Jump to content

Povreda suvlasništva


sidney1

Preporučene objave

Poštovanje!

 

Stanovnik sam malog gradića u Osječko-slavonskoj županiji. Darovanjem sam poslao suvlasnik dijela zemljišta zajedno s mojom rođakinjom. Zemljište nije građevinsko međutim rođakinja je bez moga znanja pokrenula postupak o pretvaranju zemljišta u građevinsko. Koje su moje pravne mogućnosti kako bih riješio uvredu kojom nisam pitan za mišljenje iako sam suvlasnik?

 

Daljnji problem je što gospodin kojem je darovano zemljište do ovog, a zapravo zajedno s njime ulazi u cjelinu, čime ja posjedujem 1/4, rođakinja 1/4 a gospodin 1/2, također sudjeluje u postupku pretvaranja u građevinsko. Dakle, u manjini sam ali ipak sam neopravdano izostavljen. Mogu li kako sprijeciti doticni postupak a istodobno ostvariti pravdu zbog neopravdanog izostanka pitanja za moje misljenje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Takav postupak uopće se ne može pokrenuti bez suglasnosti suvlasnika, pogotovo kada ste suvlasnik u 1/2.

Možda bi vaša rođakinja mogla pokrenuti postupak za svoju polovicu, ali samo ako ste prije međusobnim ugovorom (uključivo prijedlog parcelacije)definirali kome pripada koji dio.

Pismenim putem obavjestite nadležne institucije (urbanizam, graditeljstvo) da se protivite pokrenutom postupku.

Ipak, razmislite o svemu - građevinsko zemljište više vrijedi...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Postupak pretvorbe poljoprivrednog u građevinsko ima svoju cijenu .Vi imate pravo žaliti se na rješenje,koje bi morali i Vi dobiti.Vi se međutim možete složiti da mijenjate jeftinije zemljište za skuplje, i po završetku postupka imate prabo pokrenuti postupak za razdiobu suvlasnićkih djelova , koji su vjerojatno i fizički podijeljeni tj. svatko zna koji dio cjeline mu pripada i može ga koristiti .

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na Vašem savjetu, a dužan sam se i ispraviti; naime, živim u selu u Osječko-baranjskoj županiji, a sporno je zemljište na prostoru Požeško-slavonske. Nadam se da činjenica da moje prebivalište i suvlasnicko zemljište nisu u istoj županiji ne utječe na moja suvlasnička prava.

 

Lijep pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija