Jump to content

sporazum iz 1992.


goc9999

Preporučene objave

dakle, radi se o sporazumu iz 1992. izmedju mog oca i njegove kceri iz prvog braka. ona se u tom sporazumu odrice svega na svoju stetu, s time da je tada isplacena i vise nego sto bi joj tada iznosio nuzni dio. sve je ovjereno kod odvjetnika i gradskog sekretarijata za upravu i pravosudje.

 

eh sada, javni biljeznik kaze da to nije dovoljno, nego da se moralo ici i kod suca da bi se taj sporazum ovjerio. navodno tada nije bilo javnih biljeznika. da li je moguce da odvjetnik nije ucinio sve po zakonu ili javni biljeznik krivo tumaci tadasnji zakon.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

saznao sam da se tadasnji "sporazum" morao potvrditi kod gradskog sekretarijata i suda. Moje pitanje je: Da li ipak mogu nesto uciniti u svoju korist sa tim ugovorom. Tipa da je taj odvjetnik svjedok da se ona odricala ili tako nesto?

 

ps.da li mogu osporit njeno pravo na tatino pravo isplate mirovinskog duga? jer, koliko se sjecam, tata je samo mamu naveo, u nekom dokumentu (oko mirovinskog duga) koji se tada potpisivao oko nasljedjivanja mirovinskog duga, kao nasljednicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Nitko se ne može unaprijed odreći budućeg nasljedstva .

 

Taj sporazum bi bio valjan ako je došlo do podjele imovine među živima i na to su pristali svi nasljednici.

 

Postoji još mogućnost da se taj dobiveni dio smatra darom

i da uđe u ostavinsku masu .

 

U svakom slučaju osoba koja je već nešto dobila ne može

dijeliti isto kao i oni nasljednici koji nisu dobili ništa.

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li je ovo dobar slijed misli....

otac i majka imaju 100% imovine, tj. 50% majka i 50% otac. sada otac umire i dijeli se njegova imovina, s time da majka ima pravo na 50% njegove imovine, sto bi bilo 25% ukupnog dijela. i sada se dijeli onih preostalih 25% na troje ljudi, majku, dijete iz tog braka i dijete iz prijasnjeg braka koje trazi nuzni dio. znaci to bi bilo 8.333% po osobi, ali posto dijete iz prvog braka ima pravo na nuzni dio, onda je pola od 8,33%. da li je ova racunica ok?

 

ps.sve je prepisano na mene darovnim ugovorom. i sada, dijete iz prvog braka da bi nesto trazilo, moze traziti samo nuzni dio? da li je to tocno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

goc9999 je napisao:

 

ps.sve je prepisano na mene darovnim ugovorom. i sada, dijete iz prvog braka da bi nesto trazilo, moze traziti samo nuzni dio? da li je to tocno?

 

Ovo je točno, ali prethodni izračun baš i nije.

 

U Vašem slučaju, naslijeđuje se očeva imovina.

Iznosi li ta imovina točno 1/2 ukupne imovine oca i majke , ovisi o tome je li sva ta imovina stečena za trajanja braka, ili su otac ili majka nešto od imovine unijeli u brak ili za trajanja braka naslijedili.

 

Očevu imovinu dijele supruga , tj. majka, i djeca na jednake dijelove. Ako je to 1/2, odnosno 50% ukupne imovine, onda svatko naslijeđuje 1/6, ili 16,66%. Nužni dio djeteta iz prvog braka bio bi 8,33%.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija