Jump to content

Zbog nebrige ugroženo nasljedstvo


moses

Preporučene objave

Nakon smrti oca, majka i dvije kćeri naslijedile su njegovu imovinu. Između ostalog, i vikendicu na moru. U vlasničkom listu svaka je vlasnica 1/3. Vikendicu smo godinama koristile sve tri, naizmjence ili istovremeno, boraveći na jednom katu dok je drugi ostao zapušten. Majka je ostarila i više nema interesa za kuću niti novaca za održavanje. Sestra i dalje ima interesa za kuću ali ne ulaže i ne želi ulagati u održavanje. Ja redovito tamo odlazim, ulažem i plaćam sve popravke, investicije, održavanje.

Sada je došlo do problema jer je hitno potrebno sanirati vodovodnu i strujnu instalaciju jer su stare cijevi popucale i mjestimično voda curi iz instalacija.

Investicija je prevelika i preopsežna da ju sama snosim, osim toga dojadilo mi je da sve sama održavam a sestra ne želi financirati ali i dalje koristi vikendicu.

 

Budući da njena,njihova nebriga i nedostatak ulaganja ugrožava i njihovo i moje vlasništvo, (prijeti nam poplava) htjela bih da nekako pokušamo rješiti ovu situaciju.

 

Kako majka više nema interesa, pokušala bih nekako dogovoriti sa sestrom da podijelimo vikendicu tako da ja dobijem jedan a ona drugi kat, tako da možemo uređivati, održavati i koristiti svaka svoj dio a ne se više gurati na jednom katu koji samo ja uređujem.

Što napraviti?

Da li ugovoriti nekim dokumentom koja će preuzeti koji dio kuće i koje obaveze oko održavanja ili je to nemoguće prije smrti majke?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

Vi imate mogućnost razvrgnuća suvlasničke zajednice .Postupak se pokreće pred općinskim sudom mjesta gdje se nekretnina nalazi.

Obavijestite sestru o namjeri i pokušajte se nagoditi o načinu diobe.

Ukoliko do sporazuma ne dođe tada Vam preostaje civilna dioba . Sud pokušava na javnoj dražbi prodati najpovoljnijem ponuđaču , a dobiveni novčani iznos podijeli srazmjerno suvlasničkim udjelima .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemojte se ljutiti, ali mislim da mi to razvrgnuće nije u interesu, ukoliko to znači prodaju kuće.

Nitko od nas tri nije za prodaju vikendice, ali problem je u tome što su sada nužni određeni skuplji sanacijski radovi. Moja sestra i majka ne žele sudjelovati u tome. Stoga bih ja htjela na neki način dogovorno ili ugovorno problem rješiti tako da ja preuzmem jedan kat i onda mirno ulažem u nešto što je "moje", koristim ga neovisno o sestri i saniram samo svoj dio. A da sestra dobije drugi, neuređeni kat.

Već me netko savjetovao da ako krenem u radove bez suglasnosti ostalih suvlasnica, moglo bi se dogoditi da me tuže.

 

Što uopće znači razvrgnuće suvlasništva, kako se provodi i kakve su posljedice?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa to je i moja želja, naime majka više nema interesa za vlasništvo i ona bi prepustila meni i sestri da se podijelimo. Ja bih voljela da svaka od nas dobije svoj kat i onda vodi brigu o svom prostoru, jer onda bih ja sanirala instalacije u svom dijelu, odnosno na svom katu.

 

Stvar je u tome što moja sestra smatra da bi time bila oštećena jer ja pretendiram na kat koji je donekle uređen, a uređen je mojim dugogodišnjim ulaganjem i održavanjem, dok bi njoj pripao neuređeni kat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija