Jump to content

upis vlasništva temeljem neovjerenog ugovora


Thony

Preporučene objave

Poštovani,

imam slijedeći problem:

 

Pokojni otac je 1983.g. kupio stan temeljem kupoprodajnog ugovora koji je obostrano potpisan ali potpisi nikada nisu ovjereni. Također postoji i tabularna izjava prodavatelja - pogađate, opet neovjeren potpis. Sva ova dokumentacija je te 1983. sastavljana, potpisivana i pohranjena u jednom odvjetničkom uredu. Pretpostavljam da je intencija pok.oca bila izbjegavanje plaćanja poreza na promet nekr. te iz tog razloga nisu ovjereni potpisi.

 

Također, posjedujem i dokument (ovaj puta ovjeren) u kojem prodavatelj dobija odobrenje za upis prava vlasništva od strane Zavoda za izgradnju grada - dakle, uknjižba prije mog oca.

 

Na koji način se sada pokušati knjižiti kao vlasnik u gruntovnici ako je u međuvremnu umro i prodavatelj koji se nikada nije ni pokušao knjižiti kao vlasnik tog stana???

 

Unaprijed napominjem da nam neće biti teško dokazati da na adresi predmetne nekretnine živimo od kraja 1983. tj od kada je kupljen taj stan (prebivalište, računi, svjedoci,..), a rješenjem o nasljeđivanju sestra i ja nasljeđujemo od oca predmetni stan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najjednostavnije je da podignete tužbu za utvrđivanje prava vlasništva temeljem dosjelosti. Tada tužite nasljednike(sve)pokojnoga prodavatelja.

To je formalna tužba što možete objasniti i nasljednicima pokojnoga prodavatelja.

Nakon toga nasljednici se neće pojaviti na sudu i donijet će se presuda zbog ogluhe i vi ćete se moći uknjižiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još jedno pitanje na ovu temu... Pošto je sve pravne poslove oko ove kupoprodaje vodio jedan odvjetnički ured u Splitu (oni imaju već sve papire) da li je nužno da i preko njih ide tužba? Nekako mi se čini da je cca 20.000 kuna koliko je tražio taj ured za podizanje tužbe malo previše? Ili ipak nije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije ništa nužno..vi možete bilo kada otkazati punomoć tom odvjetničkom uredu i uzeti drugoga. Samo povučete dokumente.

 

I naravno možete se i prije raspitati kod drugih. Svota od 20.000 kuna dosta jest puno za tužbu, ali sve ovisi o kompleksnosti, a ja nisam upućene u kompleksnost vašega slučaja.

 

Dakle, ja bi se na vašem mjestu raspitala u drugim uredima.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sklapanjem kupoprodajnog ugovora(iako isti nije ovjeren od strane JB)kupac postaje izvanknjižni vlasnik nekretnine .

tužbu za utvrđivanje vlasništva možete pokrenuti i sami .

primjerak tužbe na stranicama Varaždinskog suda.

mogli bi pokrenuti i postupak mirenja(protiv nasljednika bivšeg vlasnika)na koji bi upozorili nasljednike bivšeg vlasnika. to je jeftinija varijanta i netreba van odvjetnik.

www.pravosudje.hr /mirenje/

rješenje nakon mirenja trebate(u roku od 30 dana) prijaviti u poreznu upravu radi plaćanja poreza ako porez nije plaćen po sklapanju ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tarzim preciznije odredbe vezane za postupak mirenja kao alternativu utuzivanju prednika od vlasnika od kojeg smo kupili zemljiste.

 

Naime, postupak je pokrenut pred Opcinskim sudom u gradu S. koji to rjesava vec cetvrtu godinu. Prethodni vlasnik od kojeg smo kupili je ziv, u spis smo predali sve izjave i rjesenja o nasljedjivanju njegovih prednika (ili njihovih nasljednika) i postupak i dalje traje...

 

Molim da mi netko posalje link, ili info, o mirenju koje bi ako se uspjesno okonca - moglo okoncati i postupak koji vodimo pred O. sudom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija