Jump to content

Žalba na presudu - sporazumni razvod


Delmar

Preporučene objave

Supružnici su podnijeli sporazumni zahtjev za rastavu braka ( razlozi: neslaganje u braku i preljub ), na ročištu nisu iznosili nikakve materijalne dokaze jer su se tako dogovorili da postupak što prije završi. U zapisnik je ušlo da su razlozi razvoda neslaganje i preljub no u obrazloženju presude preljub nije naveden kao jedan od razloga. Gospođa zbog toga ne želi platiti svoj dio sudskih troškova i žalit će se na presudu. Može li se u žalbi navesti da nije zadovoljna obrazloženjem presude?

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

to što nije navedeno da je preljub razlog - nije odlučna činjenica. Sudac u obrazloženju mora navesti odlučnu činjenicu zbog koje je presudio da se brak razvodi.

A kod vas je odlučna činjenica to da ste vi podnijeli sporazuman zahtjev za razvod. Ništa drugo nije od odlučne važnosti da sud razvede brak. Uopće nije bitno iz kojeg razloga ste vi odlučili sporazumno zahtijevati razvod, bitno je da ste podnijeli sporazuman zahtjev.

 

Ona može navesti u žalbi što god hoće, no njezina je žalba u ovom slučaju bespredmetna, jer je ona zajedno sa suprugom sporazumno zahtijevala razvod braka. Sam žalbeni razlog "nisam zadovoljna s obrazloženjem" neće nikako utjecati na promjenu presude, dapače, ukoliko žalba bude uložena, drugostupanjski sud će presudu potvrditi.

 

Kada stranke sporazumno zahtijevaju razvod braka, onda svaka stranka snosi svoje troškove (očigledno se nisu dogovorile da jedna od njih snosi sve troškove).

 

Ukoliko je sud naredio strankama da podmire troškove sudskog postupka, a stranke to ne učine, sud će pokrenuti prislnu naplatu protiv one stranke koja ne podmiri troškove vođenja postupka.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija