Jump to content

molim stručni savjet


martina0804

Preporučene objave

Trebam pokrenuti postupak za razvod braka. Imamo malodobno dijete od 20 mjeseci za koje pri rođenju nije upisan otac,jer u to vrijeme nismo bili u braku, te se otac nigdje ne navodi u službenim dokumentima. Brak je sklopljen 7 mjeseci nakon rođenja djeteta. Brak je trajao 6 mjeseci.

Molim vas savjet što prvo trebam poduzeti? Kakva prava imamo ja i moje dijete? Da li podnosim tužbu Sudu ili prvo idem u Centar za socijalnu skrb? Da li imam pravo od Centra za socijalnu skrb na ikakvu pomoć pošto sam nezaposlena? Da li zahtjev za razvod braka mogu podnijeti u svom rodnom gradu ili ga moram podnijeti u općini gdje smo se vjenčali?

Hvala svima na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 65.

 

(1) Ako prilikom upisa djeteta u maticu rođenih nema podataka o djetetovom ocu, matičar će upoznati majku s pravom djeteta da zna tko mu je otac i s postupcima koji se mogu poduzeti radi ostvarivanja toga prava.

 

(2) Majka može matičaru izjaviti na zapisnik koga smatra djetetovim ocem.

 

(3) Majčina izjava iz stavka 2. ovoga članka smatra se njezinim pristankom na priznanje očinstva.

 

Članak 66.

 

Ako je matičar upisao dijete u maticu rođenih bez podataka o djetetovom ocu, o tome će odmah obavijestiti centar za socijalnu skrb prebivališta, odnosno boravišta majke i dostaviti primjerak zapisnika o majčinoj izjavi iz članka 65. stavak 2. ovoga Zakona.

 

Članak 67.

 

(1) Centar za socijalnu skrb će u roku od petnaest dana od primitka obavijesti iz članka 66. ovoga Zakona, pozvati majku da izjavi koga smatra djetetovim ocem, osim ako je to učinila pred matičarom.

 

(2) Majku će se upozoriti da bi radi dobrobiti djeteta trebala imenovati osobu koju smatra ocem.

 

(3) Majčina izjava pred centrom za socijalnu skrb o tome koga smatra djetetovim ocem ima značenje njezina pristanka na priznanje očinstva.

 

Članak 68.

 

(1) Kad primi majčinu izjavu iz članka 67. ovoga Zakona, centar za socijalnu skrb će u roku od petnaest dana, po propisima o obveznoj osobnoj dostavi, pozvati imenovanu osobu.

 

(2) Ako se pozvani odazove, centar za socijalnu skrb predočit će mu izjavu majke da njega smatra djetetovim ocem i upoznati ga sa zakonskim odredbama o utvrđivanju očinstva.

 

Članak 69.

 

Ako pozvani prizna očinstvo, centar za socijalnu skrb odmah će primjerak zapisnika o majčinoj izjavi koga smatra djetetovim ocem i primjerak zapisnika o priznanju očinstva dostaviti matičaru radi upisa očinstva u maticu rođenih.

 

Članak 70.

 

Ako se u postupku propisanom člankom 66. do 68. ovoga Zakona očinstvo nije utvrdilo priznanjem, centar za socijalnu skrb će o tome obavijestiti majku i upoznati je sa zakonskim odredbama o utvrđivanju očinstva sudskom odlukom.

 

da li se pri djetetovu upisu u maticu rođenih postupilo prema ovim člancima Obiteljskoga zakona?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, ništa od navedenog, nitko me nije ništa ni pitao u vezi oca, u bolnici su me pitali jedino za prezime djeteta. Pošto nisam bila u braku, u bolnici su mi rekli da moram djetetu dati moje prezime.

Da napomenem da je otac u stalnom kontaktu sa djetetom, tako da oko priznanja očinstva neće biti problema, samo želim znati točno koje postupke moram sprovesti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u bolnici su Vas pogrešno informirali :-x

 

otiđite oboje u nadležni Ured CZSS-a (možda ne bi bilo loše prvo ih telefonski kontaktirati) i tamo dajte izjavu o priznavanju djeteta (procedura je opisana u citiranim člancima Obiteljskog zakona, a i djelatnici Centra bi vam je trebali objasniti).

 

razvod braka pokreće se tužbom ili sporazumnim zahtjevom oba bračna druga, a predaje se na općinskome sudu, prema mjestu boravišta(isto vrijedi i za Ured CZSS); savjetujem Vam da pročitate Obiteljski zakon, posebice od čl.42. do čl.52.

 

što se tiče eventualne pomoći zbog nezaposlenosti, raspitajte se u CZSS-u; možda možete dobiti jednokratnu novčanu pomoć ili socijalnu pomoć ukoliko zadovoljavate kriterije po Zakonu o socijalnoj skrbi (dostupan je na internetu, kao i Obiteljski zakon).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

newbie je napisao:

pahuljicazg je napisao:

u bolnici su Vas pogrešno informirali :-x

Bolnica doduše nije ta koja je dužna informirati o detaljima, no matičar nije obavio svoj dio (informiranje majke i kontaktiranje czss-a)?

:kavica:

 

bolnice također prijavljuju novorođenu djecu matičnome uredu, pa bi trebali, bar u osnovama, biti upoznati s Obiteljskim zakonom (koji, uzgred rečeno, nije proglašen jučer), a ne trabunjati gluposti o tome da vanbračna djeca moraju (MORAJU! :tupan:) imati majčino prezime.

a o matičarovu radu da ne govorimo :tupan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija