Jump to content

ugovor o doživotnom uzdržavanju


smokva3

Preporučene objave

Nalazim se u velikoj nedoumici pa molim savjet i pomoć.Otac mi je umro pred 10 godina i svoju imovinu ostavio mojoj majci.Majka je već tada (pred 10 godina bila bolesna i polupokretna).Imam samo sestru koja živi u istoj kući u kojoj i majka i brine o majci.Dva mjeseca nakon očeve smrti majka mi je rekla da je "nešto potpisala" sestri, nezna šta, primjerak dokumenta nema.(Ni sestra mi nije dala na uvid dokumenat koji ja majka potpisala)

U gruntovnici sam dobila primjerak Ugovora o doživotnom uzdržavanju, ovjeren kod javnog bilježnika kojim majka sve svoje pokretnine i nekretnine ostavlja sestri.

Sve nekretnine su prenesene na sestru odmah nakon potpisivanja ugovora tj.2001 godine.

Majka ima mirovinu, ali sestra ima punomoć i podiže sav novac.

Zanima me imam li ikakva zakonska prava, jer nisam dobila ništa kad sam se udala i otišla od kuće.

Majka je još živa, ali teško bolesna pa nije u stanju donositi nikakve odluke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Vaša sestra je sa majkom sklopila ugovor o dosmrtnom uzdržavanju i za to je imovina časom potpisivanja prešla na nju i ona ju ima pravo slobodno raspolagati s njom . Nažalost u ostavinskom postupku nećete moći tražiti nužni dio jer imovine nema .Raskid ugovora o dosmrtnom uzdržavanju može tražiti Vaša majka , a ako ne može štititi svoja prava tada to može postavljeni skrbnik .

U koliko je majka sposobna za rasuđivanje, a sestra ne brine o njoj tj. ne izvršava obveze iz ugovora tada možete dovesti odvjetnika da ga opunomoćida pokrene postupak raskida spomenutog ugovora .

Za raskid ugovora potrebno je ispuniti određene uvjete kao npr. toliko poremećeni odnosi da je suživot i primanje uzdržavanja postalo nemoguće , nedovoljno i sl.

To bi svakako trebao napisati i zastupati odvjetnik , ova punomoć bi vrijedila do okončanja postupka u slučaju da majka umre prije kraja postupka .

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru!

I mislila sam da nemam nikakva prava,majka nažalost više nije u stanju da donosi bilo kakave odluke.

ALI ugovor je o "doživotnom" a ne o dosmrtnom uzdržavanju ako to mijenja išta na stvari.

I malo me "kopka" udajom sam napustila roditeljski dom i uvijek sam bila i jesam u dobrim odnosima sa sestrom i majkom, nikakav miraz nisam dobila i da nemam baš nikakva prava nakon smrti roditelja????

 

I još nešto

 

Imam li možda pravo potraživati barem dio primanja (mirovine) majke od trenutka potpisivanja ugovora o uzdržavanju.U ugovoru se ne spominju primanja majke ni tko raspolaže mirovinom, ali majka nije podigla ni kune već sestra podiže i raspolaže njenom mirovinom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Ugovorom o doživotnom uzdržavanju imovina ne prelazi na davaoca uzdržavanja časom potpisivanja ugovora već smrću vlasnika nekretnina i ostalog . Mirovina pripada samo umirovljeniku tj. Vaša majka slobodno njome raspolaže , ona Vam može dati cijelu ako hoće .

Nažalost ništa Vam za sada ne ide u prilog .Ugovor o doživotnom uzdržavanju bi se mogao osporavati ako nema valjanu pravnu formu , ako davalac uzdržavanja drži primaoca u neljudskim uvjetima ne brine itd,tada uz pomoć centra za socijalnu skrb i dokazivanjem Vi kao zainteresirana strana bi mogli ustati tužbom za raskid ugovora o doživotnom uzdržavanju, u koliko tih elemenata nema nema mogućnosti raskida ugovora .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

 

Ako je majka kuću izgradila zajedno s ocem tada bi mogli tražiti očevu bračnu stečevinu , jer majka može raspolagati samo sa 50% ukupne imovine stečene u braku ,i ako otac nije živ pokušajte za života tražiti očevu bračnu stečevinu ako se niste u nekom ostavinskom postupku dali izjavu o odricanju od nasljedstva .

 

Pozdrav 1

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav!

Shvaćam i prihvačam da nemam nikakva prava što se tiče nekretnina (za tužbu nemam osnova, sestra brine o majci)

samo mi je još nejasno da li sestra ima pravo podizati već 8.godina mirovinu i trošiti te novce kao i novac koji dobiva za njegu bolesne osobe(cca 400-500kn mjesečno) iako je dužna brinuti se na osnovi ugovora o doživotnom uzdržavanju.

Napominem još jednom da je ugovor o "doživotnom", a ne o dosmrtnom uzdržavanju i u ugovoru je navedeno citiram:"predaja navedenih nekretnina u vlasništvu davatelja doživotnog uzdržavanja se obavlja i dozvoljava odmah nakon potpisa ovog ugovora"

 

Uglavnom majka nema ni ušteđevinu.

 

I iz tog se razloga osječam kao da sam na neki način oštečena i izigrana od obitelji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da,

odrekla sam se nakon očeve smrti ostavine u korist majke te je nakon toga sestra iskoristila naivnost i neznanje majke i napravila ugovor o doživotnom uzdržavanju.

 

Ali još jednom pitam

Zar nije sestra dužna uzdržavati o svom trošku majku, da ne dira njenu mirovinu??? Dobiva vrlo vrijedne nekretnine,kuću sa svim gospodarskim zgradama,oranice,vinograd....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

Sestra je dužna davati uzdržavanje ,a Vaša majka može slobodno raspolagati svojom mirovinom, opunomoćiti osobu koja će podizati mirovinu .Na mirovinu Vaše majke nitko nema nikakvo pravo .

 

U slučaju da Vaša majka traži raskid ugovora o doživotnom uzdržavanju , davatelj uzdržavanja ima pravo povrata uloženog novca i truda .

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav!

Ukratko,,nemam namjeru pobijati ugovor o doživotnom uzdržavanju,a majka nije sposobna.Rekla sam da u 8 godina nije raspolagala svojom mirovinom već sestra (ima punomoć)

 

Pitanje

 

Imam li ikakva prava(nakon smrti majke) tražiti neki dio od mirovine od trenutka sklapanja ugovora tj. od trenutka kad je sestra potpisala da će uzdržavati majku. Ipak to nije baš mali iznos, a s obzirom da sestra dobiva nekretnine šta je sa financijama????

Napominjem da majka nije podigla zadnjih 10 god. ni kune (sama nije bila u stanju doći do banke)već je sestra raspolagala mirovinom.

Kako je to zakonski gladano????

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija