Jump to content

gubitak mirovine po čl. 6 a


robi65

Preporučene objave

u desetom mjesecu 2003, iz gardijske brigade kao zapovjednik desetine ,sa činom skupnika,odlazim u mirovinu po čl. 6 a.Od 2005 konstantno se liječim(depresivni poremečaj,i poremečaj ličnosti).U sedmom mjesecu ove godine stiže rješenje od DLP 20% HRVI ,bolest PTSP ,privremeno do petog mjeseca 2010.zatražio bih sada od svog liječnika opče prakse da ispuni formular IN-1 te da sa svim ostalim papirima podnesem zahtjev u Tvrtkovoj(HZMO),za invalidsku mirovinu.Zanima me molim vas ,zna li netko mogu li ja ostati bez svoje ranije stečene mirovine po čl.6 a.Ako vještaci na primjer na moj zahtjev za invalidskom mirovinom ,odgovore :stranka je zdrava ,ili treba se još liječiti nije za invalidsku mirovinu ,ili nešto slično.Dali u tom slučaju meni i dalje ostaje mirovina koju sam ostvario po čl. 6 a. ili ju gubim zbog toga što moj novi zahtjev za invalidskom mirovinom(u ovom slučaju za mene povoljnijom,veči koeficijent)nije prošao?Što se zapravo događa u tom slučaju? Ako netko nešto zna molim za odgovor! Unaprijed se zahvaljujem.Pozdrav forumašima ma gdje bili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

negubiš mirovinu,jer to je tvoje stječeno pravo..ali posavjetuj se sa pravnom službom u mirovinskom,neznam koliko ti iznosi mirovina 6a ali u slučju da i dobiješ mirovinu po zakonu o pravima hrvatskih branitelja za što si i predao zahtjev i da je omjer i izračun mirovine nepovoljniji od te tvoje postoječe mirovine 6a čak mislim da i u tom slučaju imaš u žalbenom dijelu izjaviti da odustaješ od postupka i u tom slučaju za tebe ostaje ono povoljnije..ima tu dosta igrica ali to ti nitko i neče reči...samo budi uporan,dana s je teško nešto izvuči a kamoli povoljan omjer vojne mirovine ali nepreostaje ti ništa drugo nego im biti dosadan i bezobrazan sa obnovom postupka..i ono najvažnije da nepoludiš skroz moraš nešto nači što če ti zaokupljivati vrijeme dali je to posao dodatni ili neki hobi dok čekaš riješenja iz mirovinskog,jer bi u suprotnom mogao izgubiti i možda malo onih živaca što ti je ostalo..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru,istina je da nas stvarno zavlače gdje god mogu, u istitucijama koje su zadužene za to ,tiha misa,prave se ludi,kao nemaju pojma očemu ja to pričam ,što bi ja zapravo hti ,itd,itd... klasika!još jednom iskreno hvala na odgovoru tako bar znam polazišnu točku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

robi65 je napisao:

Zanima me molim vas ,zna li netko mogu li ja ostati bez svoje ranije stečene mirovine po čl.6 a.Ako vještaci na primjer na moj zahtjev za invalidskom mirovinom ,odgovore :stranka je zdrava ,ili treba se još liječiti nije za invalidsku mirovinu ,ili nešto slično.

Vi ste već u invalidskoj mirovini, ali po posebnom Zakonu koji se odnosi na DVO i OSO. Teoretski govoreći, u tu ste mirovinu mogli otići i potpuno zdravi, jer je navedeni članak "izmišljen" za DVO koji nisu perspektivni za HV, a ne za DVO kod kojih je nastupila invalidnost pa ne mogu dalje obavljati svoju službu (to regulira drugi članak istoga Zakona).

Mogućnost da vještaci HZMO-a promjene gornje činjenice je nikakva.

 

robi65 je napisao:

... moj novi zahtjev za invalidskom mirovinom (u ovom slučaju za mene povoljnijom,veči koeficijent)...

 

U vašem je slučaju nužno tražiti utvrđivanje promjena u invalidnosti (pogoršanje), te je u tom smislu potrebno podnijeti takav zahtjev, a u dokumentaciju obavezno treba priložiti rješenje o priznatom statusu HRVI, opis ratnog puta i potvrdu o statusu HB.

Tek nakon ev. utvrđivanja invalidnosti uzrokovane sudjelovanjem u DR (dijelom ili u cijelosti), prilikom izračuna uzet će se u obzir ostvaren status HRVI-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...po mojem ne može Vam inv.mirovina koje budete dobili nakon vještačenja biti manja od sadašnje 6a pa taman da dobijete najmanji omjer rat/mir,jer tu je sad i rvi 1,85 koficjenat.Samim tim ja mislim neće Vam dati najmanji omjer Rat /mir....ipak kod Nas je sve moguće-sretno! :palac:

 

Ipak robi65 moram priznati taktički ste jako dobro "odigrali"(mada ih ima još mnogo,mnogo)....najprije ste uzeli otpremninu ,uvečanu 50%+mirovina (aj nije velika-ali je mirovina)...

....a sad lijepo doktoru na procjenu rad.sposobnosti....dobili RVI i samom tim veću mirovinu....

 

Nemojte me krivo shvatit ne krivim Vas,to zakon dopušta i to je legalno i sve 5.

Ali mnogi HB to nisu znali ,bili su neupućeni i sl i sad su u banani,zahvaljujući neznanju ili nesnalaženju.

 

Eto jedan primjer od mog prijatelja:

Dakle:bio DVO ,2005.podnosi zahtjev za mirovinom 6a,odbijaju ga....radi još oko par mjeseci,ima psihičkih problema,odlazi na bolovanje lijeći se po psihijatru...IK-a Morha onesposobljuje ga za DVO....otišao u mirovinu po čl.11....Na vještačenju bez rvi dobiva 20/80 opća nesposobnost rat-mir.2.st.tijelo MIN.branitelja potvrđuje isti postotak...mirovina mizerija...

liječenje u tijeku....podnosi zahtjev za obnovom postupka....1.st.vještak daje prijedlog 50/50....2.st.vještak vraća na staro 20/80...pušiona

Inače čovjek prošao većinu ratišta tj.solidan ratni put,svoju bolest uvijek potiskivao i sakrivao,radio pošteno i nije bio "guzičar"....već poštenjačina-mrava ne bi zgazio...

 

 

 

Što je pjesnik time htio reći....sustav ga je uništio....dobio otpremninu cca 10 000kn,a mogao je dobit cca 100 000 kn da su ga pustili u 6a....ima stanbeni kredit ,žena ne radi ....djeca....užas

 

-oprostite na podužem postu-htio sam napraviti usporedbu kako se sustav može poigrati ,mogu reći našim životima. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

koliko sam shvatio,pošto se već nalaim u invalidskoj mirovini,ali zbog profesionalne nesposobnosti za rad,famozni čl.6 a. ne bih mogao ili trebao zatražiti svog doktora opće prakse da kompletira dokumentaciju(IN-1)sa kojom bih zatražio opču nesposobnost za rad,(naravno ako bi sve prošlo ok na invalidskoj komisiji u Tvrtkovoj),jer se to zapravo tako i ne radi, već bi trebalo zatražiti vještačenje a radi pogoršanja bolesti.Međutim ja u trenutku odlaska u mirovinu 2003. godine zapravo i nisam bio bolestan već zapravo nepodoban,i ne samo ja ...no prošla baba s kolačima ,što bi se reklo.Ili pojeo vuk magare,onih dana je bilo (2002,2003)bio si dobar 91, a sad na ulicu ili uzmi tu crkavicu i riješili smo te se na fin način ,da se nekaže kasnije kako nismo bili zbrinuti,itd...Zato molim vas za još malo opširnije objašnjenje ako je moguće ,jer stvarno mi podosta toga nije jasno iliti, logično.Pozdrav i unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

robi65 je napisao:

... koliko sam shvatio,pošto se već nalaim u invalidskoj mirovini,ali zbog profesionalne nesposobnosti za rad,famozni čl.6 a. ne bih mogao ili trebao zatražiti svog doktora opće prakse da kompletira dokumentaciju(IN-1)sa kojom bih zatražio opču nesposobnost za rad,(naravno ako bi sve prošlo ok na invalidskoj komisiji u Tvrtkovoj),jer se to zapravo tako i ne radi, već bi trebalo zatražiti vještačenje a radi pogoršanja bolesti.

Vaše je da započnete postupak, a prije toga razgovor sa izabranim liječnikom kako bi čuli što on misli o vašim izgledima glede postupka pogoršanja. On će vas uputiti i na način pokretanja postupka i nalaze koje morate prikupiti.

Uz medicinsku dokumentaciju obavezno priložiti dokumentaciju koja je navedena u prošlom postu.

Kakav će biti rezultat toga postupka (profesionalna ili opća nesposobnost, ovaj ili onaj omjer uzroka invalidnosti) prepustimo medicinskoj struci.

 

robi65 je napisao:

Međutim ja u trenutku odlaska u mirovinu 2003. godine zapravo i nisam bio bolestan ...

To smo već razjasnili u prošlom postu. U postupku utvrđivanja promjena u invalidnosti vi tvrdite da vam je gore nego što je bilo prilikom odlaska u invalidsku mirovinu i to trebate potkrijepiti medicinskom dokumentacijom iz koje će pogoršanje biti evidentno.

 

robi65 je napisao:

Zato molim vas za još malo opširnije objašnjenje ako je moguće ,jer stvarno mi podosta toga nije jasno iliti, logično.

Da se ne bi nepotrebno ponavljali, navedite točno što vam nije jasno ili logično.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije svega zahvaljujem se na uloženom trudu kada mi odgovarate na pitanja.Pojasnio bih svoja pitanja ovako:Prvo i osnovno mirovina zbog profesionalne nesposobnosti za rad ,manja je od mirovine zbog opče nesposobnosti za rad.Dakle želim ostvariti ono što je povoljnije po mene,i to po novom (2005)zakonu o pravima hrvatskih branitelja gdje invalidska mirovina zbog opče nesposobnosti za rad nosi veči koeficijenat ,naspram mirovine koju sam ostvario 2003. a po zakonu o pravima DVO.Pitanje ,konkretno,postoji li ikakva zapreka ,da pokrenem novi postupak za odlazak u invalidsku mirovinu,po zakonu o pravima hrvatskih branitelja (totalno sve iz početka ,a temeljem nastanka bolesti ),ili nema načina da HZMO uopče prihvati takav zahtjev za rješavanje u postupak?I drugo pitanje ,kada i u kojim slučajevima ja imam mogučnost prekinuti započeti postupak ostvarivanja svojih prava vezanih uz ovu temu,i ne prihvatiti novonastalo stanje ako je prijašnje za mene povoljnije.Hvala još jednom i oprostite ako isprva nisam bio dovoljno precizan,nadam se da će sad biti malo opširnije,i lakše za razumjeti.Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

robi65 je napisao:

Pitanje ,konkretno,postoji li ikakva zapreka ,da pokrenem novi postupak za odlazak u invalidsku mirovinu,po zakonu o pravima hrvatskih branitelja (totalno sve iz početka ,a temeljem nastanka bolesti ),ili nema načina da HZMO uopče prihvati takav zahtjev za rješavanje u postupak?

Kako vam je već rečeno, nema zapreke da podnesete ranije spomenuti zahtjev za pogoršanje i to u postupku opisanom u ranijim postovima.

Da li će HZMO svojim rješenjem prihvatiti ili odbiti vaš zahtjev, odnosno da li ćete i dalje imati profesionalnu nesposobnost za rad ili će sada biti utvrđena opća nesposobnost za rad, ovisi o onome što se navodi uvašoj medicinskoj dokumentaciji i o ocjeni vještaka HZMO-a.

 

robi65 je napisao:

I drugo pitanje ,kada (...) ja imam mogučnost prekinuti započeti postupak ostvarivanja svojih prava vezanih uz ovu temu,i ne prihvatiti novonastalo stanje ako je prijašnje za mene povoljnije.

Možete odustati od svojeg zahtjeva u toku cijelog postupka i to izjavom (obično na zapisnik) koju dajete nadležnom tijelu HZMO-a koji vodi postupak.

Ukoliko odustanete od svojeg zahtjeva nakon donošenja prvostupanjskog rješenja, a prije isteka roka za žalbu, zaključkom o obustavi postupka poništava se prvostupanjsko rješenje ako je njime zahtjev bio riješen pozitivno ili djelomično pozitivno.

Ako odustanete od svojeg zahtjeva nakon izjavljene žalbe, a prije nego što vam je dostavljeno rješenje doneseno u povodu žalbe, zaključkom o obustavi postupka poništava se prvostupanjsko rješenje kojim je vaš zahtjev bio usvojen, bilo u cijelosti bilo djelomično, ako ste u cijelosti odustali od svojeg zahtjeva.

 

robi65 je napisao:

I drugo pitanje , (...) i u kojim slučajevima ja imam mogučnost prekinuti započeti postupak ostvarivanja svojih prava vezanih uz ovu temu, ...

U kojem slučaju ćete ev. odustati od zahtjeva određujete samo vi.

Ja mogu jedino pretpostaviti da ćete to učiniti ako je iznos mirovine po novom izračunu nepovoljniji za vas.

Također trebate znati da je HZMO u takvom slučaju (nepovoljniji iznos mirovine od onog kojeg ste do tada imali) dužan pozvati vas kako bi dali izjavu koju od te dvije mirovine želite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

što da se kaže ,nego hvala još jednom.Ako imate volje,da mi još ponešto razjasnite,bilo bi mi jako drago, i od koristi,ako pak ne,ne zamjeram ,jer sam več i sebi sam pomalo dosadan!Ja ču zato još priupitati slijedeče:Prvo-kojim formularom,(jer moj doktor opče prakse pvi puta se susreče sa pojmom:utvrđivanje promjena u invalidnosti)se podnosi zahtjev za utvrđivanjem promjena u invalidnosti?Drugo-ratni put nemogu dobiti osobno ,več se on službenim putem dostavlja instituciji koja ga zatraži a vezano uz vođenje postupka temeljem zahtjeva koji pokrečem,tako da uz svoj zahtjev za utvrđivanje promjena u invalidnosti ,mogu priložiti jedino ,:drugostupanjsko riješenje o priznatom statusu HRVI,i potvrdu o statusu HB.I konačno,Treče-pošto se več nalazim u invalidskoj mirovini zbog profesionalne nesposobnosti za rad,i to temeljem zakona o pravima DVO i OSO,čl. 6 a. (posebni propisi)može li mi mirovina biti ukinuta,ako u postupku vještačenja, vještaci utvrde da nema osnova za bilo kakvu bolest ,ili pogoršanje iste? To jest,pošto podnesem zahtjev a koji se nadovezuje na več ostvarenu mirovinu ,a oni na vještačenju ustvrde da sam zdrav i radno sposoban,što se dešava tada sa tom mirovinom koju sam do tada koristio.Logično bi bilo da mi ju ukinu,i pošalju na biro za zapošljavanje,jer ,eto ,u novom postupku ja sam ozdravio.Svakako hvala još jednom na strpljenju ,udavio sam vas i sve forumaše,i sebi sam dosadio.Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imaš pravo pokrenut postupak, treba ti doktor opće prakse ispunit obrazac neznam točno kako se zove, povijest bolesti novijeg datuma, ratni put, rješenje HRVI-a i to sve poslati u HZMO, onda te oni pozovu na vještačenje i ako postoji nesposobnost određuju ti omjer rat-mir i šalju u Mobs kod dr. Taborskog.On to prihvaća, smanjuje ili povećava, sve zavisi od med. dokumentacije. Ti i sada možeš dobiti profesionalnu nesposobnost i ona ti može biti povoljnija od 6 A. Sve to ovisi o tome koliki ćeš dobit omjer rat-mir, ako ti što nije jasno imaš i pravnika u Hzmo i radi besplatno.Da to sve prođe treba ti otprilike jednu godinu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

robi65 je napisao:

Treče-pošto se več nalazim u invalidskoj mirovini zbog profesionalne nesposobnosti za rad,i to temeljem zakona o pravima DVO i OSO,čl. 6 a. (posebni propisi)može li mi mirovina biti ukinuta,ako u postupku vještačenja, vještaci utvrde da nema osnova za bilo kakvu bolest ,ili pogoršanje iste? To jest,pošto podnesem zahtjev a koji se nadovezuje na več ostvarenu mirovinu ,a oni na vještačenju ustvrde da sam zdrav i radno sposoban,što se dešava tada sa tom mirovinom koju sam do tada koristio.Logično bi bilo da mi ju ukinu,i pošalju na biro za zapošljavanje,jer ,eto ,u novom postupku ja sam ozdravio.

Pa ne bi bilo logično da liječnici išta ukidaju. Osim toga, ukoliko se zna da ste u navedenu mirovinu (6.a) mogli ići čak i ako ste bili potpuno zdravi (jer je svrha te mirovine smanjenje mirnodopskog sastava HV-a, bez obzira na sposobnost za rad konkretne DVO), ne može se sada utvrditi da ste "još zdraviji".

U postupku utvrđivanja promjena u invalidnosti (pogoršanje) u vašem konkretnom slučaju utvrđuje se da li je nastalo pogoršanje ili nije. Ukoliko nije, ostaje vam mirovina koju sada koristite (po članku 6.a). Ukoliko jest, vještak će utvrditi da li se još uvijek radi o profesionalnoj nesposobnosti za rad ili je možda riječ o općoj nesposobnosti. Također će utvrditi i uzrok utvrđene nesposobnosti za rad. Obično je riječ o kumuliranim uzrocima (ratni / civilni). Postupak se u tom slučaju provodi po odredbama ZOPHBDR i teče dalje onako kako su kolege naprijed navele.

Obzirom da već imate priznat status HRVI-a, ova druga varijanta (priznavanje invalidske mirovine po ZOHBDR) je vrlo izgledna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

trojica mojih prijatelja (između mnogih prijatelja, kolega i poznanika koji su pokušali isto) uspjeli su nakon 3-6 godina od umirovljenja, kako koji, prijeći iz 6a u "normalnu" invalidsku mirovinu

 

jedan je dobio gotovo jednak iznos mirovine, drugi je dobio oko 300kn veću, a treći je uspio poduplati mirovinu

 

sva trojica su časnici

 

i nisu morali ništa vraćati, što je normalno

 

e sada, svi su dobili opću nesposobnost u raznim omjerima, pa ne znam što bi se dogodilo da su dobili profesionalnu, ali pretpostavljam da bi dobili i otpremninu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija