Jump to content

odabir karijere


anonimno

Preporučene objave

pozdrav svima! ja sam frisko zavrsila nas vrli fakultet sa ok prosjekom i relativno solidnim znanjem, i sad bi se trebalo baciti na posao. e sad, vjerojatno su mnogi kao i ja bili malo neodlucni sto se tice odabira radnog mjesta - ako izuzmemo da su vjerojatno mnogi uzeli ono sta im se nudilo zbog egzistencijalnih problema... zapravo zanima me koje su mogucnosti da se predomislim ako skuzim da mi se zapravo ne svidja okruzenje u kojem cu odradit vjezbenistvo, dal je moguce ili u kojoj je mjeri moguce preskocit iz npr. drzavne uprave k odvjetniku, ili iz javnog biljeznistva na sud, ili na faks? sad kad razmislim, sve me zanima, i voljela bi sve probati, cak mi i novac nije toliko glavni motivator. imam neku ideju sta bi najradije ali mozda nakraju shvatim da nije to za mene.. dali uopce imamo luksuz birati? molim sve koji imaju neko misljenje ili mozda cak iskustva s tim da daju neki savjet!

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ciao, kolegice!

Kao što ćeš vidjeti surfajući po ovim stranicama, neki vježbenici si ne mogu priuštiti da biraju mjesto rada, jer posla nema ili ih nema za NEodabrane.

Ako imaš tako dobre ocjene, iskoristi ih jer možeš raditi na mjestima gdje se traži prosjek, tipa sudovi.

I još nešto, voljela bih vidjeti tko je to tako siguran u to što će raditi i gdje će biti za tri godine, a vježbenik je... Ma nema šanse, radiš gdje imaš priliku, nadaš se najboljemu, a iskustvo skupljaš sam i u kontaktima s kolegama.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

izignoriracu osobu koja smatra da je nemoguce da sam zavrsila faks - jesam.

a pitanje je upravo usmjereno na to koliko nam zapravo prvi odabir (kolko god bio uvjetovan novcem ili cime vec) odredjuje daljnji tijek "karijere", odnosno dali je bed ako odradis vjezbenistvo npr u upravi, polozis dsi, pa onda nakon 4 god odgulis i pravosudni, pa bi sad recimo isao radit kod odvjetnika' mislim, jel to onak uopce realno gledano moguce, ili si ti onda zauvijek za sve ostale samo neki upravni cinovnicic?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da se može promijeniti vrsta posla u pravu. Ali (naravno da postoji ali), sve ovisi o tome hoće li ti se pružiti prilika za to.

Primjer iz prakse, najpoznatiji j.bilj. u Ri. je dugo godina radio kao odvj. Istr.sudac isto tako. Prof. na faxu je radio kao istražni sudac, itd, itd. Radi se o vrhunskim stručnjacima sa jako puno poznanstava, živaca i sreće. Ako si ta, super. I sretno. Ne ograničava te odabir vježbeništva! Barem bi tako trebalo biti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Promijena posla ovisi o tome gdje živiš i kakvo je tamo stanje sa nezaposlenim pravnicima.Što se tiče posla-svaki posao ima svoje negativne i pozitivne strane-tako ako si vježbenik kod odvjetnika imaš uvjeta za polaganje pravosudnog ali nakon toga...neizvjesnost...možda-mooožda ostaneš kod njega još godinu dana pa mpžeš početi razmišljati o odvjetničkoj kariojeri koja nije lagana ako nemaš neki "bekap"

a ako radiš u državnoj firmi-onda polaganje državnog pa možda i stalno zaposlenje te sigurnost, nema stresa i u većini slučajeva fino laganini-savršeno ako želiš obitelj jer nema posla poslije 3...ali neki vole izazove a tu ide gotovo pravocrtno s time da možda te i šupiraju nakon pripravničkog što je onda teško...Da, možeš uz to volontirati na sudu pa si skratiti rok za polaganje pravosudnog sa 4 godine na 2...

ako nisi još završila faks-vjeruj mi-sve ti je još ovo jaaako apstraktno, najviše naučiš kad hodaš po razgovorima i pričaš sa ljudima o njihovim iskustvima i kad ti kolege počnu nalaziti poslove i dijeliti savjete,tu stekneš neku sliku da je najbolje od svega IMATI POSAO i to bilo kakav...

Ja ga, eto još nemam... i bila bi sretna bilo čim u struci što bi mi omogućilo pomicanje sa mrtve točke...nije ni imati državni tako loše za početak...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na savjetima

upravo se o tome i radi da se meni nekako najvise svidja drzavna sluzba (iz svima dobro poznatih razloga), s time da vjerujem da i tamo ako je covjek voljan (to jesam) i sposoban, moze napredovati i biti cijenjen - e, ali ne bih si voljela "zatvorit vrata" za druge aspekte prava, dakle odvjetnistvo, biljeznistvo... imam osjecaj da se puno manje cijeni iskustvo i ispiti i sve sta si napravio kao drzavni sluzbenik, nego da si npr. sudac, savjetnik i stajaznam... dakle kak bi me neko dozivio da nakon 5 godina drzavne sluzbe i polozenog dsi i pravosudnog, npr. se prijavim k biljezniku il odvjetniku il na sud?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A da pitaš mamu i tatu za savjet...

Strašno, ne mogu vjerovati da komunicirate na ovakve teme. Pazi ti nju... "a što mislite gdje bi bilo bolje" kao da si mi u sobi i da ti čujem glas, glas prenemaganja i preseravanja.. Vi koji završite faks, odmah mislite da se svijet okreće oko vas, da vam moraju nuditi posao.. i spominješ zanimanje sudac?? Nakon završetka srednje i sada faksa, svega plaćenog za vrijeme studilranja, bez brige, pameti.. pojma nemaš o životu, o ničemu realnom i onda se ovako usudiš prenemagati.. ustvari, nisi ti kriva, sory.. Nekoliko mojih kolega i ja već više od godinu i po ne možemo naći posao u struci. (dipl.iur.), pa smo čistačice, konobarice i slično, i onda kada ovakvo što pročitamo , poludimo!! Reci tati što želiš, pusa....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rubens je napisao:

na način na koji je pitanje postavljeno vrijeđa diplomirane pravnike koji mjesecima a neki i godinama traže BILO KAKAV posao u stuci.

 

Pa sad zenu treba ubiti sto je mlada, ambiciozna i jos neodlucna o buducem poslu?

 

Vi ste svi bili pesimisti nakon diplome ili ste od vrtica znali da zelite biti bas referent porezne uprave, d.o., sudac, sef kadrovske sluzbe u ini, odvjetnik ili sveuclisni profesor?

 

OT: ako imas dovoljno volje, snage i hrabrosti karijera se moze mijenjati u nekoliko smjerova. Ali to zahtjeva puno ucenja i 3x vise rada od oni kolega koji zapocnu u jednoj sferi prava i ostanu u njoj citav zivot.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja bih dala potporu kolegici koja je završila faks. Razumijem da pitanje nije postavila iz zluradosti ili prenemaganja, već da je možda pomalo naivna nakon stjecanja diplome. Posao je teško naći i nigdje nije siguran, Ane je točno rekla da je puno teže prijeći iz sfere u sferu ako nisi u njoj započeo. Suosjećam s nezaposlenim kolegama, ali smatram da nije u redu da svoje frustracije iskaljuju na osobi koja je neizvjesno dugo u poziciji nalik njihovoj. Svatko od nas nešto radi za život, uvjeti rada su kojekakvi, a nemale šanse da pravnik pripravnik u poduzeću crnči od 7 do 5 za 2,200 kuna (probala), a konobar dobije više. Danas je sreća imati posao, kakav bilo, a diplomu nitko ne može oduzeti onome koji ju je stekao, prvenstveno jer je na putu do nje trebao proći oblikovanje karaktera koje mu omogućava da shvati da vrijedi zbog onog što je, a ne zbog onog čime se bavi da bi preživio. Kolegici želim sreću i ugodnu radnu okolinu. Meni je najbolji predposlovni savjet dao mentor na diplomskom koji mi je rekao da bilo što radila, stječem iskustvo koje će mi dobro doći i da nikad ne smijem dopustiti drugima da me gaze, a te se događa i peraču čaša i mladom vježbeniku koji je došao na sud na kojem se očekivao dolazak nekog drugog (također probala).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala svima koji su imali konkretne komentare, a ovima ostalima porucujem da zato sto njima nije uspjelo naci posao koji su htjeli pa moraju prihvatiti bilo kakav, ne znaci da je za sve nuzno tako. nemoguce je da su bas svi zaposleni preko veze !

ne ocekujem da se svijet vrti oko necega drugog sta nije sunce, a kamoli da sam to ja . nisam uopce naivna, jasno mi je da je tesko, ali to ne znaci da moram unapred ocajavati i proklinjat crnu sudbinu jer je stanje kakvo je - nekak bude, kaj sad. i sva sreca pa znam da nisam jedina koji su s faksa izasli sa ipak nekakvim entuzijazmom za posao u kojem cu ja moc dat max od sebe na korist zajednici, i iako vec neko vrijeme ga ne nalazim nece mi ga sigurno ubiti ovakvi zli komentari. cemu to uopce? ako cu bas i morat radit nesto drugo, i u losim uvjetima, ok - pa i to se moze promjeniti. pitanje je da, kad bi mi se u nekoj eventualnoj varijanti pruzilo vise mogucnosti, kako odabrati i koliko je taj prvi odabir bitan...

kad bi bas svi bili toliko negativni mogli bi kolektivno pocinit suicid - ako bas nista nevalja i nece se promjenit nikada. taman posla!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana kolegice, još jednom Vam želim sve najbolje u Vašoj karijeri, zaista se nadam da niste bilo koji od mojih komentara svatili kao zle. Na neki sam Vam način samo htio dobronamjerno dati do znanja da neki puta bez obzira na entuzijazam i oprimizam, realnost može biti malo drugačija, pa Vas i molim da to tako i shvatite. Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posao u državnoj upravi može biti odličan i perspektivan za pravnika. Ako se pokažete dobri imate i mogućnosti napredovanja, ako ste zainteresirani i za ostalo osim usko za svoj posao ta se mogućnost širi. Možete se uključivati tijekom karijere u razne projekte, imate mogućnost usavršavanja u poslu itd.

Nemojte vjerovati da ste u državnoj upravi obični činovničić. To je uvreda svim službenicima ;-)

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i moje je misljenje da uprava moze biti super okruzenje za pravnika, tko zna i hoce, u pravilu i moze - i napredovati, i usavrsavati se, projekti, fakultet, itd itd- po meni su prednosti velike, ali covjek se jednostavno mora u tome naci.

i upravo zato je grozno, a tome je bio namijenjen i moj komentar sa cinovnicicima - da se to toliko manje cijeni od odvjetnistva ili javnog biljeznistva, po meni to nema nikakvog opravdanja jer nisu ni svi odvj ili jb bas bogom dani. i trebali bi svi biti jednako cijenjeni kad se polozi taj pravosudni ispit, jer to je kao neko mjerilo znanja, dakle trebalo bi biti svejedno gdje ste gulili vjezbenistvo prije toga. a bojim se da tome nije tako, jer su svi ostali pravnici nekako viskoko digli nos (nek se ne uvrijede casne iznimke). meni je jedan kolega odvjetnik rekao - pa kud ces u upravu, to ti je medju pravnicima onak, bezveze zanimanje. pardon - meni nije! :-)

 

a kolega rubens ako nista zlo nije mislio, iduci put nek pazi kakav je post koji je "potpisao" jer je taj bio poprilicno isfrustriran, zao i potpuno promasen.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram odgovoriti kolegici da u cijelosti ostajem kod svog potpisanog posta (za razliku od njenog nepotpisanog), i zaista ne znam čemu zlo, frustracije i ono treće. Govorite i pišete i savjetuje kolegicu kao da je situacija za diplomirane pravnike bajna, kao da se danas može birati tipa hoću upravu ili sudstvo ili kod odvjetnika ili nešto drugo., kao da se radna mjesta mogu mijenjati svako malo kako to nama paše. Mislim da sam samo bio realan. Znam da su kolege mjesecima, neki i godinama nakon završenog fakulteta na burzi i da bi prihvatili bilo kakav posao u struci da mogu. Znam da je svaki posao u struci težak, složen, bilo da je on u upravi, sudstvu ili na tržištu i da je težak put do bilo kakvog ugovora, odnosno rješenja a pogotovo na neodređeno vrijeme. Stoga ne mogu prihvatiti nikakvu kritiku zbog mog prijašnjeg posta, već Vam samo mogu poručiti sa se ipak malo spustite na zemlju, za dobro kolegice koja je postavila upit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja očito živim u nekoj drugoj zemlji...kad sam se prijavio u komori da tražim vježbeništvo, isti tjedan me je zvalo 7 odvjetnika, i sve sam ih otpilio jer sam se zaposlio kod prvog kod kojeg sam došao na razgovor. Što se tiče toga, posao u ZG nije teško dobiti. Uvjeti rada i plaća su druga priča ali to je već pitanje hiperprodukcije pravnog fakulteta i odvjetničkog morala. Upravni poslovi me ne zanimaju jer ne želim završiti kao mali skupštinski gmaz, a posao na sudu je već pitanje veza i ocjena.

Ono što mene živcira je to što se u valjda svim drugim strukama pripravnike zna i nagraditi za trud, dok kod nas nema veze rasturaš li ti po raspravama, dovodiš stranke il kuhaš kavu i nosiš poštu...plaća ti je 3200 Kn. Čuo sam negdje da je vježbeništvo jedini legalni oblik robovlasnštva u RH...istina. Iako mislim da bi se brzo zbrojili i povisili plaće kad bi im opalili jedan kolektivni štrajk, pa bi morali sami hodati na poštu i raditi izvide okolo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osijek. Upravo dva odvjetnička društva čekaju dvije kolegice da završe faks, za radno mjesto vjezbenik. U Osijeku su 99% vježbenika dobili posao preko prethodnih poznanstava njihovih roditelja sa dotičnima. Što se tiče vježbeništva u sudovima, možda bi nam kolegica Klasiček Ana mogla dati po koji savjet kako se dobija posao na sudu. Ili da pitamo kćerku od gospođe Velicki (predsjednica trgovačkog suda u Osijeku) za što se sve pravnici trebaju pripremiti pri izlasku na testiranje za vježbeništvo.. evo, već mi je zlo, muka.. ne mogu više nastaviti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ili da pitamo kćerku od gospođe Velicki (predsjednica trgovačkog suda u Osijeku) za što se sve pravnici trebaju pripremiti pri izlasku na testiranje za vježbeništvo..

 

za vježbeničko mjesto na sudu ili u DO nema tesiranja..

 

kad već spominjete imena, onda pišite točne i provjerene podatke o osobi koju imenujete...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tim gore sta nema testiranja!!! da mi je znat po kojem kriteriju onda pustaju ljude da se ubace u sud... nema nam druge nego zakljucit da je to upravo gore opisana shema poznanstava...

 

diplomu imate?

javljate se na natječaje?

pa onda lijepo, Zakone i Kolektivne ugovore u ruke i pogledajte kako to izgleda kod prijema vježbenika na sud ili do...

manje će te vremena trošiti na ovakva naklapanja..

a raspitajte se i kod postojećih vježbenika od kuda su, čiji su i kako su "upali"...

 

(kod odvjetnika poznanstva i srodstvo igraju ulogu, ipak su oni privatnici..)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uopće nisu sporna imena (uzgred, ova prva kčerka nije uposlena kao vježbenik) već način na koji se piše o odabiru kandidata na mjesta vježbenika..

pa, ljudi, postoji procedura...

 

trenutni vježbenici, a koji su svi već na kraju vježbeništva i svi su položili pravosudni!, , su u do osk. došli sa raznih strana...što bi se reklo "ni po babi, ni po stričevima", već na temelju provedenog postupka čija pravila određuje Ministarstvo pravosuđa...

 

i zato, ne govorite napamet i uopćeno "drugi sinovi i kćerke...", "većina"...ma, koja je to većina?

 

javljajte se na natječaje koji budu objavljeni i samo vas vaše ocjene i bodovi koje budete imali (mjesto na bodovnoj listi), mogu ugurati u sud ili do..

i još nešto...

vježbenički staž traje 2 godine (plus 6 mjeseci nakon položenog pravosudnog), natječaji vam se znaći objavljaju istekom staža prethodnika..slijedeće godine će biti ponovno prijem vježbenika u svim do-ovima na području pod nadležnosti ždo osijek..

 

spominjete i savjetnike...

ako je netko bio vježbenik u nekoj od ovih institucija, a ukaže se prazno savjetničko mjesto, ti vježbenici imaju prednost...iako, nitko nikome ne brani ravnopravno sudjelovati u natječaju..

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Generalizirate, a to je glupo.

 

Po vama nitko od djece ljudi koji su u pravosudju ili na faksu, ne bi smio raditi u toj struci jer nema sanse da se zaposli preko natjecaja, regularno.

 

Sta bi onda lijecnicka djeca? Zasto njih nitko ne proziva kad postanu lijecnici?

 

Moja je citava obitelj pravnicka i nema sanse da radimo nesto izvan prava. Znaci nepotizam je zajamcen kako vi tumacite tu situaciju. Vjerojatno bi netko od nas morao zavrsiti neki drugi faks i preci u novu struku.Gluposti!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...javljajte se na natječaje koji budu objavljeni i samo vas vaše ocjene i bodovi koje budete imali (mjesto na bodovnoj listi), mogu ugurati u sud ili do..

 

Joj, ovo nikako nije istina

kakve ocjene, pa to uopće nije kriterij

moj prosjek ocjena je bio najbolji od 40 studenata na promociji (4.4), a u Državno odvjetništvo je upala cura zvučnog prezimena sa prosjekom 2.1

 

Naravno, nisam se žalila jer uopće u tome nisam vidjela svrhe :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i ja znam uglavnom za takve primjere... nazalost...

 

niko ne tvrdi da nesmiju djeca raznih faca radit u istom poslu, boze moj pa to je za ocekivati, ali ovakve stvari su totalno nedopustive i bezobrazne.

kriteriji tipa "uzet ce se u obzir ocjene" mislim da su nedovoljni...

uostalom, zasto nebi uveli i testiranje? mislim, kad je vec sve tako skroz objektivno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Testiranje!! Znamo što je testiranje.. Ponekad i sam razgovor za posao je oblik testiranja..

Vi kolegice koja ste ovih par rečenica gore pisali, na koji ste vi način upali u DO.? Završili faks kao i vaši, javili se na natječaj i bili primljeni? Jel tako?? Kada bi sve osobe koje su zaposlene u DO, sudovima, detaljno analizirali, ne biste vjerovali!! Naravno da "sinčići i kćerkice" ispunjavaju uvjete koji se traže, ali, ako se na natječaj pojavim ja i "ćerkica" sa istim uvjetima, pogodite tko će biti primljen. Mnogi oni imaju i dobre ocjene, ali, sumnjam i u njihove ocjene, ispite... Znam konkretne primjere načina završetka faksa. Takvi cijeli život sve prolaze preko veze.. faks, posao... sve... Eto, da baš sve ne pljujemo, reći ćemo da ima i vrlo rijetkih izuzetaka... moja malenkost! koja radi sa takvima, šokirali bi ste se o kolikom ne obrazovanju se radi.. Još se događa da neki ne znaju kada ćemo pisati rješenje a kada presudu.. ma strašno.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e: tko se zapošljava na OS sudovima i u DO!? Odgovori

 

uopće nisu sporna imena (uzgred, ova prva kčerka nije uposlena kao vježbenik) već način na koji se piše o odabiru kandidata na mjesta vježbenika..

pa, ljudi, postoji procedura...

 

trenutni vježbenici, a koji su svi već na kraju vježbeništva i svi su položili pravosudni!, , su u do osk. došli sa raznih strana...što bi se reklo "ni po babi, ni po stričevima", već na temelju provedenog postupka čija pravila određuje Ministarstvo pravosuđa...

 

i zato, ne govorite napamet i uopćeno "drugi sinovi i kćerke...", "većina"...ma, koja je to većina?

 

javljajte se na natječaje koji budu objavljeni i samo vas vaše ocjene i bodovi koje budete imali (mjesto na bodovnoj listi), mogu ugurati u sud ili do..

i još nešto...

vježbenički staž traje 2 godine (plus 6 mjeseci nakon položenog pravosudnog), natječaji vam se znaći objavljaju istekom staža prethodnika..slijedeće godine će biti ponovno prijem vježbenika u svim do-ovima na području pod nadležnosti ždo osijek..

 

spominjete i savjetnike...

ako je netko bio vježbenik u nekoj od ovih institucija, a ukaže se prazno savjetničko mjesto, ti vježbenici imaju prednost...iako, nitko nikome ne brani ravnopravno sudjelovati u natječaju..

 

 

 

 

 

 

Jel ti nas zaj...? ili si pala sa Marsa?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

čitam sad ove komentare gore i ne mogu vjerovati da netko napada kolegicu s tim 'ti bi još i birala, ljudi bi bili sretni da imaju bilo kakav posao'. sačuvaj bože da netko ima ambicije, odmah bi trebao izmoliti par očenaša što se usudio uopće pomisliti da se posao može birati. ali, naravno, tek nakon što izmoli par zdravomarija za sve one koji ne mogu naći posao. da sam tako razmišljala, danas bi bila u zavodu za mirovinsko...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što fali zavodu za mirovinsko??? Sad se javila veličina koja je iskomentirala i izvrijeđala pravnike i sve ostale koji rade na mirovinskom, kao to je nešto nisko, raditi na mirovinskom ili????

Izmolite 10 očenaša i 15 zdravomaraija za pokoru i zamolite da vam Bog da malo pameti. Pročitajjte post prije no što ga objavite, pa razmislite malo što ste napisali.

 

SVAŠTA.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kaikvi kriteriji i bodovanje na sudovima u Os?!? Znam da su primani ljudi sa manjim prosjekom od onoga kojeg imam ja... Ali u rješenju ni ne piše da su dotični kanidati primani na temelju bodovanja 8ovo pišem i za druge sudove u okolici Osijeka na koje sam se prijavljivala)...Gluposti!

Posao u mirovinskom je super! ali jučer dobila odbijenicu... za jednog kandidata znam da je preko veze...

Osijek je mali grad i sve se zna i dozna...kako tko, tko kome...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još je gore prilikom javljanja na mjesta za sudske savjetnike. Tu nema nikakvog bodovanja i slično. U zadnje dvije godine u Os. sudovima, DO (i drugim manjim sudovima u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji) 90%primljenih je već unaprijed bilo odabrano i znalo se za koga je koje mjesto. Tako su na sudove dolazila djeca sudaca, konkretno u Osijeku na Općinskom i Županijskom sudu, samo od početka 2004. godine do danas su primljena 4 savjetnika-svi djeca sudaca. I sam imam 3 odbijenice sa sudova u Osijeku i Vukovaru za savjetnika, gdje se u obrazloženju navodi samo koji je kandidat izabran te da je od svih prijavljenih najviše zadovoljio i par dobrih , valjda po nekoj špranci (jer su sva ta obrazloženja slična) lijepih riječi o izabranom i to je to. Iako nas je većina kandidata koji su bili vježbenici na sudu ili kod odvjetnika i svi imaju položen pravosudni, ali ne i debelu (ili još bolje rodbinsku) vezu. U svakom slučaju, naravno da su neki od navedenih (djeca sudaca i sl. ) i dobri i uspješni u svom poslu, ali ima i hrpa nesposobnih koji su se uvukli i osigurali si mjesto i samo se time gomila nesposobni kadar. U svemu je najžalosnije što nam u startu šanse nisu jednake pa mnogi potencijali sjede kod kuće ili trunu na nekim daleko lošijim radnim mjestima. I još je žalosnije što se Osijek stalno povlači po većini foruma i to uvijek sa lošim predznakom-šalje se poruka od faxa do zaposlenja zaobići u širokom luku. Iako mislim da ni dalje nije bajno i da toga svugdje ima, ali zašto baš u toj mjeri...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

SVE JE TO NAROD BIRAO!!! 90 tih su suci letjeli sa sudova, jer nisu bili podobni.. tko je išao na njihova mjesta?? Nastavak samo sljedi... svoj svoga...

SVE JE TO NAROD BIRAO!!!

Danas je to malo u celofanu sve... Onako, finije, neće ti baš glavu na ulici razbiti... al posao nećeš dobiti!! Jer... sve je to....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Imaš pravo, ignoriraj poruke koji očito dolaze od krajnje frustriranih ljudi. Ili jednostavno - krajnje uobraženih.

 

Ja imam 6 godina staža, četiri promjene radnog mjesta, a i dalje ne znam koji mi posao najviše odgovara jer me previše toga interesira.

 

Moj ti je savjet da kreneš kao odvjetnički vježbenik, jer tako naučiš stvarno puno. Narintaš se, ali dobiješ temelje za dalje. Onda pravosudni, a onda će ti se kroz rad malo iskristalizirati stvari i shvatit ćeš što ti se sviđa, a što ne. No, dok ne probaš, ne možeš znati.

 

Ako ti se ne sviđa odvjetništvo, probaj državnu upravu, ministarstva.. ili lokalnu upravu....No, moraš čekati da objave natječaje za primanje vježbenika.

 

Ostaju ti sudovi, javni bilježnici, gospodarstvo... Prosurfaj malo po oglasnom u Narodnim Novinama ili po sajtovima kao što je posao.hr da dobiješ neku predodžbu što se nudi.

 

Kažem ti, dok ne probaš, ne možeš znati! A pripremi se i na to da možda i nećeš odmah imati sreće i da će te možda i koji poslodavac i odbiti, ali o tom potom, ne razbijaj glavu stvarima koje se još nisu ni desile!!

 

Sretno i javi nam kako ide!!!

:thumbs:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budite sretni da vježbenici PO ZAKONU imaju pravo na tih, iako mizernih, 3.200,00 kn. U Italiji (koja je živi primjer trulog kapitalizma) rintate po 12 sati na dan GRATIS, pa ako ti se ne sviđa - šetaj, talijanske odvjetnike to uopće nije briga, jer znaju da ima na stotine vježbenika koji stoje u redu za tu poziciju.

 

Želim samo reći da ima i onih kojima je puno gore nego nama, zato nemojmo tako olako pljuvati po onome što imamo.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

 

Re: odabir karijere Odgovori

 

Imaš pravo, ignoriraj poruke koji očito dolaze od krajnje frustriranih ljudi. Ili jednostavno - krajnje uobraženih.

 

Ja imam 6 godina staža, četiri promjene radnog mjesta, a i dalje ne znam koji mi posao najviše odgovara jer me previše toga interesira.

 

Moj ti je savjet da kreneš kao odvjetnički vježbenik, jer tako naučiš stvarno puno. Narintaš se, ali dobiješ temelje za dalje. Onda pravosudni, a onda će ti se kroz rad malo iskristalizirati stvari i shvatit ćeš što ti se sviđa, a što ne. No, dok ne probaš, ne možeš znati.

 

Ako ti se ne sviđa odvjetništvo, probaj državnu upravu, ministarstva.. ili lokalnu upravu....No, moraš čekati da objave natječaje za primanje vježbenika.

 

Ostaju ti sudovi, javni bilježnici, gospodarstvo... Prosurfaj malo po oglasnom u Narodnim Novinama ili po sajtovima kao što je posao.hr da dobiješ neku predodžbu što se nudi.

 

Kažem ti, dok ne probaš, ne možeš znati! A pripremi se i na to da možda i nećeš odmah imati sreće i da će te možda i koji poslodavac i odbiti, ali o tom potom, ne razbijaj glavu stvarima koje se još nisu ni desile!!

 

Sretno i javi nam kako ide!!!

 

 

 

 

Pazi ti što Siux piše...

 

Ako ti se ne sviđa ovdje, onda idi tamo a ako ti se ne sviđa tamo onda se prebaci ovdje i slično..

 

Hajde, Siux podijeli s nama što su ti roditelji po zanimanju i gdje su zaposlei?? Ili netko od bližih u krvnom srodstvu..

Strašno,,, jako strašno... Na osječkom (konkretno) zavodu za zapošljavanje, već više od godinu dana oko 15 osoba sa završ.pravosud.ispitom ne mogu naći posao, pa čak ni u toj "odvratnoj"upravi... Predalo se preko stotinjak molbi... u 99% slučajeva su primljeni ljudi preko "VEZE". Al, što to takvima u životu kao ti predstavlja, kada ste vi sve u životu napravili preko veze.. Jednostavno je to normalan obrazac ponašanja za takve ...

Strašno... ljudi su čistačice, prodavači, konobari, kopači kanala jer se ne mogu zaposliti u struci... jer uvijek mamimi i tatini sinčići i ćerkice upadnu... fuj, fuj, fuj..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko ste samo daleko od istine.... Čovjek ponekad moze nesto i sam postici u zivotu, ako niste znali.

 

Ono što je meni (i to samo jedan, najobičniji) roditelj dao u životu bila je mogućnost studiranja, i ništa više. Ako ne znate iskoristiti ono što vam život pruža, nemojte napadati one koji to znaju.

 

Jadan li nam je narod koji tako olako etiketira bilo koga tko ima imalo uspjeha u životu.

 

Razmislite prije nego što počnete optuživati.

 

:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

samo jedno pitanje onima koji pljuju po vezama i dugo su nezaposleni. Kada bi vam se pružila prilika da dobijete posao, ali da ga dobijete preko veze, da li biste i dalje čekali da vas prime na legalan način ili biste ipak prihvatili posao (makar vam je netko sredio).

Ja sam bila relativno dobar student, a opet ne briljantan i čekala sam posao jako dugo i iskreno rečeno, na svaki natječaj na koji sam se javila sam tražila nekog poznatog da mi pomog. Pa ljudi, normalno je da svatko gura svog poznatog! Mislim tragično je što je tako, ali je tako!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"pa ljudi, normalno je da svatko gura svog poznatog! Mislim..."

 

Ne, to nije normalno!!!!!

 

Da li bi prihvatili posao da nam ga netko gura, vjerovatno da.. Ali, nitko nam ga ne gura... pa smo kritični.. ha, ha..

To ti je isto kada ljudi kažu " pa i oni su palili naše kuće, ubijali naše ljude..." Ne možeš kazneno djelo pravdati drugim počinjenim kaznenim djelom.. jer to je osveta, a osveta zna ponekad biti motiv za počinjenje kaz.djela. A naravno da nitko ne može uzimati pravdu u svoje ruke.

 

Beskonačno je raspravljati i spominjati pojedinačne slučajeve primljenih ljudi preko veze na posao, jednostavno je cijeli sistem takav, na krivim temeljima, ne zakonitim! i upravo si dobro rekla, "pa normalno je da svatko svoga gura..." vidiš, to nije normalno...

 

Komentar indijanca je da su mu roditelji omogučili "samo" studiranje... Nekima nisu mogli! Neki su morali raditi da bi se mogli financirati... no dobro, nismo svi jednaki u tom socijalnom staležu.. Velika je stvar ljudi koji su završ. faks uz posao, a takvih je jako malo. Ti su ljudi daleko više uložili truda, energije, vremena, organiziranja.. Taj trud je upravo dokaz kako nitko od takvih ne čami kod kuće, nego intenzivno traži posao, vjerovatno daleko više, sa većim motivom nego ovi kojima su "samo" roditelji omogućili studiranje.. Problem cijele priče je da se uvijek nailazi na zid, zid veze... I što će oni koji nemaju vezu...? Čitati po forumima kako i nije tako loša situacija..

grozno..

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hmm...slažem se da nije normaln, ali to je 'ljudska priroda'...

 

Uzmimo primjerice situaciju: dva jednako sposobna čovjeka se jave za posao, znači imaju iste kvalifikacije i kvalitete. Posodavac jednog od njih poznaje/ ima preporuku itd. znači dotični ima vezu. Mislim da bi u 99% slučajeva poslodavac zaposlio tu osobu nego ovu drugu koju ne poznaje.

 

Je li to u redu? Moze li se poslodavcu zamjeriti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Strašno mi je dok ovo čitam...Nezaposlena sam već dugo i tražim posao (čitam sve novine i gledam na svim internet stranicama)...i grozno mi je dok čitam postove nekih ljudi koji aludiraju na to da sam si sama kriva jer nemam posao...

Prije neki dan sam dobila odbijenicu iz državne uprave-ni na razgovor me nisu pozvali!

Zar su sve one tisuće nezaposlenih krivi sami sebi jer nemaju posao?Jer nemaju "vezu"?

Naravno da bi iskoristila dobru "preporuku" da ju imam, ali ako ju nemam? (iako mi je otac bio ugledan čovjek u pravničkim krugovima a sad je mrtav i svi te zaborave).

Ne kukam...zavidim ljudima koji rade za 1000 kn kod nekih odvjetnika-radila bi i ja za 1000 kn i bila sretna do neba...Plaća mi uopće nije bitna ali mora pokrivati ono najosnovnije jer ipak nemam nikakvih prihoda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"da svatko svoga gura" normalno je kolegice.. ali da se netko zaposli "preko veze" eee to nije normalno, nego je to kazneno djelo.. Jedan od glavnih uvjeta koje Hrv.mora ispuniti i riješiti pri ulasku u EU je problem korupcije. A što će biti s onima koji nemaju "vezu"?? koji ih jeb...??

 

Indijanac od gore... kaže da su mu roditelji omogućili samo studiranje.... "samo" .. Za neke je i to veliki luksuz!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je ta borba, neizbježna u kapitalizmu, borba za svako radno mjesto, za svaku kunu, bitno je ne propuštati prilike koje ti se ukažu (naravno, kad ti se ukažu). Ja sam uletio kod odvjetnika na preporuku cure koja je kod njega bila vježbenica prije mene i koja je prestajala s radom i odvjetnik je tražio novog vježbenika, ona mi je ugovorila termin za razgovor i upao sam... Naglašavam da radim 60 km dalje od mjesta prebivališta, iznajmio sam stan i guram

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija