Jump to content

Nasljedstvo


bakar

Preporučene objave

Poštovani.

Kad je djed umro nije ostavio nikakvu oporuku od zemlje i kuće. Moj otac i njegova 3 brata i sestra su se podijelili između sebe i upisali se katastarski, ali ne i gruntovno. A kuću će koristiti sva braća dok sebi nešto ne naprave, a poslije će kuća pripasti najmlađem bratu. Tako je i bilo. Dva su brata i sestra potpisali najmlađem bratu da mu ostavljaju svoj dio, dok moj otac nije ništa potpisao. Nakon nekog vremena najmlađi brat je izbacio stvari od mog oca iz kuće i promijenio bravu na vratima. Evo, više od 20 godina on tu kuću koristi.

Moj otac je umro pred 8 godina i sada stric traži da mu ja potpišem za tu kuću. Kakva ja prava imam i što mogu tražiti iz te kuće? I imam li ja pravo ući u tu kuću?

Hvala na savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

U koliko nije bilo ostavinske rasprave iza djeda ,pokrenite ostavinsku raspravu i djedovu imovinu nasljeđuju njegovi živi potomci , a u koliko djedovi potomci nisu živi tada ostavinu nasljeđuju živi potomci djedovih potomaka .Djedovu imovinu ne bi naslijedio njegov mrtvi sin već sinovi potomci .Nasljedstvo ide direktno sa djeda na unuka dio koji mu pripada .

 

Ako je bilo ostavinske rasprave i ako je donijeto rješenje o nasljeđivanju iza djeda ali nije provedeno , tada treba pokrenuti ostavinski postupak iza oca , te imovina koja nije knjižena novim rješenjem o nasljeđivanju

biti će podijeljena na njegove nasljednike i tim novim rješenjem ćete se moći uknjižiti .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Ako nije provedena ostavinska iza Vašeg oca tada ćete uzeti izvod iz zemljišnih knjiga i rješenje o nasljeđivanju iza djeda ,te će ta imovina iz rješenja o naslj. iza djeda činiti ostavinu iza Vašeg oca i u zemljišnim knjigama će se provesti jedino ovo najnovije rješenje .Ostavinski postupak pokreće se zahtjevom pri općinskom sudu gdje se nalaze nekretnine , sud dodjeljuje na rješavanje ostavinskog postupka svom povjereniku -Javnom bilježniku , koji po pravomoćnosti rješenja isti dostavlja po službenoj dužnosti gruntovnici koja ga provede u roku od 15 dana i u tom slučaju je to bez troškova u gruntovnici .Ako sami nosite rješenje u gruntovnicu na provedbu tada plaćate 200 kuna i podnosite sami zahtjev .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija