Jump to content

problemi nakon ostavinske rasprave


dumbo

Preporučene objave

postovani pozdrav. Unaprijed se zahvaljujem na pomoci i na Vasim odgovorima

 

Ima nas 7 brace. Majka je umrla i usljedila je ostavinska rasprava. Na toj raspravi 1 osoba se nije pojavila ali je dala izjavu da ona prihvaca svoj dio nasljedstva. 1 osoba se odrekla svega, 3 su dale svoj dio jednoj od sestara, a 2 su prihvatile svoje nasljedstvo. Tako da su u ostavstini sudjelovale samo 3 osobe. Jedna je dobila 5/6 kuce i dvorista a 1/6 je dobila osoba koja se nije pojavila(bila je sprijecena), a druga je dobila 5/6 vinograda a 1/6 je dobila ista osoba kao i u prvom slucaju.

Pa sada nastaje problem. Osoba koja je dobila 1/6 nasljedstva kuce i dvorista si prisvaja veci dio od osobe koja je vecinski vlasnik, pa me zanima kako to sada rijesiti. Da li ona ima pravo na 1/6 kuce, 1/6 dvorista, ili se ta 1/6 odnosi samo na ukupnu povrsinu. Kako je to moguce podijeliti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoje dvije mogućnosti.

 

Prva je da se na ostavinskoj raspravi niste fizički podijelili, pa svaki nasljednik koji se prihvatio nasljedstva ima idealni dio u naslijeđenoj imovini, dakle idealni dio i u svakoj konkretnoj nekretnini.

 

Druga je mogućnost da ste se podijelili. Onda svaki nasljednik nasljeđuje ono što mu pripada dogovorom.

 

Malo me zbunjuje vaš opis po kojem su pojedini nasljednici naslijedili idealne dijelove pojedinih nekretnina, jer je uobičajeno da se - ako se podjela već dogovori - nasljednici fizički podijele. Ali moguće je i da je tako kako ste napisali.

 

Kako god bilo, svaki je nasljednik postao (su)vlasnik točno onoga što mu je određeno pravomoćnim rješenju o nasljeđivanju. Dakle, pročitajte rješenje i naći ćete odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

osoba koja ima 1/6 u vinogradu i 1/6 u kuci i dvoristu se nije odazvala raspravi. Pa se tamo i nismo mogli dogovorit posto je nije bilo. I zato me muci kako da se sada najlakse rijesi taj problem podjele. Da li ja mogu podijelit dvoriste na 6 jednakih dijelova i onda odijelt svojih 5/6 ogradom od ostatka- da li se to pravno smije jer nebi htio da dodje do sudova i komplikacija. I ako se moze kako to napravit sa kucom?? hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

 

Vi ne možete sami uzeti Vaših 5/6 .

Očito je ,da Vi želite razvrgnuće suvlasničke zajednice .Razvrgnuće suvlasničke zajednice moguće je u sudskom izvanparničnom postupku.

Podnese se zahtjev i predloži način razvrgnuća :

 

1. geometrijskom diobom

 

2. isplatom

2. civilnom diobom ( prodaja na dražbi )

 

Iz posta da se zaključiti da Vi predlažete geometrijsku

diobu. Kod takve diobe sud pazi da preostala 1/6 ne bude time obezvrijeđena i u tom slučaju primjerenija bi bila dioba isplatom.

 

Svaki drugi postupak smatrao bi se samovlasnim i nasilničkim , za koje su predviđene sankcije .

Troškove diobe snose suvlasnici srazmjerno suvlasničkim udjelima .

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se netko nije odazvao raspravi, to ničim ne umanjuje njegova prava određena u rješenju.

 

Budući da se niste mogli dogovoriti, dogovora nema pa ste naslijedili u idealnim dijelovima.

 

Osim onoga što Vam je napisao Ude, uzmite u obzir i to da postoje ograničenja pri fizičkoj podjeli poljoprivrednog zemljišta. Za parcelaciju poljoprivrednog zemljišta potrebna je suglasnost Agencije za poljoprivredno zemljište.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija