Jump to content

ostavina - pitanje


Zloco

Preporučene objave

Poštovanje, pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju petero nasljednika naslijedilo je novčani iznos na računu u banci. Kako nasljednici nisu u dobrim odnosima, ne mogu se dogovoriti o preuzimanju novčanih sredstava i zatvaranju računa dok banka odbija pojedinačno isplatiti novac. Može li banka zakonito uskraćivati pojedinačnu isplatu u natoč pravomoćnom rješenju?

 

Hvala na odgovoru...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što znači da se nasljednici ne mogu dogovoriti oko preuzimanja računa? I kako bi to banke isplatila novac "kolektivno" a ne svakom pojedinačno?

 

Po mojem shvaćanju, novčana sredstva je vrlo lako podijeliti - isplata svakome na njegov račun srazmjerno nasljedničkom dijelu. Problem eventualno može biti u mogućim troškovima zatvaranja računa, načinu obračuna kamate ili nečem sličnom.

 

U takvim situacijama prije svega morate tražiti točnu i potpunu informaciju. Dakle, zatražite dopisom od banke pismeno obrazloženje u nekom roku (npr. 15 dana), te posebno da navedu na temelju kojeg konkretnog propisa (državnog ili internog) ili ugovora, i konkretne odredbe u tom dokumentu odbija izvršiti isplatu pojedinom nasljedniku. Onda ćete moći bolje ocijeniti što se dalje može poduzeti.

 

Napišite im da ćete u slučaju neodgovaranja pribjeći tužbi i ovrsi s naplatom zakonskih, a ne bančinih kamata zbog otezanja. To bi ih, ovisno o iznosu sredstava, moglo dosta koštati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija