Jump to content

Dali poslodavac može mijenjati raskid ugovora o radu?


BAGICA

Preporučene objave

Poštovani,

 

sa sutrašnjim datumom mi izlazi porodoljni dopoust i danas sam bila na razgovoru s poslodavcem i 1.ugovor koji mi je uručio glasi "zaposlenici se daje otkaz zbog kašnjenja na posao i neodgovornosti" :misli: ja sam mu rekla da to ne želim uzeti jer tekst koji je naveo nije točan zatim mi je dao 2. ugovor na kojem je pisalo da pristajem na sporazumni otkaz :-o a ja ni to nisam potpisala jer su mi gospoda sa zavoda rekli da s tim ne mogu dobijati nikakvu naknadu i dobro su se svi nasmijali kad su pročitali moje ugovore i poručili mom šefu da malo bolje čita zakone. :smijeh: I sad sam dobila novi ugovor koji glasi "TEMELJEM ODREDBA ČLANKA 106 I ČLANKA 125 ZAKONA O RADU DIREKTOR DRUŠTVA DONOSI ODLUKU O OTKAZU UGOVORA O RADU. ZAPOSLENICI SE DAJE OTKAZ UGOVORA O RADU SKLOPLJENOG NA NEODREĐENO VRIJEME DANA 15,07,2006, RAZLOG OTKAZA SU TRENUTNE GOSPODARSKE PRILIKE TE JE NAVEDENA RADNICA TEHNOLOŠKI VIŠAK 03,2009.Datum nije naveden i sad mene zanima dali on može promjeniti taj isti ugovor jer ja nisam ništa potpisala jer mi je poslodavac rekao da se takvi primjerci ne potpisuju i dali će mi na zavodu priznati jer je naveden samo mijesec prestanka rada ali ne i dan. :-?

Unaprijed zahvaljivam!! :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Te sve otkaze je vaš poslodavac nazvao "ugovorima"? OMG :smijeh:

"Trenutne gospodarske prilike" nisu i ne mogu biti valjan razlog otkaza. Ovo stoga što on u otkazu mora navesti zašto smatra da ste Vi kod poslodavca tehnološki višak (primjerice, smanjio mu se obujam proizvodnje i sl.), a nikako situacija u državi. Hahaha, ovakav otkaz još nisam vidio :smijeh: Svakakvih bisera ima :-D .

 

Također, iz ovoga što ste Vi napisali uopće nije jasno kada Vama prestaje radni odnos. Pogotovo stoga što nedostaje još jedan dio rečenične konstrukcije u zadnjem dijelu rečenice :-D

 

Ako Vam je uručio taj otkaz - Vi ga možete pobijati pred sudom. I uspjet ćete :namiguje: Inače, otkaz je izraz jednostrane volje, bilo radnika, bilo poslodavca, pa ga ona druga strana ne mora potpisati da bi isti proizvodio pravne učinke po drugu stranu.

 

I još jedna stvar - kada Vam je uručio taj otkaz? Sa danom 17.03.2009., a Vi ste na porodiljnom uključujući 18.03.2009.?

 

Ovaj poslodavac radi sve vama u korist :-D

 

Ukoliko želite pobijati otkaz, u roku od 15 dana mu morate podnijeti tzv. Zatjev za zaštitu prava, u kojem ćete zatražiti da otkaz stavi izvan snage jer je nezakonit. Potom njemu ostaje 15 dana za odgovor, a ako Vas odbije vratiti na rad ili Vam ne odgovori na Vaš zahtjev za zaštitu prava, Vama teče rok od daljnjih 15 dana za podnošenje tužbe sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvarno smiješno kako se neki poslodavci vole igrati boga, a pojma nemaju ni o osnovama radnog prava!

Uz sve navedeno, prvih 15 dana nakon povratka s porodiljnog štiti Vas i Članak 77. Zakona o radu:

 

(1) Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnoga dopusta, koriš­te­nja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskoga dopusta i dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju te petnaest dana nakon prestanka trudnoće, odnosno prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati trudnici, odnosno osobi koja se koristi nekim od spomenutih prava.

 

(2) Otkaz je ništav ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ili ako radnik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stavka 1. ovoga članka te o tome pridonese odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugoga ovlaštenog tijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija