Jump to content

zastara-molim savjet vrlo vrlo komplicirano


triki2

Preporučene objave

Prvostupanjski sud osudio me na 4.5 god. zatvora po čl.224 st. 4 ulažem žalbu,(suđenje u stjecaju mislim da se radi o čl. 60)zbog apsolutne zastare ostaje 6 točaka optužnice za kojih dobivam za svaku po 6 mj. zatvora,međutim županijski sud radi grešku i izriče jedinstvenu kaznu zatvora od 3 god.(jedinstvena kazna nije smjela doseći zbroj svih kazni)Sjednica županijskog suda održana je 13. 11. 2007. presudu žup. suda sam primio 25. 3. 2008. sva inkriminirana dijela su "počinjena"u 11. i 12. mj.1997.Budući da je apsolutna zastara za čl. 224 10 god. zanima me kada je presuda pravomoćna, danom zasjedanja županijskog suda ili kada sam primio presudu.Nadalje presudu županijskog suda ispravlja vrhovni sud kojem je podnešen zahtjev za invanredno preispitivanje pravomoćne sudske presude. zahtjev je vrhovni sud odbio i preinačio kaznu na 2 god i 4 mj. Vrhovni sud je presudu donio 25. 8. 2008. također u zastari.Može li se presuda županijskog suda proglasiti nepravomoćnom zbog pogreške u izricanju kazne? Promjenio sam tri odvjetnika novaca više nemam dobio sam poziv za zatvor MOLIM POMOĆ što dalje da radim? pozdrav hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

trebalo bi vidjeti točne datume počinjenja svakog od tih 6 kaznenih djela.

na te datume dodati 10 godina i to su ona djela za koja ste mogli biti presuđeni u prvom stupnju.

u drugom stupnju (po žalbi) ista stvar, vidjeti koja djela su do dana sjednice pala u zastaru.

dan sjednice = dan pravomoćnosti.

 

ne znam što ste pisali kao razlog podnošenja zahtjeva za izvanredno preispitivanje prav. presude i ne mogu ovako napamet govoriti.

 

kažete da ste dobili poziv za izvršenje zatvorske kazne, što znači, sve je sada gotovo..recimo.. teško je bez uvida u sve vaše paipre bilo što pametno reći.

jasno mi je da nemate novaca i da se zato obraćate na forumu tražeći pomoć, ali stvar je prilićno ozbiljna da biste je ovdje našli.

 

ostane mogućnost recimo podnošenja zahtjeva za zaštitu zakonitosti, ali i to govorim ovako napamet, jer ne znam sadržaj presuda i odluke povodom već odnesenog jednog izvanrednog pravnog lijeka.

 

nema vam druge, trebala bi vam ipak pomoć stvarnog, a ne virtualnog, odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Drugostupanjska odluka je potvrđena od strane višega suda, samo je preinaćena u kazni i o njezinoj pravomoćnosti ne može se više diskutirati. Također treba praviti razliku između zastare progona od zastare izvršenja koja u ovom slučaju nije niti blizu nastupanja, a Vrhovni sud RH je sigurno pazio na to da li ste osuđeni unutar rokova zastare progona jer osim što pazi na to po službenoj dužnosti, također je sucima lakše obustaviti postupak zbog zastare nego pisati presudu. Ostaje vam zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne uz prijedlog da se izvršenje kazne odgodi do odluke suda o vašem zahtjevu, a što treba dobro obrazložiti novonastalim olakotnim okolnostima nakon osude (pr. rođenje djeteta, bolest i sl.). Ako se desi da odete na odsluženje taj zahtjev možete uputiti sudu i nakon toga, te budite uzoran zatvorenik jer se kod odlučivanja o zahtjevu za ublažavanje traži i mišljenje zatvora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija