Jump to content

građevinarci,pomoć?


zeljka6

Preporučene objave

zanima me koliko bi koštala kuća od nekih 140 kvadrata da se stavi pod krov i nova stolarija pvc vanjska? uzmimo u obzir da su plaćeni svi papiri, dozvole, i da je plac recimo nekih 5 tis eura. Inače pitam zato što namjeravamo kupiti takvu kuću, znači bez glazure, žbukanja, ima priključke ali ne provedene i eto nova pvc stolarija, kuća rađena prošle godine. Dali je cijena od 40 000 eura koliko traži, opravdana ili precijenjena? uzmimo u obzir da je kuća stavljena samo pod krov.. Molim nekog sa iskustvom da mi još kaže, šta misli koliko bi u tu kuću trebalo uložiti da bi se moglo živjeti u njoj, ?znači, podovi,žbukanje, struja, voda, grijanje? molim neku otprilike srednju cijenu za sve. S tim da struju možemo izuzeti pošto bi ju moj muž radio. Dali bi ona mogla biti zgotovljena sa sveukupno 55-60 tis eura?znači košta 40 000. hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poštovani!

ispričavam se na ranijem nedovoljnom izjašnjenju u vezi kuće, ali mislim da moje pitanje nije baš toliko besmisleno koliko je vama zasmetalo.Pitala sam okvirnu cijenu materijala i dovršenja kuće, znači ne komun i vodne doprinose, ne dozvole nit išta drugo,što toliko ovisi o urbanim uvjetima .Inače, grad je Vinkovci-Slavija. Neznam koliko će vam saad to biti smisleno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,

Vase pitanje je suvislo ali ima previse varijabli koje je tesko predvidjeti (posebice u trenutacnoj globalnoj financijskoj krizi) da bi vam se mogao dati neki pouzdan odgovor. Osim toga, nisu iste cijene materijala gradjevinarima koji istovremeno grade 30 ili 50 stanova, kao sto ce cijena potrebne opreme biti vama za jednu kucu.

 

Naime, i prije ove krize, npr. za potpunu obnovu stana (instalacije, parket, vrata, prozori, sanitarije, plocice, farbanje...) mogla nas je ta obnova kostati od 300 - 1600 eura po m2, ovisno o kvaliteti i cijeni majstora i opreme koja se nova postavlja, znaci rad tj. "ruke" + ugradjeni materijal. A pri tome omjer "ruke" / materijal, nije kod svih radova isti, npr. kod postavljanja prozora on je 20% "ruke", a 80% materijal, sto ne znaci da je tako u svemu sto treba u toj kuci jos napraviti...

 

A ako pak imamo na umu da gradjevinare gradnja novih stanova kosta od 600 do 1200 eura / m2 (u sto ulazi i cijena zemljista i trosak svih dozvola, cak i u Zagrebu), onda se, pod pretpostavkom da je u cijeni navedene kuce od 140 m2 za 40.000 eura ukljuceno i neko zemljiste te svi komunalni prikljucci, moze zakljuciti da je na dosadasnju gradnju utroseno nekih 286 eura / m2 tj. da imate prostora od cca 44.000 eura da bi vas zavrsena kuca u konacnici dosla po cijeni od 600 e /m2.

 

Vi ste to sve i sami izracunali pa ukoliko se odlucite na kupnju i zavrsetak kuce u takvom sadasnjem stanju ovisit ce iskljucivo o vasoj spretnosti i sreci u odabiru majstora i materijala koliko ce vas u konacnici kuca kostati.

 

Stoga, kao odgovor na vase pitanje, da li se moze kuca zavrsiti za iznos koji ste predvidjeli (55-60.000 e) meni se osobno cini da moze, iako bi bilo puno bolje da je svojim strucnim ocima vidi neki dobar i iskusni zidar te vam kaze svoje strucno misljenje kako o kakvoci izgradjenog tako i o potrebnim radovima, kao i da vam pomogne savjetima i kontaktima u nabavi svih potrebnih materijala (koji zbog krize mogu biti i vrlo povoljni) ukoliko se na kupnju i zavrsetak iste odlucite.

 

Eto, nadam se da sam vam barem malo pomogla.

Lijepi pozdrav

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

Prije nekoliko godina gradnja kuće "treća faza "

u jednom turističkom mjestu stajala je 600 DM to je danas 300 Eura . to je orjentaciono .

 

Kod ugovaranja građevinskig radova trebate prikupiti nekoliko ponuda .Ponuda mora sadržavati materijal količinu vrstu i ugovoriti dobru kvalitetu . Ponude Vam mora pregladati stručnjak i dati Vam preporuke kako Vam se ne bi desilo da Vam izvođač obeča puno radova

a za plaćenu cijenu napravi pola i nekvalitetno .Nadalje majstori traže veliki avans .Za taj avans izvođač radova Vam mora dati bankarsko jamstvo - ukoliko izvođač ne izvede ili čak uopče ne započme radovima i nema izgleda niti da će ih obaviti tada Ugovor o građenju prestaje po sili zakona , a Vama banka mora isplatiti umjesto izvođača avans.

Stavke radova moraju biti opisane od početka do kraja recimo, balkonske ploče s okapnicama , kako ne bi kasnije morali štemati i plaćati drugog majstora , majstorima je lakše graditi bez okapnica , ali te okapnice dolaze na svim pločama , ( balkonskim , prozorske itd ).

 

Plačajte po privremenim situacijama izvedene radove .

Na kraju tražite primopredaju radova , ako nisu izvedeni svi radovi tada imate pravo odbiti neizvedene radove od ugovorene cijene .

Kod gradnje puno čete uštedjeti ako Vam makar povremeno radove pregleda kakav ing. građevine . Greške i fušarenje skuplje je od nadzornog.

Za gradnju potrebno je naći izvođača sa preporukom .

 

Pozdrav i sretno !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zeljka6 je napisao:

zanima me koliko bi koštala kuća od nekih 140 kvadrata da se stavi pod krov i nova stolarija pvc vanjska? uzmimo u obzir da su plaćeni svi papiri, dozvole, i da je plac recimo nekih 5 tis eura.

 

Ako promatramo vrijednost građevinskih radova (pod uvjetom da su kvalitetno izvedeni) , plus vrijednost zemljišta koju ste naveli , i ako kuća ima dozvolu i plaćene doprinose za gradnju - sigurno vrijedi taj novac!

 

Kuća cca 140 m2, prizemlje + visoko potkrovlje (70+70 m2), sa krovom,limarijom i pvc stolarijom, može se sagraditi već za cca 20000 € , ako je jednostavnije konstrukcije.

Za takvu kuću papirologija za gradnju i nužni priključci nisu ispod 10000 € u provinciji, a u većim gradovima mogu doseći i 25000 €. Dodajte tome cijenu zemljišta, i činjenicu da je kuća već tu, dakle ne treba se gnjaviti sa papirima i gradnjom do te faze....

 

Unutarnje uređenje do faze useljivosti može izaći od 200 do 350 € (može i više)po neto kvadratu , ovisno o tome kako se pogodite sa majstorima,i koje materijale ugrađujete, tj. kako otmjeno želite kuću opremiti.

Nemojte zaboraviti fasadu (20-30 € /m2) i uređenje okoline kuće (ograde, prilazni put, zelenilo).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

najljepša hvala na pomoći i vama i Poduzetnici.. znam da se treba razraditi troškovnik pa vidjeti u konačnici prave cijene i cifru potrebnu za završetak kuće,.mene je naime zanimalo otprilike dali se vidim u toj konačnoj cijeni.Znam da nemožete reći točnu cijenu nečijeg rada, pogotovo u nekim manjim sredinama od Zagreba, još pogotovo stoga što bi mi našli jeftinije radnike, materijale a nešto bi i sami mogli. Mislim da bi moglo to proći sa 20ak tis eura do kraja, s tim da uvijek naravno ima tu svašta za cifrati. Eto, ništa,puno vam hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav,

evo samo da vam kažem kako je u projektu predviđeno potkrovlje ali ga nema.Vidjevši koliko mu je prizemlje veliko,3 sobe, veliki dnevni boravak, velika kuhinja sa trpezarijom, kupatilo, wc, te velika terasa, odustao je od potkrovlja. S tim da ima svuda u projektima i građevinskoj moguća gradnja i gore, i mislim da je to super, jer danas sutra, tko zna, možda bi i radili kat pa bi opet sve morali ponovno plaćati, a ovako je sve tu već. Još nešto, to vjerovatno nisam spomenila, na tom mjestu je bila stara kuća, koja je srušena (ima i rješenje o rušenju), nova ova sagrađena je legalizirana tj, postoji u gruntovnici, u katastru ne pošto nije dovršena još? ali ima građevinsku, sve projekte, cijeli fascikl od te kuće + uplatnice od plaćanja komunalija, kao i kaznu koju je morao platiti za komunalije kod kao bespravne gradnje. Inače, kuća je bez tereta, 1/1 vlasništvo njegove punice i sve ok, kolko smo mi shvatili. Čak nam je čovjek dao svu dokumentaciju da ju nosimo sa sobom i provjerimo sve. Kako bilo, i sama mislim da je ova kuća isplativa, pogotovo zbog toga što bi za gradnju takve kuće bilo gdje morali čekati još barem god dana, i što vi kažete ishoditi svu tu dokumentaciju, a inače živimo u postanarstvu, a plaćati kredit i podstanarstvo nije lako na tako dugi period.Sad je samo pitanje hoće li ju procjenitelj uspjeti procijeniti na 67 tis eura koliko nam je potrebno da bi podigli kredit koliki želimo..

puno hvala.. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zeljka6 je napisao:

... a inače živimo u postanarstvu, a plaćati kredit i podstanarstvo nije lako na tako dugi period.Sad je samo pitanje hoće li ju procjenitelj uspjeti procijeniti na 67 tis eura koliko nam je potrebno da bi podigli kredit koliki želimo..

puno hvala.. :palac:

 

Postovana,

Proteklih desetak godina, sluzbene procjene kao i dodjele kredita su se bazirale na laznoj pretpostavci da cijene nekretnina rastu godisnje po stopi od 10%. Zbog toga sada snosimo posljedice nezapamcene svjetske financije krize i najavljuje se da ce cijene nekretnina do 2011. godine pasti barem 30%, pa se u tom smjeru krecu i procjene i iznosi odobrenih kredita.

 

Da sam ja vi, pokusala bih stoga izbjeci i procjenitelje i banku, obzirom da ce vas u startu troskovi kupnje (procjena, porez, javni biljeznik, bankovni troskovi...) kostati 10% vrijednosti procijenjene nekretnine, a na dodijeljeni iznos kredita jos cete platiti i najmanje isti toliki iznos za kamate - ako ne i veci! Znaci, kredit od 65.000 eura = 65.000 + 65.000 + 6.500 = 136.500 eura za platiti kroz narednih 20, 25 ili 30 godina = mjesecno za platiti minimalno 570 ili vise eura, pod uvjetom da imate redovita primanja i dobro zdravlje za cijelo vrijeme trajanja tog financijskog ropstva koji se zove otplata hipotekarnog kredita.

 

Analizirala bih stoga prvo vlastite prihode, mogucnost mjesecne ustede i posudbe novaca medju clanovima obitelji i prijateljima. S prodavateljem bih pokusala dogovoriti financiranje prodaje direktno kroz nekoliko narednih godina npr. na 4 godine po 10.000 eura godisnje. U nadleznoj poreznoj upravi bih svakako provjerila njihovu procjenu na temelju koje ce oni izracunati 5% kupoprodajnog poreza - to ce vam biti orijentir vrijednosti bolji od procjeniteljevog misljenja.

 

Ukoliko svi ti dogovori uspiju, u narednih mjesec dana bih si u kuci uredila onaj najosnovniji prostor – jednu sobu, kuhinju, kupaonu i wc (cca 5.000 eura?), da mogu otkazati podstanarstvo i preseliti se sto prije u kucu kako bih nastavila s preostalim radovima u miru i u ritmu koji meni i mojim financijskim mogucnostima odgovara.

 

Ukoliko taj plan nije izvediv, nastavila bih stedjeti u podstanarstvu dok ne skupim novce da si stan ili kucu mogu nekada kupiti u gotovini.

 

Lijepi pozdrav

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija