Jump to content

pčelarstvo, upisnik i mirovina


ginko

Preporučene objave

Nalazim se u invalidskoj mirovini,opća 100%.HRV-i, 30 %, rat-70, 30 mir .Invalidnost po osnou PTSP. E sad jedno pitanje : mogu li ja sa ovim statusom biti u upisniku, odnosno baviti se pčelarstvom i ljekovitim biljem, ili tada gubim pravo na mirovinu. Ne trebam ni reći da bi mi bavljenje pčelama i biljem bili od koristi za zdravlje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U "Obrazac zahtjeva za upis u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava i prijavu promjena list 1" jedna od rubrika koje treba ispuniti je i "12. radna aktivnost", uz sljedeću uputu:

"za 12 - upisati šifru radne aktivnosti nositelja OPG: za

1/bavi se isključivo poljoprivredom;

2/poljoprivreda je pretežita djelatnost (više od 50% radnog vremena);

3/poljoprivreda je dodatna djelatnost (manje od 50% radnog vremena);

4/umirovljenik (u slučaju nepostojanja formalnog statusa umirovljenika, osobe starije od 65 godina)."

 

Zaključak bi bio da vam mirovina ne priječi upis u UPG, a niti je upis u navedeni Upisnik razlog da izgubite mirovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

buda1965 je napisao:

navodno nečeš moći dobivati poticaje pošto si u mirovini.

 

U upisnik se može upisati svatko, bez obzira na visinu i vrstu poljoprivredne proizvodnje te na visinu ukupnog obujma poslovanja.

 

Samo ona OPG koja imaju ukupni obujam poslovanja jednak ili veći od 3 proizvodne jedinice, temeljem upisa u upisnik, stječu pravo na podnošenje zahtjeva za neki od oblika državne potpore (potpora dohotku, poticanje proizvodnje, kapitalna ulaganja).

 

Zahtjeve za državnu potporu može podnositi i OPG kojeg su neki od članova u radnom odnosu ili u mirovini, ako je upisano u upisnik i zadovoljava propisane uvjete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dopuna:

 

Proizvodne jedinice su koeficijenti izračunati na temelju kalkulacija vrijednosti i troškova svake pojedine vrste proizvodnje. Konkretno, to je vrijednost proizvodnje umanjena za varijabilne troškove. Minimalni obujam svake pojedine proizvodnje, koji može ući u kalkulaciju, iznosi 0,4 proizvodne jedinice.

Minimalni ukupni obujam poslovanja gospodarstva, dakle zbroj svih proizvodnih jedinica, mora biti 3, da bi gospodarstvo moglo ostvariti potporu iz bilo kojeg modela potpore.

Za gospodarstva koja udovolje uvjetu minimalnog ukupnog obujma poslovanja slijedeći korak jest razvrstavanje komercijalnih proizvođača od nekomercijalnih. Obiteljska ili seljačka gospodarstva moći će se sama odlučiti za jednu od te dvije skupine, dok pravne osobe mogu ostvariti samo pravo na uključenje u komercijalnu skupinu.

 

Vrsta proizv. jed. mj.(količina) x koefecijent = obujam (proizv jed.)

 

Konkretno za ginkov slučaj:

Pčelinje zajednice broj x 0,05 = najmanje 0,4

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedno pitanjce ( nisam baš dobar na tom terenu, pa neka mi unaprijed bude oprošteno): štima da nositelj OPG može biti umirovljenik, što u slučaju ako takvo OPG je (ili postane...) "obveznik" PDV, po meni i obveznik poreza na dobit te nositelj obveznik poreza na dohodak od samostalnog rada, a on istovremeno obveznik poreza na dohodak temeljem mirovine (opća nesposobnost za rad ...)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj ti je savijet da ako imaš suprugu da taj upisnik napraviš na nju a ti možeš raditi oko pčela koliko te volja. Ovo ti je iz razloga da ako uđeš u sustav PDV-a NE MOŽEŠ biti u mirovini i u pdv-u.Još bolje ako je supruga zaposlena onda ne mora posebno plačati mirovinsko i zdravstveno nego samo moguči porez na dobit ali samo od te poljoprivredne djelatnosti. Inače sada je po novom da se poticaji mogu ostvariti i za jednu proizvodnu jedinicu, znači 1 krava, 1 hektar neke kulture, baš za tebe konkretno pčelinje zajednice=košnica=65 kn.kom; med=kg=2,86kn; matice pčela=kom=19,50kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u potpunosti bi se složio sa gospodinom lakiluk.Najbolje i najsigurnije ti je nekomplicirati stvari.Ja imam također obg registriran na suprugu(jagode).Na temelju registracije i sveg ostalog dobivamo poticaj a ne ugrožavam aventualnu svoju mirovinu.Nikad neznaš kad če netko reči ako možeš radit pčele možeš i nešto drugo pa ti mirovinu skreše na ovaj ili onaj način.Ja nebih riskirao a i čini mi se da kao da svi vole kad mi ništa nemamo i ništa neradimo inače odma idu paraziti da te globe. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Duro je napisao:

Jedno pitanjce ( nisam baš dobar na tom terenu, pa neka mi unaprijed bude oprošteno): štima da nositelj OPG može biti umirovljenik, što u slučaju ako takvo OPG je (ili postane...) "obveznik" PDV, po meni i obveznik poreza na dobit te nositelj obveznik poreza na dohodak od samostalnog rada, a on istovremeno obveznik poreza na dohodak temeljem mirovine (opća nesposobnost za rad ...)?

da duro pitanje ti je na svom mjestu.Stvar je u tome da si obavezan plačati pdv kad ti je poticaj veči od mislim 80 000 kuna.da tada se uglavnom sve komplicira.Također je problem ako prodaješ svoje proizvode gdje ostaju (tragovi kolanja novca)odnosno izdaješ račune.Tu treba također vodit računa o visini kolanja novca.Recimo prodaja mjeka u mljekare i slično.Ja sa jagodama nemam takvih problema jer nisam dužan izdavat račune ali to je zasebna priča.U svakom slučaju takve stvari se nerade na svoje ime ako imaš mirovinu pogotovo opču iako su takvi poslovi najbolji ljek za umorne glave.Barem meni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

FRANJO/FRENKI je napisao:

Stvar je u tome da si obavezan plačati pdv kad ti je poticaj veči od mislim 80 000 kuna.da tada se uglavnom sve komplicira.

Po sili Zakona u sustav PDV-a moraš ući ukoliko su prihodi OPG-a veći od 85000,00 kn. Koliko mi je poznato to vrijedi i za porez na dohodak.

Međutim, ukoliko hoćeš državne poticaje po novim izmjenama Zakona moraš biti obveznik poreza na dohodak.

Pa tko voli nek izvoli.

Na ovu temu (OPG, PDV, porezi, knjigovodstvo)ima puno foruma, pa čak i pčelarskih :namiguje::

http://www.pcela.hr/forum/viewtopic.php?f=38&t=1661

 

Što se tiče mirovine zbog opće nesposobnosti i OPG-a ne bih znao siguran odgovor, ali mislim da taj ne bi smio ulaziti u sustav PDV-a niti tražiti poticaje :palac:.

Za kraj malo Pankretića:

"Kako je pojasnio ministar poljoprivrede Božidar Pankretić na današnje susretu s novinarima, Izmjenama i dopunama Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu omogućeno je onim poljoprivrednim proizvođačima koji nemaju tri proizvodne jedinice (tri hektara ili tri grla stoke) mogućnost korištenja poticaja.

Izmjenama i dopunama Zakona određeno je da su od 1. siječnja 2010. sva seljačka gospodarstva ili obiteljska poljoprivredna gospodarstva obvezna pri podnošenju zahtjeva za poticaje dokazati da su upisani u Registar obveznika poreza na dohodak pri Poreznoj upravi i da su time postali obveznicima poreza na dohodak."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija