Jump to content

Kako se prenose korporacijski papiri


manuelmucak

Preporučene objave

Znam da su korporacijski papiri vrsta vrijednosnih papira koji svojem imatelju daju pravo udjela vlasništva odnosno pravo suodlučivanja u određenoj organizaciji (dioničko društvo). Najjednostavniji primjer korporaicjskog papira je dionica. No ono što me zanima i što nisam bio u stanju pronaći u knjigama i internetu jest odgovor na pitanje:

 

KAKO SE PRENOSE KORPORACIJSKI PARIRI

 

Jedina informacija koju imam da su u potpunosti prenosivi. Znači li to da su prenosivi cesijom, indosamentom i predajom ili nešto drugo. Molim pomoć i unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dionica je prenosiv vrijednosni papir. Prijenos se vrši indosamentom, ako je izdana materijalizirana dionica. Sukladno smjernicama EU, u Hrvatskoj se novoizdane dionice vode u nematerijaliziranom, odnosno elektronskom obliku pri Središnjem klirinškom depozitarnom društvu - SKDD (prije Središnja depozitarna agencija - SDA). Prijenos takvih dionica provodi se pri SKDD, slično kao i za nekretnine u zemljišnim knjigama. Ugovor o prijenosu dionica treba imati ovjeren potpis otuđivatelja, te se zatim dostavlja SKDD koje provodi prijenos i o tome obavještava ugovorne strane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija