Jump to content

info o GODIŠNJEM ODMORU i kako se računa?


nula

Preporučene objave

Poštovani, kolegica me zamolila da provjerim kao se računa godišnji odmor, odn. da li se u godišnji odmor računaju subote?

 

Primjer: radni tjedan prema ugovoru o radu traje od ponedjeljka do petka, u ugovoru nije nikako drugačije navedeno, a osim da piše da radnik može koristiti godišnji odmor u trajanju od 24 dana te u praksi saznajemo da nam u godišnji računaju subote. Može li to tako? Da li je poslodavac dužan to pojasniti prilikom zapošljavanja ili definirati nekako drugačije ugovorom ili kako?

Da li je to nešto što se podrazumjeva da se subote računaju u godišnji, ako zapravo subotom ne radimo?

 

Npr. Ako uzmem 2 tjedna godišnjeg, da li mi se računaju i dvije subote (iako napominjem da u ugovoru o radu stoji da nam radni tjedan traje 5 dana, odn. 40 sati)?

Sto ako npr. uzmem godisnji od ponedjljka do srijede? Da li tada računaju četvrtak?

 

Hvala na odgovoru i savjetu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li Vaš poslodavac pristupio kolektivnom ugovoru ili je donio pravilnik o radu gdje je izričito određeno da se subote ne uračunavaju u dane godišnjeg odmora?

 

U protivnom, subote se uračunavaju u dane godišnjih odmora prema st.4. članka 48. Zakona o radu (NN br.137/04-pročišćeni tekst)koji glasi:

"Ako je rad organiziran u manje od šest radnih dana u tjednu, a kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije drukčije određeno, pri utvrđivanju trajanja go­diš­njeg odmora smatra se da je radno vrijeme raspoređeno na šest radnih dana."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li po pozitivnim propisima radnik ima pravo na 18 ili 21 dan minimalno godišnjeg? znam da je po ZR-u 18, ali sam čula iz više izvora da je po novom 21, al ne znam po kojem propisu

 

također, ako je radnik radio 7 mjeseci, a ima pravo na mjesec dana otkaznog roka, da l ima pravo na razmjerni godišnji prema 7 ili 8 mjeseci? hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija