Jump to content

Pasivna legitimacija nasljednika kod naknade štete


bojan79

Preporučene objave

Ovu sam temu već otvorio u pravnom forumu, ali mi se čini da je ovdje puno "napučenije", pa ponovljam pitanje, s molbom da svi koji su imali ovakav predmet ili bar sličan da mi kažu svoje stajalište (ili još bolje stav suda):

Problem je slijedeći: osoba X ubije osobu Y i ubrzo nakon toga osoba X izvrši samoubojstvo. Da osoba X nije izvršila samoubojstvo, nasljednici osobe Y (odnosno žrtve) bi tužili njega izravno za pretrpljene duševne boli zbog smrti bliske osobe. Pitanje je: Obzirom je štetnik počinio samoubojstvo, da li su njegovi nasljednici pas. legitimirani (po odredbama kako nasljednici odgovaraju za dugove ostavitelja do visine naslijeđene imovine)?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije se mogla sudski utvrditi odgovornost štetnika, jer je ubrzo nakon počinjenog ubojstva počinio i samoubojstvo, ali to zasigurno ne znači da nije odgovoran. Osnov odgovornosti štetnika je po meni neupitna (postoje svjedoci, pisale su novine o tome danima,...), samo je bilo pitanje pas.legitimacije nasljednika štetnika, obzirom su postojala oprečna mišljenja o tome, a nema i nekih sličnih primjera u sudskoj praksi. Moje je mišljenje da odgovaraju do visine naslijeđene imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam siguran da postoji razlika ako je šteta nastala kaz. djelom ili ne. Smrtni slučaj se često događa i u prometnim nezgodoma, a te prometne nezgode su često također kazneno djelo, pa mi se čini svejedno da li je štetnik počinio štetu ubojstvom iz puške ili ubojstvom automobilom, i jedno i drugo je kaz.djelo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma ok, ali ostavi po strani svoje osjećaje. Znam, ljudima je dovoljna kazna što im je stari počinio zločin i na kraju i sebi oduzeo život, ali ako su oni naslijedili iza svog oca nekih stotinjak nekretnina, što manje - što veće vrijednosti, e tu je već druga priča, jer tu čak i ako gledaš i ljudsku stranu (a ne samo pravnu), možeš rezonirati: od pok. oca su naslijedili puno nekrenina - otac im je počinio ubojstvo tj. štetu i iza njega su ostali dugovi (u vidu bolova koje trpe naslijednici ubijenog) - neka bar pokušaju malo umanjiti bolove oštećenicima isplatom određenog iznosa do visine naslijeđene imovine !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Na seminaru o novom ZOO postavio sam ovo pitanje i dobio pozitivan odgovor od gosp. Grbina (predsjednik građanskog odjela Vrhovnog suda RH). Njegovo je mišljenje da nema dvojbe da su nasljednici štetnika odgovni nasljednicima žrtve (tj. ubijenih) za sve vidove štete koji su ovi pretrpli (duš.boli zbog smrti bliske osobe, troškovi nadgrobnog spomenika, troškovi pogreba, i sl.). Toliko!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija