Jump to content

Ugovor o građenju - produljenje roka


Alli

Preporučene objave

Da li vremenske nepogodne mogu biti opravdan razlog traženje produljenja roka izvedbe radova? Radi se o postavi keramike na otvorenom, puno kišnih dana. Osoba odbila zahtjev Investitora da postavi keramiku na vlažnoj podlozi jer ne želi naknadne komplikacije i popravke o svom trošku. Sada su rokovi probijeni i Investitor ne želi priznati VIŠU SILU i žele naplatiti penale od Izvođača iako je sve to i u njihov korist ( dobro izveden postao) ?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa stvari su veoma jednostavne, a možda i nisu. U naslovu spominjete ugovor o građenju a u takvom ugovoru bi trebale biti objašnjene situacije kao vremenske neprilike, produljenje roka građenja, penali itd.

 

Može se postaviti više pitanja, kao npr. je li izvođač vodio građevinski dnevnik, je li ga bio u obvezi voditi za obrtničke radove po ugovoru. Ako je dnevnik vođen je li nadzor upisao primjedbe na neizvođenje radova za vrijeme kišnih dana, je li nadzor, ako ga je bilo upozorio investitora na rokove, je li investitor predložio da se kompletna površina pokrije i zaštiti od kiše...

 

... penali mogu iznositi tek par posto na kompletni ugovor i trebaju se računati u promilima po danu do maksimalno par postotaka...

 

p.s. napišite mi na čijoj ste strani pa ću Vam opisati Vaše mogućnosti :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Prije svega treba odgovoriti na pitanje da li su investitor i izvođač radova trgovci jer o tome ovisi primjena posebnih uzanci u građenju.

Ako jesu, poslije ugovora (ako uzance izričito nisu isključene) se primjenjuju uzance pa tek onda ZOO.

Kiša ne spada u višu silu već u slučaj.

Ako je ugovorena ugovorna kazna zbog zakašnjenja onda to pravo investitor zadržava ako odmah kod radova istakne da zadržava pravo naplate time da se izvođaču uračunava samo ono zakašnjenje koje je bilo zbog njegove krivnje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija