Jump to content

Podjela životnog osiguranja


Kirika

Preporučene objave

Poštovani,

 

nedavno mi je umro otac, te smo mama i ja, kao jedine nasljednice, podijelile njegovu imovinu tako da njoj pripadne 3/4 nekretnina i sve pokretnine, a meni 1/4 nekretnina. Sada nam je od njegovog životnog osiguranja došla obavijest da im javimo kako ćemo podijeliti novac od njegove police osiguranja. Da li mi možemo taj novac podijeliti kako god hoćemo (npr. pola-pola) ili, sukladno ostavinskoj raspravi, mama treba dobiti sve (ako to spada pod pokretnine?)? Puno hvala!

 

Update: može li se kod javnog bilježnika ovjeriti izjava da sav novac sjedne na mamin račun, a ona zatim pola novca prebaci na moj račun?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A zar niste u ostavini prijavili i drugu imovinu osim nekretnina? Naime, trebali ste prijaviti i potraživanja s osnove osiguranja, te sve druge eventualne račune.

Do novaca se dolazi temeljem rješenja o nasljeđivanju gdje je opisana vaša podjela. To ste si mogle podijeliti po zakonu, svakoj 1/2, ili prema vašem sporazumu, npr. jednoj osiguranje, drugoj tekući ili štednja i slično.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ostavini je osim nekretnina bio naveden još samo novac na računu u banci, ako se ne varam. Na ostavinskoj raspravi je onda odvjetnica pitala hoće li mama tražiti svoju bračnu stečevinu (kuća na moru) ili ne, i kad je tražila, ispalo je da po tome njoj pripada pola kuće, a druga polovica se dijeli na jednake dijelove između nje i mene. Sav novac s računa pripao je njoj. E sad, što se tiče životnog, odlučile smo ponuđenu svotu podijeliti, s tim da sav novac sjedne njoj na račun pa ona prebaci pola na moj, i rečeno nam je samo da moramo napraviti i ovjeriti izjavu o tome kod javnog bilježnika. Je li to to ili bi moglo biti kakvih problema? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Sredstva iz životnog osiguranja koja potječu iz vremena bračne zajednice također spadaju u bračnu stečevinu i dijele se na pola .

 

Način podjele životnog osiguranja na ostavinskoj ide Vama u prilog ,i treba postupiti po uputama Javnog bilježnika.

 

Vi imate temeljem rješenja o nasljeđivanju pravo informirati se kod osigurateljske kuće o visini i vremenu isplate.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima na odgovoru! Par pitanja: ako je nešto bračna stečevina, onda moja mama dobiva pola od toga i još dijeli drugu polovicu sa mnom (3/4 naspram 1/4), ili svaka od nas dobiva pola (s obzirom da ja toj stečevini nisam pridonijela)? I drugo: ako je mama navedena u polici životnog osiguranja kao jedini nasljednik tog novca, da li onda ona to mora dijeliti sa mnom ili sve ide njoj? Što ako nije navedeno ništa? Puno, puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija