Jump to content

Neucrtani objekt


brundo

Preporučene objave

Kupio sam neucrtani objekt kao vanknjižno vlasništvo, koji je sagrađen na zemljišnoj čestici koja je ucrtana u katastar a u gruntovnici je uknjižena kao društveno vlasništvo. Podnio sam zahtjev za ucrtavanje građevine(parcelacijski elaborat) a katastar mi traži suglasnost "nekoga" ko je nadležan za društveno vlasništvo. Zašto je potrebna ičija suglasnost ako je ucrtavanje u katastar zakonska obveza koju u ovom slučaju netko nije izvršio davno prije ( objekt je izgrađen u 19 stoljeću)? da li postoji mogućnost da se suglasnost ne izda, odnosno objekt i nadalje zbog toga ostane neucrtan? Tko je ustvari nadležan za nekretnine uknjižene kao društveno vlasništvo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.ne može vas nitko u katastru tražiti suglasnost nekog za društveno vlasništvo.

 

može biti da je to neka javna površina , odnosno državno vlasništvo. tada ništa ne rješavate suglasnošću, već rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa, a to je priča za sebe.

 

društveno vlasništvo s pravom korištenja briše se uz zahtjev za brisanje koji u gruntovnici može podnjeti samo onaj koji je upiasan kao korisnik.

 

2. nitko nije obvezan upisivati vašu kuću u katastru i gruntovnici. ako će je upisivati, onda ne zbog vas, nego zbog svojih interesa tipa naplate poreza i sl. dakle, to nije ničija, osim vaša zakonska obveza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa jasno sam napisao da je zemljišna čestica uknjižena kao društveno vlasništvo, nikakvo državno ili sl. jasno mi je da je upis građevine u katastarski operat moja obveza (obveza vlasnika) ali apsurd je u tome da izvršenje moje zakonske obveze ovisi o suglasnosti, dobroj volji nekog koji u konačnici i ne mora dati suglasnost. što se tiče brisanja društvenog vlasništva i podnošenja zahtjeva jedino od strane korisnika, molim te pročitaj Zakon o vlasništvu čl 368, stav 1. baš me zanima tvoje mišljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rutinsko brisanje društvenog vlasništva nad zemljištem provodi se ako bivši vlasnik to zatraži, ili ako je na takvom zemljištu za trajanja društvenog vlasništva sagrađen objekat, pa nije upitno da je onaj tko je objekat sagradio koristio zemljište.

 

Vaš objekat je imao vlasnika prije društvenog vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stvar je u tome što je kao korisnik na zemljištu u društvenom vlasništvu obično bio upisan onaj tko je vlasnik kuće.

 

osim toga kuća je neodvojivo povezana sa zemljištem, naravno tako je rečeno tek ovim zadnjim zakonom o vlasništvu.

 

podnošenje zahtjeva od strane korisnika zemljišta i vlasnika kuće pokriva čl. 368 zakona o vlasništvu.

 

druga je priča što je podnošenje zahtjeva za brisanje društvenog vlasništva bilo predviđeno do određenog datuma. istina ne znam po kojem to zakonu. ali po svemu sudeći zahtjeve za brisanje društvenog vl. ipak još uvijek zaprimaju.

 

treća priča je ta, što je ona bivša država provodila nacionalizaciju i upisivala društveno vlasništvo bez pitanja vlasnika zemljišta, odmah za cijela naselja u građevinskom području. sada svatko sam treba podnijeti zahtjev za brisanje, pa ako ne pdnese u roku ....

 

međutim, vaš problem je vjerojatno u st. 2. čl. 368. zakona ( a možda i stavka 3. istog čl. - koji baš ne razumijem šta se htjelo reći), a prevedeno na zdravo- logično: vlasnik zgrade nije upisan kao korisnik jer zgrada niti nije upisana i ucrtana, tj. nigdje evidentirana, pa tako nigdje nije evidentiran niti njezin vlasnik, a u tom slučaju treba 'sud na zahtjev vlasnika zgrade odrediti upis....'

 

budući je zgrada građena prije '68. vjerojatno nema građ. dozvolu, pa zato nema niti dokaz tko je vlasnik kuće, odnosno nositelj prava građenja.

 

po svemu sudeći morat ćete proć mukotrpnu pravnu zavrzlamu za legalizaciju kuće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija