Jump to content

Neslaganje katastra i gruntovnice


miroslav8

Preporučene objave

Molim pomoć.

Moj otac posjeduje kuću i okućnicu u jednom mjestu kraj Zagreba.Uvidom u zemljišne knjige ustanovljeno je da površina okućnice koja je u stvarnosti(također odgovara i onoj u katastru) u gruntovnici je manja za oko 300 m2.

Ostatak je u gruntovnici naveden kao mlake i grabe,a vlasnik je "kotar Zagreb".Kuća i okućnica su tu preko 100 godina ,a katastar je rađen 1964.g.

Moj otac bi želio da cijeli posjed glasi na njega te me zanima kako riješiti ovaj problem i kome se obratiti jer dosad mi nitko nije konkretno odgovorio.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao dokaz vlasništva mjerodavna je gruntovnica.

Uvidom u povijesni list trebalo bi provjeriti jesu li vaši preci ikad bili upisani kao vlasnici i na tih 300 m2.

 

Vi uzimate zdravo za gotovo da vam je netko 'oteo' tih 300 m2, ali moguće je da je bilo obrnuto - da je netko od vaših predaka nekad davno uzurpirao taj dio.

Katastarski planovi koji su se radili (korigirali?) 1964. samo su prikazali postojeće stanje (tada, debelo u socijalizmu, malo se marilo za gruntovnicu i stvarno vlasništvo, a katastar evidentira posjednika).

 

Ako, međutim, nesmetano koristite posjed više od 40 godina, a niste bili svjesni da nije vaše vlasništvo, možete zatražiti stjecanje vlasništva dosjelošću.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najvjerojatnije je pra,pra djeda negdje prije 1900 god.

zasipao dio bare i proširio svoju livadicu.Moj,sada već pokojni djed, koji je rođen 1920. nije ništa znao o tome.

 

Kažeš da s obzirom da nesmetano koristimo posjed više od 40 godina, a nismo bili svjesni da nije naše vlasništvo, možemo zatražiti stjecanje vlasništva dosjelošću.

 

Dali me možeš malo uputiti koje dokumente bi trebalo izvaditi i gdje s time.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebali biste pokrenuti sudski spor.

 

Ali mislim da je jednostavnije da kupite taj dio.

 

Ako se uistinu radi o poljoprivrednom zemljištu (znači nije GUP-om označeno kao građevinsko), vrijednost je između 0,80 - 1,60 kn po m2, dakle ukupno 240-480 kn.Trošak spora bio bi veći, a rezultat je uvijek neizvjestan.

Ne znam o kojem se dijelu zemlje radi, ali sada je u tijeku rasprodaja putem natječaja poljoprivrednog zemljišta u Zagrebačkoj županiji, na tisuće hektara, i početne cijene su te koje sam naveo. Država u lokalna uprava riješava se zemljišta , koje je dijelom i zapušteno, da bi mogli provoditi Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

Podnesite zahtjev, zemlju već koristite, pa imate pravo prvokupa. Možda je ta zemlja u natječaju, a vi toga niste svjesni.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam donekle sličan slučaj .Radi se o parceli koja se u katastru vodi na meni, a od kada postoji katastar vodi se na mojim precima. Od njih je naslijednim redom došla u moj posjed.Parcela nije nikome bila zanimljiva dok općina nije planirala radit cestu preko nje.Tada saznajem da je parcela na sudu uknjižena na sasvim drugu osobu.Uknjižba je napravljena prije 60 godina a osoba na koju je uknjižena više nije živa.Zanima me da li ja kao posjednik parcele imam ikakvo pravo u vezi toga i da li se buduće knjiženje može napravit bez znanja mene kao posjednika čestice.Kome općina treba isplatit naknadu za zemljište.Da li općina može sve dogovorit sa naslijednicima osobe koja je uknjižena a mene jednostavno izbrisati iz posjeda.Napominjem da se radi o malim novčanim sredstvima ,ali me smeta to što se sve počelo raditi a da mene nitko ništa nije pitao.

Unaprijed se zahvaljujem na korisnim savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

U gruntovnici je uknjiženo vlasništvo ! Ukatastru posjed.

 

U času smrti vlasnika imovina prelazi na nasljednike .Moguće je da radi nedostatka smrtovnice nije moguće provesti ostavinsku raspravu .Nasljednici će morati ukoliko je osoba umrla u inozemstvu zatražiti od suda proglašenje nestale osobe umrlom i tada pokrenuti ostavinski postupak.

 

Da bi se Vi uknjižili kao vlasnik morate dokazati da se nalazite u zakonitom i poštenom posjedu. ,i tada bi morali tužiti nasljednike . Mrtvu osobu nije moguće tužiti , jer nema pasivnu legitimaciju . Centar za soc. rad mrtvoj osobi ne može postaviti staratelja . Staratelj se postavlja samo osobama nepoznate adrese.

 

 

Ako je sve u redu tada podižete tužbu na utvrđenje vlasništva .( vlasništvo se stiče nasljeđivanjem , pravnim poslom i dosjelošću )

 

Pozdrav Ude

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija