Jump to content

Nedostaju čestice...


KATE85

Preporučene objave

Nekretnine upisane u posjedovnom listu su takozvane katastarske nekretnine ili kako se to zove "vanknjižno vlasništvo".

Potječu iz doba kad se na zemlju plaćao porez. Takove nekretnine prilikom promjene vlasništva nisu bile upisivane u gruntovnicu.

Relevantan je gruntovni izvadak ili vlasnički list.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Katastarske čestice ne mogu netragom nestati.

 

Čestice koje su u jednom posjedovnom listu mogu biti upisane u različite z.k. uloške, na istog ili na različite vlasnike. Dakle, čestice koje nedostaju moraju biti upisane u nekom ulošku.

 

Ako su z.k. ulošci prenesini u elektronski oblik za Vašu katastarsku općinu, preko Interneta možete tražiti prema broju čestice, pa ćete dobiti ispis odgovarajućeg z.k. uloška.

 

E-izvadak

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

niste čitali post..ne radi se o "nestanku" katastarskih čestica, već o tome da te čestice koje su u katastru, nema ih u gruntovnici...dakle još jednom...Vanjknjižno vlasništvo..

Još jednom....sve transakcije ranijih godina bile su važne samo kao posjedovne čestice kako bi se poljoprivrednici mogli teretiti porezom na prihode iz poljoprivrede.

Državi nije bilo važno dal su te čestice provedene u gruntovnici..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u svezi NEPOSTOJANJA ČESTICA U ZK

Vrlo je jednostavno:

1. ili katatastar i grunt nemaju iste čestice(i k.o.) i potrebno je napraviti identifikaciju ili

2. ako čestice ne postoje u zemljišnoj knjizi znači da z.k. za te nekretnine nije ni osnovana. dakle, zahtjev za osnivanje zk, dijela zk i dopunu zk.

to nema nikakve veze s utuživanjem i dosjelošću na kraju krajeva.

a gospođa nek se bolje izjasni ili čestice ne postoje ili nije vlasnica??!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vanknjižno vlasništvo znači da niste upisani u zemljišnoj knjizi kao vlasnici-dakle nemate vlasnički list, a vlasništvo nad nekretninom se dokazuje samo istim,

dosjelost je poseban pravni institut i temelji se na POSJEDOVANJU. posjed je faktično a ne stvarno stanje. primjer: obrađujem općinsku zemlju 30 godina, u poštenom posjedu sam i mogu tražiti priznanje prava vlasništva u parnici

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

Trebate uzeti izvod iz katastra gdje ste registrirani kao posjednik ,zatim trebate iz gruntovnice uzeti izvod iz zemljišnih knjiga ,te ustati tužbom za utvrđenje prava vlasništva protiv svih knjižnih vlasnika uz valjane dokaze da ste u zakonitom posjedu U tužbi trebalo bi navesti pravni posao na temelju kojeg ste stekli zakoniti posjed ( recimo usmenom kupoprodajom pred najmanje 20 godina ), te dva svjedoka koji mogu potvrditi da ste u posjedu nekretnine dugi niz godina , a i u katastru imaju podatak od kada ste registrirani .

U konkretnom slučaju ustajete tužbom za za utvrđenje prava vlasništva pravnim poslom i dosijelošću .

U tužbi treba tražiti i donošenje odluke radi ogluhe.

 

To znači ako se nitko ne žali na Vaš tužbeni zahtjev tada

se donosi presuda radi ogluhe u vašu korist .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

KATE85 je napisao:

Krivo sam se izrazila, kako dokazati vlasništvo nad česticama koje su samo u katastru upisane, a ne u gruntovnom listu? Kako dokazati njihovo vlasništvo?

 

Hvala i pozdrav! :-)

 

niste odgovorili: da li k.č. koje su upisane u vašem posjedovnom listu uopće postoje u gruntovnici upisane na bilo čije ime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

U katastru se vidi temeljem čega je posjednik upisan kao posjednik.Za one čestice na kojima je kao vlasnik upisana općina ,a fizička osoba upisana kao posjednik moguće je da je općina dodijelila te čestice na korištenje temeljem rješenja , i u tom slučaju mogle bi se primjeniti

odredbe čl. 359. i 360. Zakona o vlasništvu .

 

čl. 360- st. 1.

 

 

Pravo upravljanja, odnosno korištenja i raspolaganja na stvari u društvenom vlasništvu postalo je pretvorbom nositelja tog prava -pravo vlasništva one osobe koja je pretvorbom postala sveopći pravni slijednik dotadašnjeg nositelja prava upravljanja odnosno korištenja i raspolaganja na toj stvari, ako je stvar sposobna biti predmetom prava vlasništva ,osim ako posebnim zakonom nije određeno drugačije .

 

st.2

 

 

Pravo upravljanja odnosno korištenja i raspolaganja stvari u društvenom vlasništvu osobe koja je do stupanja na snagu ovoga Zakona nije pretvorila u subjekt prava vlasništva, postaje stupanjem na snagu ovog zakona pravo vlasništva dotadašnjeg nositelja prava upravljanja , odnosno korištenja i raspolaganja na toj stvari ,ako je stvar sposobna biti predmetom prava vlasništva, osim ako posebnim zakonom nije određeno drugačije .

 

Za ostale čestice može se upisati vlasništvo jedino sudskom odlukom na način da se utuže nasljednici ako ih ima , a ako nema nasljednika onda je vlasnik društveno politička zajednica .

 

Pozdrav 1

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija