Jump to content

Plaćanje RTV pristojbe????


tea123

Preporučene objave

Stanje stvari:

 

Uselili u stan prije 6 mjeseci, prije 5 dana dolazi inkasator i pita koliko dugo smo u stanu, ja mu odgovaram tek 15 dana. Odlazi, nakon 2 dana dolazi ponovo, zvoni susjedi ona mu otvara vrata, zastrašuje ju i ona mu plaća 5 rata u nazad za mjesece koje zivi u stanu.

 

Naš stan je u vlasništvu svekrve koja zivi na drugoj adresi i na toj adresi uredno plaća pristojbu, a ja i zaručnik nismo prijavljeni na ovoj adresi(stan).

 

Pitanje:

 

Plaćamo max tv, dakle ne koristimo infrastrukturu hrt-a nego t-coma, zanima me da li smo obavezni plaćati pristojbu za rtv, ako da kako da ju izbjegnemo?

 

Unaprijed hvala

 

 

 

Editirao moderator zbog pisanja velikim slovima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospodja svekrva bi trebala nazvati pretplatnicku sluzbu na Prisavlju i dogovoriti s njima kako odjaviti pretplatu s te adrese (osobno ili faxom), sami to bez njene punomoci necete moci obaviti.

Prosle godine odjavih bez problema s njima direktno u kontaktu pretplatu koja je glasila na pokojnu osobu iz stana (uz predocenje smrtnog lista), bili su cak jako ljubazni i nisu me gnjavili nikakvim bespotrebnim glupostima - vise sam vremena provela na porti da me puste unutra, nego sto sam potrosila na odjavljivanje, ugodno iznenadjujuce! :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Plaćam RTV pristojbu oko godinu dana, ali nisam vlasnica TV prijamnika ni stana u koji je uletio inkasator i napisao mi kartončić za RTV pretplatu. Naime, stan je od tete i na prodaju je, a ja ga samo povremeno održavam, dakle ne živim i ne boravim u tom stanu.TV prijamnik također nije moje vlasništvo.

Kako da se sad riješim tog plaćanja? Mislim da nisam ni trebala plaćati, ali nastup je bio žandarski i stvarno se nisam snašla.

Unaprijed hvala.

:misli::tikvan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

U privatni objekt, bilo stan ili kuća, nema ti pravo nitko upadati, pa čak niti policija bez pravo valjanog naloga. Inkasatori to znaju i zato idu na foru "APP". Kad dođe, samo ga lijepo otpravi bez ikakvog objašnjenja. Bude li ikakvih prijetnji možeš mu se još i ljubazno nasmiješiti.

Ako ti je već nabio pretplatu, učini kako su prethodnici rekli. odjavi TV i stvar rješena. pretplata se ne plaća za gledanje programa, već za posjedovanje tv prijemnika. Nedavno sam čak čuo i prijedlog zakona, da će se prilikom kupovine u prodavaonici sklapati i ugovor o pretplati. Ne znam da li je taj prijedlog u proceduri ili je to bila samo patka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

deelighted je napisao:

pretplata se ne plaća za gledanje programa, već za posjedovanje tv prijemnika. Nedavno sam čak čuo i prijedlog zakona, da će se prilikom kupovine u prodavaonici sklapati i ugovor o pretplati. Ne znam da li je taj prijedlog u proceduri ili je to bila samo patka.

 

To bi znacilo da ce ponovo procvjetati sverc TV prijemnika :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

deelighted je napisao:

Nedavno sam čak čuo i prijedlog zakona, da će se prilikom kupovine u prodavaonici sklapati i ugovor o pretplati.

 

Bilo je takvih prijedloga i prije, npr. da kupac mora ispuniti formular sa svojim podatcima, i sl.

 

Čista glupost.

Trgovac nije ovlašten legitimirati kupca, pa kupac može napisati podatke susjeda s kojim je u svađi.

 

Plaćam pretplatu, i imam sedam ili osam televizora, u kući u Zagrebu i u drugoj kući izvan Zagreba, koju koristim preko vikenda.

Tko će kontrolirati ako za nekoga na svoje ime kupim još nekoliko tv-a?

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ja nisam pravnik, pa ću možda nešto pogriješiti, no po mom mišljenju TV-pretplata bi se trebala plaćati za prijemnike TV-signala, a ne za televizore. Sad će netko reći u čemu je razlika, ali razlika je velika.

 

Prijemnik TV-signala je uređaj kojim se može primati i pretvarati TV-signal. Televizori nisu ništa drugo nego monitori za prikaz već pretvorenoga TV-signala (kojeg je pretvorio već spomenuti prijemnik). Istina je da televizori uglavnom imaju ugrađen televizijski prijemnik; po tome ih se (dobro, ne samo po tome), prije razlikovalo od monitora za npr. kompjutore.

 

No, ukidanjem analognoga signala, svi CRT-televizori prestat će imati ugrađen adekvatan TV-prijemnik - za njih, kao i za neke LCD i plazma-televizore, morat će se kupiti vanjski prijemnik kako bi se gledao TV-program. S druge strane, TV-prijemnik je i TV-kartica za računalo i prijemnici koji se ugrađuju u neke uređaje za snimanje RTV-programa (DVD snimači).

 

Ovaj je komentar trenutno vrlo aktualan, pa ako bi neki pravnik mogao komentirati...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

RTV pristojba je naknada vlasnika radijskoga i/ili televizijskog prijamnika, pa ne vidim u čemu je problem, osim što je pogrešna tvoja konstatacija da je to naknada za televizore, već upravo suprotno, ona je to što i sam navodiš i pokušavaš elaborirati.

 

Tak da čestitam na razmišljanju, al ono je već ukorporirano u zakonski tekst, pa nisu oni blesavi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poanta moga teksta je zapravo u tome da s 1. 1. 2011. ovi što naplaćuju pristojbu moraju ponovno utvrditi tko ima, a tko nema prijemnik. Naime, iz činjenice da je netko prije imao CRT televizor (ili bilo koji drugi koji nema ugrađen digitalni TV-prijemnik) ne proizlazi da taj isti nakon toga datuma ima uređaj s kojim može efektivno gledati tv-program. Štoviše, može se lagano dodatno izvlačiti (mada ne pretjerano efektno) i na to da kupon ne pokriva u cijelosti dodatni trošak za nabavu vanjskoga tv-prijemnika.

 

Inače, IPTV-prijemnik (netko je pitao za MaxTV) jest također TV-prijemnik.

 

Ima jedna stvar koja mi je pala na pamet. Ona je trenutno irelevantna jer iznos TV-pristojbe ne ovisi o broju prijemnika. No da je pravilo kao nekoć da ona ovisi o broju prijemnika, bi li osoba koja ima jedan televizor s dva ugrađena prijemnika (trenutno, većina novih televizora ima analogni i digitalni prijemnik, a neki imaju i više digitalnih - to su, recimo, oni što imaju "picture-in-picture" opciju) tada plaćala pristojbu za dva ili za jedan prijemnik?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok!

 

Ne plaćam tv pretplatu i nisam prijavio tv naravno.

Bio mi kontrolor na vratima neki dan, ja ga uredno ignorirao, nisam ni vrata otvorio.

Nakon toga sam kroz prozor vidio da on slika imena svih stanara na parlafonu, slikao je i zgradu i sta ja znam.

Zgrada je nova i kolio znam nitko ne plaća tv pretplatu.

Sta se sada desava? ja cekam da mi se oni obrate preporuceno pa ja to uopce ne dizem?!

Sta mi u biti oni mogu, ako ih ja nikako ne pustim u stan!?

Da li mi mogu samo poslati uplatnicu ili kako to ide u praksi i kako se ja pravno mogu (moram) postaviti???

 

hvala na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

-----------------------------------------------------

moguče da če prestati izdvajanje pristojbe za RTV

EU smatra da je ta pristojba dodatni porez i onemogučava tržišno natjecanje

-----------------------------------------------------------

 

Europska komisija

RTV-pretplata – nova prepreka za EU?

Arhiva

 

* Arhiva

 

U pregovorima o tržišnom natjecanju jedan od ključnih elemenata je usklađivanje Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji s europskim pravilima o državnim potporama, upozorila je Europska komisija.

Europska komisija je podsjetila da je hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) zaključila da Zakon o HRT-u, kojim se uređuje financiranje hrvatske nacionalne televizije,"nije usklađen s pravilima o državnim potporama iz SSP-a i hrvatskim Zakonom o državnim potporama", piše Novi list.

 

"To je ključni element u pregovorima o pristupanju u ovom poglavlju", upozoravaju iz Komisije.

 

U AZTN-u kažu da su u prosincu prošle godine dali mišljenje o RTV-pristojbi kao mogućoj državnoj potpori.

 

"Kako je plaćanje RTV-pristojbe obveza propisana za sve RTV-pretplatnike, ista se može poistovjetiti s plaćanjem poreza i doprinosa", ističu u Agenciji.

 

Dodaju i da je Europska komisija na ovaj način definirala RTV-pristojbu kojom se, primjerice, financiraju irske televizije RTE i TG4.

 

"RTV-pristojba HRT-u daje financijsku prednost u odnosu na privatne televizije koje svoje poslovanje financiraju isključivo vlastitim sredstvima i po tržišnim uvjetima. Time se HRT čvrsto pozicionira na mjerodavnom tržištu. Zato ova pristojba, koja je propisana zakonom, predstavlja državnu potporu", objašnjavaju u Agenciji, piše Novi list.

 

"Postojeći Zakon o HRT-u potrebno je što prije uskladiti kako bi se financijska sredstva dodijeljena HRT-u u obliku RTV-pristojbe mogla smatrati usklađenima s postojećim pravilima o državnim potporama", navode u Agenciji.

 

U Ministarstvu kulture, nadležnom kad je Zakon o HRT-u u pitanju, napominju da, upravo stoga što HRT prima novac od građana, treba jasno definirati javne usluge koje ta televizija pruža.

 

"Mora biti jasno definirano što je HRT dužan programski proizvesti i prikazati u ispunjavanju svoje javne funkcije, a s druge strane, mora biti određen iznos naknade za te javne usluge, odnosno pristojba. U tom smislu, unaprijed na nepristran i transparentan način moraju se utvrditi mjerila za izračunavanje naknade, tj. sredstava za javne usluge HRT-a", poručili su iz Ministarstva.

 

Novac dobiven od pristojbe i onaj koji je zarađen komercijalnim aktivnostima treba zasebno evidentirati.

 

Zakon o HRT-u već se iscrtava u Ministarstvu kulture, a sve bi trebalo biti gotovo u prvom kvartalu sljedeće godine.

 

poslat će ti uplatnic sa nekom kaznom .

neplaćaj kaznu

nije ispunjena prijava uređaja tj.nemaju broj i vrstu uređaja.a prijavu uređaja nisi potpisao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Zanima me što mogu napraviti (vezano za sljedeći slučaj...) da smanjim obveze prema HRT-u:

1. Naša tvrtka posjeduje televizor i radio aparat te u vlasništvu ili leasingu ima i 3 kamiona i 2 osobna automobila. Mjesečna obveza nam je oko 400 kn. Budući da nikad nisam čuo da netko plaća pretplatu za radio aparat u vozilu(!?) želim znati kako se možemo riješiti barem ovih obveza jer sam svjestan da se ovih "nepokretnih" ne možemo lako riješiti ... Ima li netko slično iskustvo!? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija