Jump to content

Kapara.


mcgreg

Preporučene objave

Potpisali smo s strankom predugovor o kupnji nekretnine, i platio nam je kaparu, mi smo zgradu završili, dobili uporabnu i upisali zgradu u roku iz predugovora, obaviješten je telefonski kad je to napravljeno i on izjavljuje da sad više neće kupiti i nek mu vratimo kaparu (izjavljuje nesuvisle razloge za odustajanje), kaparu mu ne želimo vratiti barem ne odmah jer nas je spriječio u daljnjoj prodaji dok smo smatrali da je njemu prodano, sad je kriza i nekretnine se ne prodaju.

 

Rekli smo mu da može dobiti kaparu natrag ako dovede kupca ili mi prodamo, nakon toga on prekida komunikaciju i sad dobivamo tužbu za povrat kapare?

 

Kako se obraniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sukladno zakonu o obveznim odnosima - članku 303. - kapara je:

"(1) Ako je u trenutku sklapanja ugovora jedna strana dala drugoj stanovit iznos novca ili stanovitu količinu drugih zamjenljivih stvari kao znak da je ugovor sklopljen (kapara), ugovor se smatra sklopljenim kad je kapara dana, ako nije što drugo ugovoreno."

Ukoliko se pročita članak 268. vidi se kako je u pitanju predugovor. Što je također ugovor, koji obvezuje na sklapanje glavnog ugovora.

Također, bitno je da li ste izvršili ovjeru kod javnog bilježnika, obzirom da se predugovor treba sastaviti u formi glavnog ugovora.

evo nastavka članka 303:

"(2) U slučaju ispunjenja ugovora kapara se mora vratiti ili uračunati u ispunjenje obveze.

 

(3) Ako što drugo nije ugovoreno, strana koja je dala kaparu ne može odustati od ugovora ostavljajući kaparu drugoj strani, niti to može učiniti druga strana vraćanjem dvostruke kapare."

 

I SAD PAŽLJIVO ČITAJTE:

Članak 304.

 

(1) Ako je za neispunjenje ugovora odgovorna strana koja je dala kaparu, druga strana može po svojem izboru zahtijevati ispunjenje ugovora, ako je to još moguće, ili tražiti naknadu štete, a kaparu uračunati u naknadu ili vratiti ili se zadovoljiti primljenom kaparom.

 

(2) Ako je za neispunjenje ugovora odgovorna strana koja je primila kaparu, druga strana može, po svojem izboru zahtijevati ispunjenje ugovora, ako je to još moguće, ili tražiti naknadu štete i vraćanje kapare, ili tražiti vraćanje dvostruke kapare.

 

(3) U svakom slučaju, kad druga strana zahtijeva ispunjenje ugovora, ona ima pravo i na naknadu štete koju trpi zbog zakaš­njenja.

 

(4) Sud može, u slučajevima iz stavka 1. i 2. ovoga članka, na zahtjev zainteresirane strane smanjiti pretjerano veliku kaparu.

 

U biti će Sud cijeniti tko je odgovoran za neispunjenje predugovora...

 

Teško je bez "papira" pričati tako da uzmite sve sa rezervom... možda vam treba i odvjetnik...

 

Čuvajte se i sretno

 

 

:-)

 

zakon u cjelini imate na www.nn.hr

- službeni dio pa u tražilici upisati "obveznim"

čitajte cijeli Odsjek koji govori o kapari i odustanini...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija