Jump to content

ugroženost djece u nasljedstvu


ivanane

Preporučene objave

Nalazim se u drugom braku sa mužem sa kojim nemam zajedničke djece. Iz prethodnog braka imam dvoje djece ,a i muž i prethodnog braka ima dvoje djece. Kako sam prije ulaska u brak stekla neku imovinu, zanima me da li u slučaju moje smrti muž ima pravo na tu imovinu i time ugrožava moju djecu? Sa mužem sam također stekla zajedničku imovinu, a kako on ima svoju djecu, da li postoji mogućnost da on svu našu zajedničku imovinu ostavi svojoj djeci? (npr. ugovorom o doživotnom uzdržavanju i sl. ,a za koji ja ne znam da li postoji)

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo , što se tiče imovine koju ste prije braka stekli, ta imovina ne ulazi u bračnu stečevinu ali u slučaju vaše smrti vaš suprug je također kao i vaša djeca zakonski nasljednik iza vas i po provedenoj ostavinskoj raspravi pripadala bi mu trečina takve imovine.

Što se tiče imovine stečene u braku zajedničkim radom, takva imovina je bračna stečevina,znači dijeli se na dva jednaka dijela, tako da vaš suprug ne može raspolagati vašim dijelom odnosno u slučaju njegove smrti, njegova djeca i vi nasljeđujete njegovu polovicu, ili pak ukoliko zaključi ugovor o doživotnom uzdržavanju sa njima, predmet takvog ugovora može biti samo imovina u njegovom vlasništvu koja se po njegovoj smrti prenosi na davatelja uzdržavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija