Jump to content

susjedski odnosi


nicolarr

Preporučene objave

Molim za savjet: pred godinu dana dali smo ovlaštenom mjerniku da nam izmjeri među sa susjedima. Sve imamo na papiru ali susjeda i dalje ne odustaje od raznih optužbi. Naime, susjeda se žalila da joj u podrum curi voda od naše septičke jame. Da napomenem; jedanput mjesečno praznimo jame, dok oni nisu praznili svoje već 10 godina. Susjeda je zvala u centar 911 i oni su poslali na teren jednu žensku osobu koja je to nešto gledala u jamu i sl. Kasnije su radili izolaciju na kući s naše strane i napravili veliki nered koji se sad skoro ne može ni sanirati. Susjeda je toliko naporna oko tih podzemnih voda i inspekcije, da smo dobili obavijest kako ćemo morati iskopati cijeli dvor i da ćemo mi snositi sve troškove. I to sve zbog jednog razloga: da se utvrdi da li od naše jame curi voda njoj u podrum. Da napomenem, u podrumu ima vodu samo kad pada kiša, a kad je sušno razdoblje onda je zatišje. Zanima me da li mi moramo iskopati svoj dvor da se provjeri da li je naša jama betonirana i da li možda pušta, sve na svoj trošak, ili možemo to riješiti na neki drugi način? Mi znamo da je betonirana i redovno je praznimo, a ona neprestano traži nešto da nas optuži. I tu izloaciju koju su napravili oko kuće ne liči na izolaciju, jer je batuda skoro 1 m široka i prelazi njihovu među. I njihovi prozori s naše strane dvora su otvoreni. Ima toga svašta... Što nam je činiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Počnite i Vi susjedu prijavljivati, za početak zato jer uopće ne prazni septičku jamu - to znači da ima preljev?

Prijavite i da su izvođenjem radova povrijedili među.

Postavite ogradu na među kako je označio mjernik.

 

Nemojte dozvoliti nikakvo kopanje, čak ni ulazak u dvorište nekakvim radnicima bez valjanog naloga.

Ako netko misli da Vi trebate po svom dvorištu nešto kopati, neka to da pismeno, zajedno sa jamstvom za naknadu štete u slučaju da krivnja nije na Vama.

 

Curenje iz septičke jame, ili kanalizacije općenito, ne provjerava se kopanjem , nego se sistem napuni vodom, začepe odvodi (u slučaju kanalizacije) i provjeri otječe li voda.

Iz Vašeg opisa zaključujem da susjedi voda dolazi u podrum jer se u kišnom razdoblju podigne razina podzemnih voda.

Za podzemne vode niste odgovorni čak i ako dolaze sa Vašeg terena (odgovorni ste samo ako se površinske oborinske vode ne slijevaju u susjedni posjed).

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

felixx je napisao:

 

Postavite ogradu na među kako je označio mjernik.

 

 

 

Felix, ne dajete dobar savjet.

Mjernik nije institucija koja može verificirati mjesto gdje će se ograda postaviti. Njegova je uloga izmjera postojećeg stanja, usporedba točnosti ovisno gdje se nekretnine nalaze, te svoj nalaz može podastrijeti sudu.

Sud je jedina ovlaštena institucija za uređenje, ispravljanje i postavljanje međe između 2 parcele. Dakle, vanparničnim postupkom Sud izlazi i određuje među na ona 3 načina koja smo toliko dosada u odjeljku Stvarno pravo pisali.

Još nešto, Sud određuje Sudskog vještaka za geodezijske poslove, ukoliko neka od stranaka ne zatraži izuzeće zbog pristranosti na što ima pravo.

Troškove Sudskog postupka PODJEDNAKO snose obje stranke u postupku, osim ako angažiraju odvjetnike, tada odvjetnički troškovi padaju na teret stranke koja ih je angažirala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Susjed vam nemože u tom slučaju ništa.

Vaša septička jama ako ne prelazi volumen od 27 m3 ne podliježe nikakvim dozvolama.

Ne vjerujem u to jer bi tada ta jama morala imati dimenzije 2 x 7 x 2 metra u što sumnjam.

Nek susjeda dokaže da je u njen podrum prodrla fekalna sadržina a ne oborinske vode.

Malo ispitajte kud vode susjedini oluci s krova. Da ne vode u njenu septičku jamu ili slobodno u zemlju.Tada se uslijed slijevanja vode s krova podiže razina u njenoj septičkoj jami.

Jedino morate biti sigurni da vaš odljev oborinskih voda sa vašeg krova ne prelazi na njenu parcelu, ili možda vaši oluci ne slijevaju se u njeno dvorište.

 

Još jedna mogućnost. Dal susjeda ima otvoren ulaz u podrum, pa se kiša direktrno slijeva kroz stepenice u podrum (slučaj kao kod mene)

Nemojte vi nju ništa prijavljivati, nek psi laju , a karavane će i dalje prolaziti!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Baš smo prošli tjedan praznili jamu, i evo opet kiša pada...već se bojim novog incidenta. Sigurna sam da će susjeda doći opet k nama zbog vode u njenom podrumu, i opet ćemo mi biti krivi, i opet će nam poslati nekakvu inspekciju. Najviše me brine to što uvijek dođe nekakva inspekcija dok tate nema doma, a ja ne znam onda što učiniti. Kad mi je neka inspektorica došla na dvorište rekla je neka otvorim jamu i ja sam to učinila. Bojim se da li sam ispravno postupila, ili sam morala nekako drugačije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mike06 je napisao:

Felix, ne dajete dobar savjet.

Mjernik nije institucija koja može verificirati mjesto gdje će se ograda postaviti. Njegova je uloga izmjera postojećeg stanja, usporedba točnosti ovisno gdje se nekretnine nalaze, te svoj nalaz može podastrijeti sudu.

 

Daj, mike06, ne piši gluposti.

 

I sam si napisao da je uloga mjernika izmjera postojećeg stanja. Kojeg stanja? Stanje se ne mijenja tako da susjed pomakne ogradu tri metra i uzurpira ti posjed.

Ako su dokaz vlasništva zemljišne knjige koje se temelje na katastru, onda mjernik valjda utvrđuje gdje je međa. Izuzetak su slučajevi gdje se međa ne može precizno utvrditi , zbog prastare katastarske izmjere iz austrougarskih vremena. Nemam osobnih iskustava sa tim starim izmjerama.

 

Parcelirao sam desetke posjeda, koje sam kupio, a neke sam dodatno parcelirao. Nekad sam angažirao mjernika da utvrdi među ili označi parcelaciju, a ponekad sam osobno izmjerio kupljeni posjed, tj. utvrdio gdje su međe prema postojećim okolnim međnim oznakama.Ako je susjed bio 'normalan', učinili smo to zajedno.

I svaki put sam ogradio posjed, bez da sam tražio ikakvu suglasnost od susjeda.

U dva navrata imao sam prgave susjede, kojima sam odgovorio - 'Međa je ovdje. Ako Vi mislite da nije, slobodno me tužite.' I objasnio im gdje je sud. I da će sud odrediti mjernika koji će utvrditi među. I da onaj tko izgubi spor plaća sve troškove. Nisu me tužili.

:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija