Jump to content

Uznemiravanje prava vlasništva i naknada štete


buldozer

Preporučene objave

Prošle godine smo, postupsnjem po institutu samopomoći otklonili stepenice i krovna vrata kojima nam je suvlasnik ometao posjed. Sve je učinjeno u roku od 30 dana. Sada nas on tuži zbog uznemiravanja prava vlasništva i traži naknadu štete. Ročište je za par dana i zanima me što mogu očekivati, kako prolazi 'dopuštena samopomoć' na sudu s obzirom da je dosta neprecizno definirana u ZOV.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Osim ZOV-a , institut samopomoći reguliran je i Zakonom o obveznim odnosima

 

 

Članak 15. glasi :

 

1. Osoba koja smatra de je neko njezino pravo povrijeđeno ovlaštena ga je štititi i ostvarivati putem suda , ako zakonom odlučivanje nije povjereno nekom drugom nadležnom tijelu.

 

2. Tko bi samovlasno pribavljao ili štitio neko svoje pravo ili pravo za koje smatra da mu pripada, prekoračivši time granice nužne obrane ( nužan= neophodan u tom slučaju)

ili druge zakonom dopuštene samopomoći, odgovoran je za to.

 

 

Članak 1053. ZOO Dopuštena samopomoć

 

1. Tko u slučaju dopuštene samopomoći prouzroči štetu osobi koja je izazvala potrebu samopomoći , nije dužan naknaditi je .

 

2. Pod dopuštenom samopomoći razumijeva se pravo svake osobe da ukloni povredu prava kad neposredno prijeti opasnost, ako je takva zaštita nužna i ako način otklanjanja povrede prava odgovara prilikama u kojima nastaje opasnost.

 

 

 

 

Poštovani Vi imate pravo braniti se na način da tvrdite da je tužitelj postupao prema Vama kao suvlasnika na šikanozan način , da Vam je time onemogućio pravilno korištenja Vašeg suvlasničkog dijela , da Vam je tim ponašanjem prouzrokovao materijalnu i nematerijalnu štetu ,

 

Vi svakako morate ustati protutužbom u navedenom postupku .Protutužbu možete podnijeti do zaključenja glavne rasprave , a bilo bi dobro ranije .

 

Što se tiče asudske prakse navesti ći primjer iz Dubrovnika :

 

" Svaki posjednik ima pravo na samopomoć protiv svakog tko ga uznemirava u posjedu ili mu ga oduzima nezavisno od toga da li dotični posjednik ima u svom posjedu drugih stvari ili prava koje mu mogu u gospodarskom ili drugom pogledu nadomjestiti prava iz uznemirenog odnosno otetog posjeda. "

 

 

Pozdrav :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

Evo još jedan primjer sudske prakse:

 

Tuženik nije postupao protupravno kada je silom odmakao dio rampe tj. jedan njezin krak,koji se nalazio na nekretnini tužitelja,jer posjednici imaju pravo na samopomoć protiv onih koji ih neovlašteno uznemiruju u posjedu uz uvjet ,da je opasnost neposredna, da je samopomoć nužna,te da način njezina izvršenja odgovara prilikama u kojima opasnost postoji

Općinski sud Zelina ,P 387/80.

 

U Vašem slučaju radilo se istodobno o uznemiravanju ,oduzimanju i onemogućavanju normalne upotrebe vlasništva .

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala ude !! Zaista opširno. Nemam baš iskustva sa sudovima pa se ipak lagano brinem. Najviše zbog ovog dijela članka :::: (" je to nužno jer bi sudska pomoć stigla prekasno, a opasnost je neposredna, ali samo ako za zaštitu svoga posjeda ne primjeni silu veće jakosti nego li je primjerena okolnostima"). Naime, za to srušiti je naravno trebalo koristiti silu. nije bilo fizičkog obračuna ako se na to misli pod "sila primjerena okolnostimaNadam se samo da će sutkinja biti barem imalo razumna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

U svoju obranu možete reći"da je tužitelj ozbiljnom provokacijom -oduzimanja posjeda, onemogućavanja korištenja vlasništva utjecao na poduzimanje mjera koje ste poduzeli,. te da ste braneći svoju imovinu od napadača iste, u zaštiti većeg dobra uništili protuptavno igrađeno stepenište ( bez ikakvih dozvola )a koje predstavljaju daleko manje dobro od vlasništva tuženika .

 

Važno je da istaknete da je dobro koje ste uklonili daleko manje od onoga kojega ste štitili,da bespravno izgrađeno stepenište ,koje u naravi predstavlja par vreća cementa je neuporedivo manje od Vašeg vlasništva tim više što bi tako izgrađeno stepenište svaka inspekcija ocijenila kao nezakonit zahvat u prostoru,.Silu ne treba tumačiti doslovno -kao fizički obračun

primjer : je uklanjanje rampe.

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je bilo prije godinu dana i tada je obavještena Građ. inspekcija i to imam napismeno. Oni se pak nikad nisu pojavili. Poslali smo suvlasniku pismeno zabranu radova prije nego ih je započeo (naravno preporučeno s povratnicom).

Odlučili smo se na rušenje putem samopomoći jer pretpostavljamo da bi tužba za smetanje posjeda potrajala duže vrijeme a on bi se u međuvremenu šetao ispred prozora moje spavaće sobe po mojoj terasi..

 

Sada on traži 50000kn odštete bla,bla...

Izgleda da mu odvjetnik daje nekakve lažne nade (nadam se da su lažne).

Anyway, imamo odvjetnika za kojeg kažu da je jedan od najboljih na ovom području pa se nadam da će on svoje obavit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

Napomenite da ometanje ,dapače potpuno onemogućavanje korištenja Vašeg vlasništva terase,provocirajući i ometajući na najgrublji način življenje ,koje Vam je prouzrokovalo nematerijalnu štetu u vidu duševnih boli,u najmanjem iznosu od 50.000,00 KN, i troškove uklanjanja nezakonito izvedenog stepeništa kao isplata izvođaču.

Napomenite da tužitelj nije nikada bio u mirnom posjedu tog dijela nekretnine niti u vlasništvu što dokazujete

vlasničkim listom ( isprintajte si ga sa interneta ).

pa osporavate pravo tužitelja da štiti nešto što nije u njegovom vlasništvu niti u posjedu .

 

Pozdrav i sretno! :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija