Jump to content

Nasljedni razredi-poligamija ili obitelj-drugi red


Valerija

Preporučene objave

Poštovani!

 

Pokušat ću što kraće, a razumljivo predstaviti slučaj. Naime predmet je već na sudu i imamo odvjetnika koji nas kao obitelj pokojnika zastupa, no molila bi za stručno mišljenje i savjet.

 

Naime radi se o pokojniku koji nije bio u braku, nije imao djece, roditelji umrli. Time dakle izuzimamo obitelj-prvi red nasljeđa. Ali, živio je u izvanbračnoj zajednici sa ženom koja je u istom razdoblju bila u legalnom braku sa svojim mužem s kojim nije živjela, ali također je i na osobnoj iskaznici cijelo razdoblje bila prijavljena na muževu adresu. Iz istoga proizlazi da je kršila neke druge zakone, tj. živjela je neprijavljena na pokojnikovoj adresi.

Pokojnik ima žive brata i sestru, koji su na ostavinskoj raspravi osporili 100% ostavinu njoj, koju je naime ona i sastavila i dogovorila, raspravu i popis vlasništva. Javni bilježnik je utvrdio da postoji pravna osnova za postupak, koji se i vodi.

Odvjetnik koji zastupa brata i sestru je naveo kao glavni argumenat to što je ona istodobno bila u braku, ne može u isto vrijeme biti u braku i izvanbračnoj zajednici koja bi se priznala kao brak, a još je i službeno bila prijavljena na istoj adresi. Međutim, kako su rasprave tekle, situacija se mijenja, sada je sudu nebitno što je u pitanju poligamija, jedino je bitno da ona navede makar jednog svjedoka koji će posvjedočiti da je ona živjela sa pokojnikom i ona dobiva spor.

Za vrijeme trajanja spora, ona se rasrtavila od tadašnjeg muža, s kojim ima i dijete, te za isto ono razdoblje, po rastavi dobila od muža nasljedstvo. Znači, za isti period od dva muškarca, jednom po rastavi, drugom po smrti, može se dobiti nasljedstvo?

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vanbračna veza mora trajati najmanje tri godine ako u istoj nije rođeno dijete. ( sudska praksa)

za Općinski sud možda i nije važno to što je bila u zakonskom braku ali postoji mogučnost žalbe Županijskom sudu a možda oni ne dijele mišljenje Općinskog suda.

 

njeno je da pokuša izvuči što više za sebe a vaše da to osporavate

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem na odgovoru i stručnom mišljenju.

 

Meni je jasno da je svakoj strani u interesu izvući što više. stvar je u tome što i nije u pitanju prevelika financijska dobit nasljeđem od pokojnika, štoviše osim jedne nekretnine i nešto sitno dionica, postoji i obveza otplate kredita, koja se također nasljeđuje. Tako da je vrlo upitno koliko će obračunate kte od kredita možda izjednačiti vrijednost nekretnine...ponavljam, nije tolika financijska vrijednost u pitanju.

 

Ovdje se radi više o nelogičnosti, da li zakona, ili tumačenja istog, tj. suca u pojedinom predmetu.

 

Da, živjeli su oko četiri godine zajedno, dakle više od tri, ali zar je zaista nebitna činjenica iste te četiri god.ona nije slobodna osoba, već u braku i sa prijavljenim prebivalištem na drugoj adresi?

 

Zahvaljujem i na upućivanje dalje na županijski sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I po Zakonu o nasljeđivanju i po Obiteljskom zakonu definicija je izvanbračne zajednice = životna zajednice neudane žene i i neoženjenog muškarca, koja je trajala dulje vrijeme/minimum 3 god....

Dakle, naglasak vam je na onome "neudana žena".

Ja bih to koristila kao argument u postupku, te se, ako prvostupanjski sud utvrdi drugačije, žalila zbog pogrešne primjene materijalnog prava.

 

Razvodom supruga nije dobila nasljedstvo, već najvjerojatnije imovinu s osnove bračne stečevine (tj. dio imovine koju je stjecala zajedno s bivšim suprugom u braku svojim radom).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Štovani!

 

Neudana sam žena. Majka petogodišnjeg djeteta. Ja i dijete i otac djeteta živjeli smo zajedno tri godine u zajedničkom kućanstvu.

 

Unatrag dvije godine ne živimo zajedno ali smo svi troje prijavljeni na istoj adresi. Međutim, otac djeteta iz njemu poznatih razloga,je još uvijek u pismenom braku sa njemicom koji je sklopljen u Njemačkoj. Već punih pet godina nije više prijavljen u Njemačkoj a očinstvo našeg djeteta je priznao. Također u NJemačkoj ima dvoje djece.

 

U našem usmenom dogovoru, ja sam na platnoj listi u njegovoj tvrtki na 4500 kuna iako tamo neradim te mi na moj račun uplaćuje i dodatnih 2500 kuna za troškove. Ja i dijete živimo zasada u njegovom sanu a on se odselio u drugi stan. Neovisno o takvom načinu života, nas dvoje smo u vrlo dobrim smo odnosima. Ljetujemo zajedno, provodimo vikende zajedno. . .

 

Međutim, interesira me, obzirom da je u ovakvom odnosu ova

 

financijska situacija tj.pomoć vrlo neobična i poželjna,

 

ali je ipak i vrlo nesigurna , stoga imam pitanje, dali

 

postoji naziv nekog sporazuma tj.ugovora koji bi po

 

određenim člancima ipak ukoliko dođe do neplaniranih

 

situacija , dao meni i djetetu neku garanciju za ovakvo

 

financijsku sigurnost. Naravno, znam ništa bez njegovog

 

pristanka.

 

Nisam, upoznata uopće dali imam osobno neka prava i kolika

 

bi bila alimentacija ukoliko je njegov prijavljeni osobni

 

dohodak 15.000 kuna.

 

Unaprijed zahvaljuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...imala bi još kratko pitanje za notaricu, a vezano je za odgovor gore navedeni..

 

..mi ćemo kao glavni argumenat naglašavati činjenicu iz oba Zakona i obiteljskog i o nasljeđivanju, definicija izvanbračne zajednice čini zajednica neudane žene i neoženjenog muškarca...

 

..da li ona može kao protuargument koristiti datum pokretanja postupka rastave, tj.zatrpanost i sporost suda..da li možda znate, u sudskoj praksi, da li se to može iskoristiti? Jer ako je tako, ako sud uzme u obzir početak njezine rastave, kao već razdoblje neudane žene, ja niti ne znam točno kada je taj datum, ali mogao bi unazad biti i tri godine, koliko je njoj potrebno..

 

..zahvaljujem još jednom..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija