Jump to content

porezno rješenje-tko je tu lud?!


garoful

Preporučene objave

2006. sam kupila stan u Rijeci i unutar 30 dana prijavila to poreznoj kao stjecanje prve nekretnine i tražila oslobođenje od plaćanja poreza na nju. Nakon 2 god (s početkom recesije) stiže porezno rješenje u kojem oni odbijaju moje oslobođenje (jer suprug ima zemlju koju je naslijedio od djeda, a koja je tad bila polj.zemljište no sad valjda više nije). Ali moj problem još tu ne počinje.

Ja sam se naravno odmah žalila i nakon mjesec dana skupila tih 40.000 kn + mjesec dana zazteznih kamata dok sam sakupila novac (digla sam jedan manji kredit koji još otplaćujem da to pokrijem). 5 mjeseci nakon moje žalbe dobijem telefonski poziv iz porezne u Rijeci da oni još nisu poslali moju žalbu u Zagreb jer su navodno primijetili da sam ja uplatila krivi iznos poreza ( a uplatila sam prema njihovoj uplatnici i njihovom poreznom rješenju, te još na to platila zatezne kamate jer nisam odmah imala novac), te da sam ja stan kupila od pravne osobe koja je bila u sustavu PDV-a i da je porezna osnovica u tom konkretnom slučaju 4 puta manja (pa sukladno tome i iznos koji sam ja trebala platiti). Sad oni mene traže da ja njima u Rijeci pošaljem nadopunu žalbe u kojoj tražim da mi se obračuna porez na temelju manje porezne osnovice, da oni meni donesu novo porezno rješenje te da mi na račun isplate razliku od 30.000 kn, a u centrali u Zagrebu su mi rekli da ne može nitko donijeti 2.porezno rješenje ako prvo nije ukinuto, a to mogu samo oni u Zagrebu kad dobiju moju žalbu.A ovi u Rijeci ne žele poslati moju prvu žalbu dok ne napišem tu nadopunu.

Tko je tu lud?! Osim mene koja otplaćujem kamate za plaćanje tog poreza kojeg na kraju nisam trebala toliko platiti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako im napišete dopunu žalbe, u stvari ćete priznati osnovanost oporezivanja, ali ćete dobiti odmah 30000 kuna. U suprotnom se možete natezati još mjesecima, pa i godinama. Možda Vam se više isplati potrošiti 10000 kuna. Nažalost je tako.

 

Ako ipak ostajete kod svojega, pričekajte da prođe rok za rješavanje žalbe (mislim da je 30 plus 30 dana, u praksi 60), poslužite se postupkom predviđenom za šutnju adsministracije pa nakon isteka toga roka upozorite nadležno drugostupanjsko tijelo da riješi žalbu u roku od 8 dana ili ćete pokrenuti upravni spor. Ako ne riješe u tom roku, odmah pokrenite upravni spor, možete ga naknadno opozvati. Kad se stigne do Upravnog suda, administracija obično požuri s rješavanjem.

 

Također navedite da ćete ih tužiti za dodatne troškove koje su Vam neosnovano izazvali, kamate itd. Zakonske kamate na tih 30000 koje ćete sigurno dobiti, a možda i preostalih 10000, nisu loše ulaganje u ovakva vremena :-D

 

Vas se u načelu uopće ne tiče gdje je spis, i tko ga hoće ili neće nekome poslati, već Vas se tiču samo rokovi predviđeni zakonom. Očito ovi u Rijeci ne žele da se vidi pogreška koju su napravili. Drugostupanjsko tijelo ima ovlasti narediti prvostupanjskom tijelu dostavu spisa, i to je to.

 

Ne gnjavite se s telefonskim kontaktima, jer za usmene izjave - koliko god bile pogrešne - činovnici ne snose nikakvu odgovornost jer su nedokazive.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija