Jump to content

Skrbništvo


Reptil

Preporučene objave

Dragi svi,

totalno demoraliziran i jadan tražim od vas neku slamku da vidim kako sve ipak nije gotovo.

Prije 2,5god ostao sam bez brata i šogorice. Ostavili su iza sebe 5mj. bebu. S obzirom da su živjelu u istom dvorištu sa mnom, bilo mi je logično (a i želio sam) podnijeti zahtjev za skrbništvo. S druge strane, prijavili su se i djed i baka. Od početka je bilo iznimno neugodno zbog nekih proceduralnih grešaka dok se naše obitelji ne vole ni koliko je crno pod noktom. Beba raste do dana danasnjeg sa nama.

Nakon jednog od incidenata, baka je priprijetila, pred policajcem, smrću. Dobili smo presudu ali smo odustali od daljnjeg progona jer smo htjeli da se odnosi normaliziraju. U međuvremenu sam 3 puta bio proglašen skrbnikom (od 2 različita CZSS i dobio preporuku vještaka) i 3 puta su se žalili. Posljenji incident je bio prije 2 tjedna kada smo doveli malu kod njih na viđanje (iako zakonski nismo morali) pa su nas dali pratiti. Zbog njihovog ponasanja njihovo viđanje malene je ograniceno.

Sada smo opet išli na vještačenje i svi smo podobni, no zbog cistije situacije kod djeda i bake odredili su da bi bilo bolje da se ona preseli. Okarakterizirani kao fantasticni (sada vec) bracni par i kako smo napravili sve sto smo mogli, ipak njihovo misljenje je da se mala treba iseliti.

Sada vas pitam, bez obzira na zadnje vjestacenje koje cemo pobiti, zanima me da li imam pravnih mogucnosti da iako je to navodno odradio najbolji strucnjak u zemlji dokazem kako je procjena bila kontra stvarnim potrebama malene i da se ovo sto sad prolazimo zena i ja nekako kazni? Da li da zatrazim dodatno misljenje? Da li mogu to njihovo misljenje nekako pobiti s obzirom na dosadasnje rezultate?

 

Molim vas za savjet jer ne dajem tim bolesnicima mogucnost da odgajaju moju princezu.

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi u postupku pred sudom možete izjaviti prigovor na cjelo provedeno vještačenje ili djelove istog,tražiti da sudski vještak pojasni svoju odluku pred sudom,a u krajnjem slučaju ako vještak i dalje ostane pri svom prijedlogu možete od suda tražiti i novo vještačenje.

Sud će o svemu odlučiti na način da će procjeniti koliko je osnovano ono što tražite.

Troškove eventualnog novog vještačenja ćete morati po nalogu suda predujmiti u određenom roku koji će odrediti sud.

Ukoliko baka i djed svojim ponašanjem šteteno djeluju na dijete može se tražiti ograničenje susreta i druženja s njima,odnosno da se takvi susreti odvijaju u prisustvu osobe koju će odrediti sud,a prema okolnostima slučaja moguće je tražiti i zabranu susreta i druženja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

quote/Zbog njihovog ponasanja njihovo viđanje malene je ograniceno./

 

Ako je vidjanje djeteta s njima ograniceno, kako to da vjestacenje savjetuje da se dijete k njima seli?

I to nakon sto je s vama provela cijelo vrijeme?

 

MIslim da to trebate svakako istaknuti u prigovoru.

Cinjenica da je dijete u kontinuitetu s vama mi se cini glavni argument.

Vi takodjer mozete angazirati strucnjake po svojem nahodjenju, koji nece za sada raditi vjestacenje (to drugo vjestacenje ili kontra-ekspertizu nalozit ce sud na osnovi onoga sto vi podastrete i na osnovi vasih dokaza i argumenata).

Dakle, angazirajte psihologa koji ce izdati misljenje da se dijete skladno razvija te da bi bilo lose po dijete jos jednom mijenja sredinu u tako kratkom vremenu.

Odite kod lijecnika, kod pedijatra koji prati i inace dijete pa neka i on date misljenje i potvrdu.

Uzmite izjave (pismene) nekoliko svjedoka koji poznaju situaciju od pocetka, koji znaju njenu evoluciju, neka oni dadu svoja ljudsko, laicko misljenje (citirajuci izjave i ponasanje djeteta).

Sto god mozete staviute u spis, kako biste imali sto vise uporista i razloga pobijati vjestacenje.

I onda jos zatrazite i kontra-vjestacenje.

 

No, ne zaboravite da sve ove gornje dokaze morate priloziti u spis. Sudac donosi odluku na osnovu onoga sto ima pred sobom.

 

Borite se! I ne zaboravite uzeti rijec kad budete na sudu. Srocite nekoliko suvislih ljudskih recenica. Objasnite da vam nije jasno kako je moguce da vjestacenje sugerira jedno a sve upucuje da bi to trebalo biti ono drugo, tj. ostajanje u nepromijenjenim uvjetima za dijete.

 

Osobno imam prijateljicu kojoj se majka utopila u Brazilu dok je bila na studijskom putovanju od tjedan dana. Malena je tada imala 3 godine. Roditelji su se prije toga vec bili razisli, djevojcica se nalazila kod bake (majcine majke) kad se desio tragicni dogadjaj. Dosao je otac, odveo dijete kod svoje majke i oca koji su preuzeli brigu o djetetu a on je dalje otisao zivjeti svoj zivot.

Kad se odlucio ozeniti po drugi put, djevojcica je imala 6 godina. Uzeo ju je k sebi. To je dijete tek razbilo: taman sto se bila naviknula na zivot kod te bake i djeda opet su je istrgli iz situacije stabilnosti. Ona danas kaze da joj je to (odlazak od oceve majke i oca na zivot s ocem i njegovom zenom, koja je bila sasvim OK prema njoj) bio veci sok nego sama majcina smrt!

 

Ovo samo za ilustraciju, da se ne radi o malim traumama kad se dijete seli. Naravno da je svaki slucaj prica za sebe, ali je faktor stabilnosti zivotnih okolnosti izuzetno vazan za djecu te zivotne dobi. Inzistirajte na tome, a ne na borbi izmedju dvije obitelji - majcine i oceve. Cak i da ste joj susjedi, koji su zivjeli u istom dvoristu, a opet mladji ljudi (sto je isto bitno) vrlo je vazno da dijete zadrzi povezanost sa kucom, dubokim dozivljajem doma, iako roditelji vise nisu zivi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem se na savjetima. Vrlo su mi važni da znam kako se treba postaviti u ovom periodu sada. Srca su nam konacno pocela kucati normalno. Ovo je bilo pregrozno sto smo prosli.

 

Iako nije pitanje za obiteljsko pravo, ali kad ste vec upuceni u situaciju, postoji li mogucnost tuzbe (ukoliko se pobije njihovo vjestacenje) za dusevnu bol (koja je stvarna)? Odsteta nije vazna, vazna je poruka. Mogu li tu drugu obitelj tuziti za dusevnu bol? Odnosno, sto mi je uopce potrebno da dokazem patnju koju smo zena i ja prolazili?

Osim gastritisa kojeg sad i zena dobiva.

 

Puno vam hvala na svemu. Nadam se da cu moci postati ovdje veliku zahvalu u ime prekrasne male djevojcice sto je ostala u svom domu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mozete unutar ovog postupka podnositi zahtjeve za naknadu dusevne boli prema obitelji pokojne sogorice.

Koliko god postupak bio bolan za svakoga u njemu, nema obestecenja.

Mozete u odvojenom postupku, a to znaci angazirati odvjetnika pa vidjeti kao se ti razliciti postupci mogu okarakterizirati, pa ih onda tuziti za klevetu, za prijetnju smrcu, ili sto vec...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Znate li mozda, ili imate link do članka, gdje bi mogao procitati malo vise o opravdanosti micanja djeteta iz njegovog doma?

Inace, jos uvijek nismo dobili rezultate vjestacenja i sad smo prilicno vec izmoreni od svega a prikupljanje papira jos nije ni pocelo.

Pisao sam pismo i drzavnoj pravobraniteljici koja mi je dala nedoreceni odgovor. Pisat cu ponovo kad cu imati rezultat i na to ce se morati ocitati na ovaj ili onaj nacin. Ipak je vazno zastiti malenu u cijelom procesu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Ok, sad jedno konkretan savjet. Naime, dobili smo konačno pismeno mišljenje vještačenja koje je bilo pristrano i prihvaćalo činjenično stanje navedeno od druge strane. Pošto je to pravno lako dokazivo da su lažna svjedočenja, zanima me da li postoji mogućnost da se nekako kazni to lažno svjedočenje (mogućnost da ih se eliminira iz postupka zbog toga) osim tužbe za klevetu koja bi se vodila odvojeno i koja bi predstavljala nešto tek sa osudom (bog te pitaj kada bi to bilo)?

 

Ukratko, postoji li, i koja, mogućnost da se druga strana eliminira iz procesa za dobivanje skrbništva?

 

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Reptil je napisao:

Pošto je to pravno lako dokazivo da su lažna svjedočenja, zanima me da li postoji mogućnost da se nekako kazni to lažno svjedočenje (mogućnost da ih se eliminira iz postupka zbog toga) osim tužbe za klevetu koja bi se vodila odvojeno i koja bi predstavljala nešto tek sa osudom (bog te pitaj kada bi to bilo)?

 

O kojem se vještaku/vještakinji radi? Pošaljite poruku na 'inbox', da ne bi ispala kleveta.

Ima nekoliko 'vještakinja' koje su poznate po namještenim vještačenjima, a česta karakteristika im je da uopće nije saslušana druga strana.

Ima dosta primjera da su takva 'vještačenja' osporena u sudskom postupku, a protiv 'vještakinje' pokrenute tužbe.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez obzira na vještačenje, za odluku je odgovoran sud. Dakle, na sudu možete osporavati vrijednost vještačenja i tražiti nadvještačenje. Vaš se odvjetnik mora na njega očitovati podneskom i zahtijevati saslušanje vještaka pri čemu ima pravo postavljati pitanja kojima će provjeriti utemeljenost vještačkog mišljenja.

Javite se porukom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Bili smo na vjestacenju i podnijeli smo prijedlog da se obavi trece vjestacenje. CZSS jos nije donio svoju odluku o tom misljenju iako mislim da i oni vide neke probleme (nedosljednost i nedorecenost). Novih saslusanja nece biti, bit ce samo kontrola, odluka o vjestacenju i konacna odluka. Sad svi to zele zavrsiti posto-poto. Idemo na sve ili nista. Odvjetnica je prilicno sigurna da bez obzira na misljenje, moramo dobiti skrbnistvo.

Uostalom, ako prihvate misljenje bez dodatne rasprave, imamo svako pravo na zalbu s obzirom da je kontraindikativno prvotnom. Valjda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

ja imam jedno pitanje. Vjerujem da ste već negdje to isto napisali ali ima toliko tema i postova da ne stignem to sve pregledati.

Naime, suprug i ja živimo u bračnoj zajednici i imamo malodobno dijete od nepune dvije godine i ja sam trudna 7 mjeseci. Naša zajednica je postala nemoguća za trpjeti (možda i trudnoća ima veze s tim pa sam osjetljivija) i ja bi se trebala iseliti iz njegove kuće u kojoj on živi s majkom. Ja bih to i učinila, ali neda mi sina. E, to je problem... On je sposoban otac-daleko od toga i majka mu je u mirovini tako da se ima ko adekvatno brinuti o njemu. Ali i ja sam sposobna majka. Oboje ćemo tražiti skrbništvo na sudu ali mene zanima što do toga dok sud ne odredi skrbnika? Gdje je dijete? Ja želim da je samnom a on s njim pa kad sud donese odluku....Ja bi unajmila stan pa tamo bila s djetetom-ali gdje je dijete za to vrijeme dok traje sud?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

siporee je napisao:

..dok sud ne odredi skrbnika?

Sud neće odrediti skrbnika, niti će se kod vas raditi o skrbništvu kao što se zbiva u prvom upitu ove teme, već će samo povjeriti dijete jednom od roditelja na zajednički život, a roditeljsku skrb ćete oboje dijeliti jednako.

 

Bilo bi dobro tražiti privremeno povjeravanje djeteta do pravomoćnosti presude o razvodu braka, jer se razvod može solidno oduljiti, plus vaš skori porod, još jedno dijete itd. što će prilično usporiti sve.

 

Drugo, planirali ste unajmiti stan, imat ćete dvogodišnjaka i novorođenče. Naknada nakon prilično kratkog vremena ide silaznom putanjom. Imate li rezervnu varijantu što ako do tada ne profunkcionira plaćanje uzdržavanja djece? Naime, to se zna "otegnuti".

 

S druge strane, djecu se rijetko razdvaja jer je to radi njih samih najčešće vrlo nepoželjno. Pred porodom ste. Kad bi odmah sad započeli, otprilike u ta neka doba bi se mogao dogoditi poziv na prvo ročište, ali tad neće slijediti razvod već posredovanje koje također traje, pa nastavak na sudu. Obzirom da će beba biti mala, a vi u periodu koji je vrlo osjetljiv i prilično naporan (a i razvod je također vrlo naporan), usput kažete da je daleko od toga da otac nije sposoban roditelj: jeste li sigurni da je razvod baš jedino rješenje ili bi vam npr. obiteljski terapeut, psiholog i sl. mogao oboma pomoći u stabilizaciji? Jeste li razmišljali o tome ili pokušali dati inicijativu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

siporee je napisao:

Naša zajednica je postala nemoguća za trpjeti (možda i trudnoća ima veze s tim pa sam osjetljivija) i ja bi se trebala iseliti iz njegove kuće u kojoj on živi s majkom. Ja bih to i učinila, ali neda mi sina. E, to je problem... On je sposoban otac-daleko od toga i majka mu je u mirovini tako da se ima ko adekvatno brinuti o njemu. Ali i ja sam sposobna majka.

 

Newbie Vam je uglavnom sve odgovorila.

Savjetujem da ipak potražite kvalitetno bračno savjetovanje.

 

Prije svega, i sami ste svjesni da trudnoća i malo dijete u obitelji 'stanjuju' živce i povećavaju stres, pa često izbijaju konflikti čak i zbog inače banalnih nesuglasica.

Morate biti svjesni i da problemi neće sami od sebe nestati ako odselite. Mogli bi biti i veći. Sada rastava braka nije moguća zbog trudnoće, a nedefinirani status mogao bi samo povećavati napetosti.

O ocu-suprugu i svekrvi ne izražvate se negativno ; pretpostavljam da nesuglasice ipak nisu tako krupne da se uz dobru volju svih zajedno ne mogu riješiti.

:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

newbie je napisao:

jeste li sigurni da je razvod baš jedino rješenje ili bi vam npr. obiteljski terapeut, psiholog i sl. mogao oboma pomoći u stabilizaciji? Jeste li razmišljali o tome ili pokušali dati inicijativu?

 

Ma jesam,on veli da nebude neki idiot slušao njegove probleme i onda ih pokušavao riješiti. Da on to može sam. Interesantno u svemu tome je što on i svekrva od mene rade nepodobnu mamu, a meni nikad nije palo na pamet da napravim isto. Ja nesmijem povisiti ton na dijete, jer sam odma živčenjača i nesposobna za odgoj (?!). A da ne pričam o inatu koji se vodi-s njegove strane-kad ja velim ne, on kaže da. Naravno, dijete prihvati odgovor koji mu više odgovara i ja više nemam kaj reći-potkopan mi je autoritet. Ma ima hrpa stvari koje su veoma bitne za raspravu, a opet s druge strane, medalja ima dvije strane. Ja samo želim mir makar i sama sa dva djeteta, bar neće biti one napetosti, nervoze, bezobrazluka i što je najvažnije od svega-ako moram doći u kuhinju, a tamo ni dobro jutro, onda neka barem nikoga ni nema u toj kuhinji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

siporee je napisao:

Ma ima hrpa stvari koje su veoma bitne za raspravu, a opet s druge strane, medalja ima dvije strane. Ja samo želim mir makar i sama sa dva djeteta, bar neće biti one napetosti, nervoze, bezobrazluka i što je najvažnije od svega-ako moram doći u kuhinju, a tamo ni dobro jutro, onda neka barem nikoga ni nema u toj kuhinji.

 

Potpuno Vas razumijem. Ne treba održavati vezu u kojoj je stalno konfliktna situacija.

 

Koliko na Vaš odnos, točnije na njegovo ponašanje i postupanje utiče svekrva? Rekao bih, poprilično.

 

Da postavite uvjet - da se zajedno odselite od njegove mame (ili da mama odseli), i da potražite savjetovanje - ili Vi odlazite?

Njegov odgovor će Vam reći puno toga.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

felixx je napisao:

ojoj je stalno konfliktna situacija.

 

Koliko na Vaš odnos, točnije na njegovo ponašanje i postupanje utiče svekrva? Rekao bih, poprilično.

 

Da postavite uvjet - da se zajedno odselite od njegove mame (ili da mama odseli), i da potražite savjetovanje - ili Vi odlazite?

Njegov odgovor će Vam reći puno toga.

:kavica:

 

 

 

Jako puno jer ona je tip osobe koja je dobra ko kruh i sve će vam dati, ali nedaj bože da joj nešto prigovorite,ona pkrene priču da sam joj rekla nešto uvredljivo i tjedan dana se plače. Muž dođe doma i ona mu ispriča to što ja NISAM rekla i onda ja i on imamo problem-da ja nju ne poštujem, a živim u njezinoj kući, da ju mrzim... (?!) I muž je već bio ljut zbog toga jer joj nekaj veli, a ona okrene na drugu stranu, a ja nemogu vjerovati da onda on nemože tu istu situaciju primjeniti na meni,da je bilo isto tak,da uopće nisam to rekla. I ona isto tak za svaku situaciju s djetetom,odma prenaša njemu-neka-meni ne smeta-ali kad ja povisim ton-ona prenese da sam urlala i da bude imao traume...napisala bih koje situacije su sve bile, ali mi je neugodno to uopće i pisati. Ma i ja sam kriva za mnogo toga, jasno, nisam savršena, ali ako ti nešto kažem ili napravim-onda to tak i šalji dalje. On je sposoban ne razgovarti samnom mjesec dana zbog nečega-imam 24 godine i to mi netreba, a još amnje želim da se dijete rodi u takvoj okolini-drugo dijete. a preseljenje-on nejde nikud od doma jer-živimo na selu-tu ima kuću i farmu gljiva i nebi mu bilo zgodno iz grada putovati. Da mu kažem da ja odlazim. Jesam, već dvaput i onda je tjedan dana dolazio po mene...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

felixx je napisao:

 

O ocu-suprugu i svekrvi ne izražvate se negativno ; pretpostavljam da nesuglasice ipak nisu tako krupne da se uz dobru volju svih zajedno ne mogu riješiti.

:palac:

 

Zašto bih? Oni su dobri ljudi. To što mi nikako nemozemo na zelenu granu, nema veze s tim dali je netko loš čovjek ili nije. Ja sam proživjela gadnu rastavu roditelja i moja mama je bila odvratna,ali odvratna. Stalno tužakanje za ovo i ono, nismo ga smjeli viđati... sad smo svi punoljetni, ali sestra nema dobar odnos s tatom-imala je 12 kad su se rastali,ja 16.

mene samo zanima _DA LI JA MOGU IMATI SVOJE STARIJE DIJETE UZ SEBE IAKO SAM TRUDNA I SKORO PA I PRED POROD? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Drugo, planirali ste unajmiti stan, imat ćete dvogodišnjaka i novorođenče. Naknada nakon prilično kratkog vremena ide silaznom putanjom. Imate li rezervnu varijantu što ako do tada ne profunkcionira plaćanje uzdržavanja djece? Naime, to se zna "otegnuti".

 

Ja imam financijsku podršku oba roditelja, samo nemaju mjesta u kući da me stave. rastavljeni su; ali po pitanju prijevoza, namirnica, pelena, hrane, pomoći-tu su za mene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ako dobro razumijem, dijete je sad nešto starije od tri godine i kontinuirano je kod vas više od dvije i pol. Većina vještaka je na strani kontinuiteta, ali isto tako i promatraju odnos između vas i djeteta, vas i obitelji djeteta po majci. Moj Vam je savjet da taj odnos, prvenstveno u interesu djeteta, izgladite, zbog budućnosti djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Eto, krenuli smo i na trece vjestacenje.

 

Moze pitanje, odnosno molim za savjet. U proteklih par tjedana provlaceni smo u novinama (Jutarnji, Vecernji) i televiziji (HRT). Sada imamo razloga vjerovati da ce biti nesto i na RTL-u. Mozda vec danas.

 

Za nesto cemo ih tuziti - klevetu, ali ima li jos sto da mozemo napraviti s obzirom da rade toliko pritiska i objavljuju detalje iz tajnih spisa iz procesa (kaznjivo)? Ili se sve svodi = mogu pricati koliko hoce dok ne vele laz - udri klevetu?!

 

Puno hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija