Jump to content

majka se odriče djeteta


visnja1

Preporučene objave

zena ima jos dvoje djece iz prethodnog braka,11g i 9g.nakon rastave upoznaje mog prijatelja(tata),kratko vrijeme zive zajedno,on tada ovisnik,ona promiskuitetna.ostaje trudna,raskol u njihovim odnosima,ljecenje,odvojeni zivot.sada se ona zeli odseliti,ali novi moguci muskarac u njenom zivotu ne zeli odgajati tako malo dijete,pristaje na prvo dvoje djece(!!!),tako ona sada predlaze ocu

- odreci cu se djeteta tako da mogu nastaviti svoj zivot dalje.tata i dijete,lijep odnos, velika briga,prava briga oca koji je prvi puta tata,topao i zdrav odnos.hrabrost,uspio se othrvati,zaista je,svim problemima,radi,brine se za dijete svaki vikend od petka do ponedjeljka jer ona izlazi van.tata ne ide gotovo nigdje,zbog proslog zivota,vodi uredan zivot.i prije kada su bili zajedno dijete je svaki vikend izbivalo iz kuce pod izlikom umora i ostalo dvoje djece.zeljela bih mu pomoci savjetom,sta kamo kuda.eto.

od koga kamo i kako ona dobiva papire za odricanje djeteta?smije li to.boji se da dijete ne zavrsi u domu.je li to moguce?zbog njegove proslosti? ako nema njega(zbog posla) o djetetu se pobrine baka..a ako ju sada ostavi njemu(doslovno ostavi-odbaci)tko ce ju cuvati ako on i baka rade,a mama je zakasnila sa upisima u dj.vrtic...sto problema.pomozite savjetom.hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

otac je izbezumljen,pa mozete misliti kako je kada zena s kojom ima dijete kaze da se odrice tog djeteta u njegovu korist???!!!! i to jos zensko dijete. ma mene osobno zanima da li je moguce da ce zbog njegove proslosti on sada oko dobivanja djeteta na zivljenje imati problema? ona ga se zeli i odreci jer ne zeli placati alimentaciju,jednostavno ne zeli vise iamti posla oko toga.a novi muskarac u njenom zivotu to dijete,kao trece, ne zeli..ne zelim osudivati,ali kako sudstvo i czzs gleda na takve majke?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

od koga kamo i kako ona dobiva papire za odricanje djeteta?smije li to.

ona ga se zeli i odreci jer ne zeli placati alimentaciju

 

Obiteljski zakon o roditeljskoj skrbi kaže slijedeće:

 

2. Roditeljska skrb

 

Članak 91.

 

(1) Roditeljsku skrb čine odgovornosti, dužnosti i prava roditelja, s ciljem zaštite dobrobiti djeteta, osobnih i imovinskih interesa.

 

(2) Roditelj se ne može odreći roditeljske skrbi.

 

(3) Roditeljska skrb može se ograničiti ili oduzeti samo odlukom nadležnih tijela iz razloga i na način propisan ovim Zakonom.

 

njeno odricanje od djeteta nema nikakvoga pravnog učinka, dapače, po Zakonu je DUŽNA financijski sudjelovati u uzdržavanju djeteta; u protivnom ju se može kazneno goniti, zbog neplaćanja može završiti u zatvoru, a ni to je neće spasiti od alimentacije; uzdržavanje je pravo djeteta, pa se ni jedan roditelj ne može istoga odreći (dakle, niti otac ne može izjaviti da neće primati alimentaciju od majke)

 

 

boji se da dijete ne zavrsi u domu.je li to moguce?

 

ukoliko će skrbiti o djetetu kao što je skrbio i do sada, vjerojatnost da se tako nešto desi gotovo je ravna nuli. njegova je prošlost iza njega, važno je ono što čini sada, a obzirom da se majka na sve načine želi riješiti djeteta, malo je vjerojatno da će prošlost itko spominjati.

 

ako nema njega(zbog posla) o djetetu se pobrine baka..a ako ju sada ostavi njemu(doslovno ostavi-odbaci)tko ce ju cuvati ako on i baka rade,a mama je zakasnila sa upisima u dj.vrtic

 

pokušajte u najbližem vrtiću (a i u drugim vrtićima u okolnim naseljima ili u blizini očeva ili bakinog radnog mjesta) objasniti situaciju, možda je preostalo još koje slobodno mjesto, ili postoji mogućnost da se neko mjesto oslobodi u dogledno vrijeme; nađite neku osobu koja bi mogla pričuvati dijete kada su baka i otac odsutni; iskreno, u usporedbi s alternativom (bivanje s majkom i "očuhom" koji dijete ne žele), problem čuvanja djeluje beznačajno.

 

ne zelim osudivati,ali kako sudstvo i czzs gleda na takve majke?

 

ne gleda; svaki sudac ili djelatnik CZSS-a može imati svoje osobno mišljenje o takvim osobama, ali nije njihov posao, da ukoliko dijete nije zlostavljano i zanemarivano na bilo koji način, donose ikakve službene osude; njihova je dužnost samo da vode računa o djetetovu najboljem interesu, a u ovom je slučaju to svakako dodjela djeteta ocu na zajednički život i brigu.

 

 

Vaš bi se prijatelj svakako trebao obratiti nadležnome CZSS-u koji će ga uputiti što treba činiti, a bilo bi dobro i da pročita Obiteljski zakon (dostupan je na internetu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jos jedna stvar. ona uvjetuje.

1. dat cu ti dijete,nemoj me traziti alimentaciju(neovisno o zakonu), ako me gonis sudski s alimentacijom,uzet cu je nazad.

2. tata: ako je trazim alimentaciju,ako ju uzme,kakav ce taj muskarac biti prema mom djetetu,nikakva alimentacija tu nije upitna ako je skrb i normalan zivot djeteta u pitanju.

Nije da on nema novaca, to sto vi kazete, to je sada najmanji problem,ali znam da alimentacija JE pravo djeteta.

Da li je pametno savjetovati mu da mora o svim tim stvarima razgovarati sa ljudima u centru? on mora za dobrobit djeteta iznjeti sve cinjenice.kad vec jedna strana nema razumijevanja niti nakane za dogovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš bi prijatelj s majkom djeteta trebao dogovoriti alimentaciju i ritam njezinih susreta s djetetom, dogovor staviti na papir te ga potvrditi na Centru (ne znam točnu proceduru kada roditelji nisu bili u braku, pa razvoda nema, ali bi ga djelatnici Centra trebali uputiti što i kako); time bi se zadovoljila forma, a oni mogu imati svoj interni dogovor, koji nikome neće službeno predočiti, da ona alimentaciju ne daje, a on je od nje ne potražuje. obzirom na ono što ste do sada naveli, nisam sigurna koliko se takav (usmeni) dogovor može smatrati pouzdanim, ali obzirom da ste naveli da se majka prema djetetu ponaša kao prema staklenki pekmeza, ne mogu Vam niti mirna srca savjetovati da ju se provocira inzistiranjem na Zakonu, tj. alimentaciji; Vaš će prijatelj ipak morati sam odlučiti hoće li se dosljedno držati slova Zakona, ili će, zbog duševnoga mira, svoga i djetetovog, kćer ipak zakinuti za nešto njezinih prava. želim mu hladnu glavu, mudrost i sreću pri donošenju odluke :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nema pravnog, socijalnog, a trenutno ni medicinskog rješenja za ovaj medicinsko- socijalni problem, dok u javnosti, zakonodavstvu i provedbi zakona ne sazriju i primjene se znanstvene istine o postupcima osoba s BPD i njihovom odnosu s bliskim osobama i djecom ( graničnim, emocionalno-nestabilnim, borderline ) poremećajem osobnosti od kojeg obje ove osobe vjeroatno boluju ( "low functioning" oblik)

 

Naravno, trebao bi nam zakon sličan britanskom " Dangerous and severe personality disorder Act" odnosno rani screening na teške i opasne poremećaje osobnosti pri prvim znakovima ( preljub, obiteljsko nasilje, zahtjev za razvod braka...)i zatim inicijalno psihijatrijsko liječenje i potom redovite godišnje kontrole psihijatra - da li osoba kontrolira nezrele odbrambene mehanizme i štetne postupke po svoje bliske osobe i po sebe samu - pod prijetnjom oduzimanja prava iz Obiteljskog zakona.

 

i ništa više....naravno u ovom konceptu krije se rješenje i za ..bolesti ovisnosti, prostituciju, obiteljsko nasilje....uglavnom samo simptome, odnosno dio proširene kliničke slike BPD-a u sklopu štetnog samouništavajućeg ponašanja ( kriterij 4)

 

 

i naravno, veliki dio tema na ovom forumu bavi se upravo ovime o čemu govorim. Možda ne tako očito, jer napokon ovdje se radi o dva nisko funkcionirajuća oblika poremećaja ( ono što naši seljačine nazivaju " osim ako nije prostitutka, narkomanka ili teška duševna bolesnica "..:-))))) )...ali da pojasnim ono što vas gore čini da sumnjate: veliki broj "destruktivnih preljuba", gotovo svi slučajevi tzv, nasilja u obitelji ( koja glupa floskula o nepostojećoj pojavi) i ogroman broj zahtjeva za razvod braka ( pokušaj da se pobjegne kad je poremećena osoba uvjerena da je " raskrinkana" ) samo su znakovi i simptomi BPD-a

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

www.bpdcentral.com za početak, osobito njihov forum

 

DSM-IV, Klasifikacija duševnih bolesti i poremećaja Američkog društva psihijatara, kriteriji za dijagnozu i proširena klinička slika

 

SWOE - "Stop walking on Eggshells" ili u hrvatskom prijevodu "Prestanite hodati po ljuskama jajeta" Jesenski &Turk 2004

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija