nećak je ostao, pa neka i plati ročište, a zakazano mu je novo, samo njemu 11.03.2009 da kako je napisala u zapisnik, gledam ga pred sobom, "Punomoćnik nasljednice V.B. se obvezuje donijeti svoju valjanu punomoć ovjerenu po javnom bilježniku a koja sadržava ovlaštenje da nećak može dati nasljedničku izjavu"... ljudi, pa to je grozno, da mi je vidjeti facu toga bilježnika kada mu se nećak pojavi sa takvom "idejom". Što će se iznenaditi nećak, on je na raspravi rekao da mu je njegov odvjetnik rekao da može samo na komadu papira napisati da zastupa svoju tetu i potpisati svoje ime bez da se teta barem i potpisala. Ljudi pa taj ima "jakog odvjetnika", :smijeh2: žalim što nisam pitala kako mu je ime, pa sve maher do mahera od pravnika počev od bilježničke kancelarije pa ostalih bisera kojih sam se naslušala. Moj savjet, tko slučajno ode kod J.B. gdje sam bila neka dobro pazi gdje je došao.

Uglavnom, ne kanim više o tome razmišljati,pa sve lijepo i s poštovanjem pozdravljam.

Nevenka. :smijeh2:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

*

NevenkaNena

 

#1 Odustanak od "Naknadno pronađene imovine"

Forumaš

Registriran: 5.11.2008

Mjesto: Zagreb

Broj objava: 36

 

Poštovani,

Molim Vas budite ljubazni pa mi kažite čemu se mogu dalje nadati-tok događanja po mene osobno.

Moja svekrva je bila osobno pozvana na ročište u vezi naknadno pronađene imovine koju je pokrenuo nećak koji nije imao pravo zastupati ju.

Ona je izjavila na ročištu da odustaje od naknadno pronađene imovine jer ju ona nije niti pokrenula.

Da li sada nakon toga sve ostaje pri prvom ročištu kada se je svekrva prihvatila nasljeđa a ja ne pa s obzirom na dugovanja iza pok. supruga se time obvezala platiti dugove do visine nasljeđene imovine.

Hvala na odgovoru.

Nevenka.

 

 

(Opaska moderatora: ne pokretati nove teme. Raspravu nastaviti ovdje.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na premještaju,

Da li mogu dobiti odgovor na pitanje.

Želim koliko god je moguće u životu živjeti u miru bez nepotrebnih stresova pa me zanima da li je samnom "gotovo" što se tiče ročišta u vezi s dugovima od strane onih koji ih budu potraživali kad-tad ili da li ću se po tom pitanju morati ikada pojaviti kod javnog bilježnika.

Hvala na odgovoru na prvo i ovo sada drugo objavljivanje.

Nevenka. :neznam:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

Vi kažete da se niste prihvatili nasljedstva , to znači da ste se odrekli u korist nekoga , tada na tom ročištu . Izjava o odricanju je neopoziva .Javni bilježnik ukoliko se pred njim vodi postupak vezano za naknadno pronađenu imovinu voditi računa o Vašoj ranijoj izjavi da se odričete nasljedstva .Što se dugova tiče nasljednici odgovaraju za dugove do vrijednosti nasljeđene imovine .

 

Što se punomoći tiče , punomoć je valjana ako je ovjerena kod JB , obični papirići se ne uvažavaju .Međutim ,ako je svekrva bila prisutna i očitovala se onda JB će postupiti u skladu s izjavom svekrve i ostalih nasljednika koji su se prihvatili nasljedstva .

 

I još jednom da istaknem onaj koji nije naslijedio ništa ne treba ni vraćati dugove, pa iz iznijetog Vi ne bi trebali strahovati od bilo kakvog pozivanja .

 

Pozdrav :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Nadam se da više neću zamarati nikoga ovdje svojim nevoljama i problemima.

Rado ću i dalje pratiti tekstove jer su zaista svakome od nas dobro došli. Odvjetnici su skupi većini a ovdje ima zaista dobrih savjeta, pa si možemo pomoći u nevolji, osim ako je nešto komplicirano moramo se obratiti odvjetniku.

Hvala puno uz prijateljski pozdrav.

Nevenka. ;-):mase2:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija