Jump to content

založnbo pravo


mirom

Preporučene objave

Molim pomoć ako netko zna.

Naslijedila sam od oca kuću koja je u momentu očeve smrti u gruntovnici bila na puno osoba ,25,tj na svim nasljednicima mog djeda i njegova brata..Odvjetnik je sve te osobe utužio i sve je bilo ok, mi u obitelji smo složni, znamo što je čije i svi pomalo sređuju svoju imovinu.

Dakle sad je kuća uknjižena na mene,ali je problem u teretovnici. Jedan član obitelji(pokojni) je ostao dužan novac nekim ljudima koji su ga tužili jer novac nije vračao i po pravomočnom sudskoj presudi ( iz 1975)gruntovnica je ( kad je uvedena e gruntovnica)svugdje gdje se našlo njegovo ime upisala taj teret.Ja te ljude ne poznam , prošlo je 35 godina, ništa se nije događalo. Što sada, kako brisati taj teret.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Bovu na odgovoru.Meni moj odvjetnik tvrdi da moram pronaći tog vjerovnika, za kojeg sam uspijela saznati da je umro i da ima 1 kčer koja mu je nasljednica.Ta kčer bi (po odvjetniku) meni trebala potpisati kod javnog bilježnika brisovno očitovanje.Ja tu ženu nikad vidjela ni čula u svom životu, ona mene isto tako i zašto bi ona meni to napravila besplatno, a ja nisam spremna za nešto što je moje plaćati.

Ako se netko bolje razumije u pravo molim da mi objasni članak 141 zakona o zemljišnim knjigama. U tom članku se navode tri slučaja kad vlasnik opterećene nekretnine može tražiti brisanje hipotekarne tražbine. Da li moraju biti zadovoljena sva tri uvjeta ili samo jedan od njih. Puno hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o obveznim odnosima

SMRT

Članak 213.

Smrću dužnika ili vjerovnika prestaje obveza samo ako je nastala s obzirom na osobna svojstva koje od ugovornih strana ili osobne sposobnosti dužnika.

 

ZASTARA

Odsjek 1.

OPĆE ODREDBE

Opće pravilo

Članak 214.

(1) Zastarom prestaje pravo zahtijevati ispunjenje obveze.

(2) Zastara nastupa kad protekne zakonom određeno vrijeme u kojem je vjerovnik mogao zahtijevati ispunjenje obveze.

(3) Sud se neće obazirati na zastaru ako se dužnik nije na nju pozvao.

 

u ovom slučaju je očito nastupila zastara(10.godina nakon sudskog rješenja vjerovnik se nije pokušao naplatiti iz vrijednosti dijela nekretnine)

 

Sporedne tražbine

Članak 223.

Kad zastari glavna tražbina, zastarjele su i sporedne tražbine, kao što su tražbine kamata, plodova, troškova i ugovorne kazne.

Kad se ne primjenjuju pravila o zastari

Članak 224.

Pravila o zastari ne primjenjuju se u slučajevima kad su u zakonu određeni rokovi za podnošenje tužbe ili izvršenje određene radnje pod prijetnjom gubitka prava.

 

Zakon o vlasništvu (NN 91/96)

 

Tereti osobne naravi

 

Članak 259.

 

(1) Stvarni teret u korist neke osobe daje joj ograničeno stvarno pravo na opterećenoj nekretnini koje je ovlašćuje da joj se ponavljano daju stvari ili čine činjenja koja su sadržaj toga stvarnoga tereta, a da joj za to odgovara svagdašnji vlasnik opterećene nekretnine njezinom vrijednošću.

 

(2) Pravo iz stvarnoga tereta osnovanoga u korist neke osobe ne može se prenositi s ovlaštenika na drugu osobu, ako nije drukčije određeno.

 

Ukinuće

 

Članak 276.

 

(1) Izgubi li stvarni teret razumnu svrhu, vlasnik opterećene nekretnine može zahtijevati da se on ukine; ako nije što posebno određeno, odluku o ukidanju donijet će sud na zahtjev vlasnika opterećene nekretnine, bez obzira na pravni temelj na kojem je taj teret bio osnovan.

 

(2) Stvarni će teret prestati na temelju odluke zemljišnoknjižnoga suda koji, nakon što je proveo postupak koji je za to predviđen zemljišnoknjižnim pravom, dopusti amortizaciju toga tereta.

Prestanak korisnika

 

Članak 278.

 

(1) Stvarni teret koji je bio osnovan u korist određene osobe prestaje njezinom smrću odnosno prestankom osobnosti pravne osobe, ako nije drukčije određeno.

 

podnijeti zahtjev(u gruntovnicu) za brisanje hipoteke i priložiti smrtni list bivšeg vlasnika i osobe u čijukorist je upisana hipoteka.

za to ne treba odvjetnik (skupe su njegove usluge)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mirom je napisao:

Malo sa zakašnjenjem hvala Bovu na odgovoru. Nažalost moj odvjetnik ne misli isto. Proučiću još malo ovih dana navedene zakone i pribaviti ću knjigu sa zakonom o zem. knjigama s tumačenjem-praksom.Nejasan mi je članak 141 tog zakona.

 

Poštovanje,

 

Mirom - odvjetnik Vam je u pravu. Naime, Z. o zemljišnim knjigama je ovdje mjerodavan a isti propisuje postupanje u Vašoj situaciji. Nemojte se zamarati proučavanjem članaka za to plaćate odvjetnika(neka Vam on sve detaljno objasni, ako niste s njim zadovoljni - mijenjajte ga). Mogu Vam reći iz osobnog iskustva da se postupak amortizacije uvijek radi u ovakvim situacijama , i to po preporuci samog z.k. odjela.

 

Pročitajte si:

 

http://www.uredjenazemlja.hr/uploads/assets/dokumenti/oprojektu_dokumenti/letak_BRISANJE_HIPOTEKE.pdf

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija