Jump to content

Poziv na sud. POMOC


mark01D

Preporučene objave

Nedavno mi je prijatelj dobio poziv na sud koji ce vjerovatno doci brzo i meni.Radi se o skeniranju i prodaji pokaznih karata.Uhvaceni smo 2004,medutim njemu na pozivu pise godina 2005.Na pozivu pise da ce tuziteljstvo traziti 6 mjeseci zatvora ili 2 godine uvjetne.Zanima me ako netko zna koliko vremena treba proci da taj slucaj ode u zastaru?

Moze li se nekako zalbama ishoditi taj period.Ako dode do osude koliko ce mi to utjecati na sanse za trazenje strane vize.Nikad prije ni poslije nisam evidentiran da sam pocinio ikakvo kaznenu djelo.

Unaprijed Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru.Zanima me postoji li kakva mogucnost da putem zalbi dodem do zastare,buduci da iako necu ici u zatvor u dosjee ce mi uci kazneno djelo krivotvorenja sto ce mi biti izrazito velika otegotna okolnost pri trazenju posla ili poslovne vize za druge zemlje.Od prvog izlaska pred istraznog suca proslo je 5 godina i 6 mjeseci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam siguran, ali smatram da se u vašem slučaju radi o kaznenom djelu krivotvorenja isprave (čl.311/1 KZ). Za njega je predviđen zastarni rok od 3 godine. Takva rok se prekida i počinje teći iznova nakon svake postupovne radnje.

 

S druge strane apsolutni zastarni rok predstavlja dvostruko vrijeme zastare, tj. 6. godina i teče neovisno o postupovnim radnjama. Ako ste dijelo počinili recimo početkom 2004. tada će apsolutna zastara nastupiti početkom 2010.

 

Nadam se da sam Vam pomogao

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru koji mi je razjasnio neke pojedinosti.Zanima me jos nesto:ako policija ima svjedocenje jednog od nas da je on sam kritvorio karte bez prisustva i kontakta sa ostalima,a da smo ih mi samo prodavali da li postoji mogucnost da se nase djelo prekvalificira u prodaju krivotvorenih isprava(ako to postoji) i da li je za to djelo aspolutna zastara ve nastupila.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija