Jump to content

ortakluk i šteta - molim pomoć!!!


mirnajuric

Preporučene objave

Ispričavam se ako postam na krivom mjestu, ali mi se čini da ovo može ići pod obvezno pravo.

 

Pet osoba tri godine ostvaruje dohodak od slobodnog zanimanja, zajedno, preko ugovora o djelu i to po načelima ortakluka i pod nekakvim imenom (bez pravne osobnosti), koje je postalo poznato i popularno. Nema pisanog ugovora o ortakluku, ali ima zajedničke imovine (jednaki ulozi), stotinjak obavljenih poslova i pedesetak ugovorenih poslova (s kaparom) za naredno razdoblje (pa je ortakluk gotovo nemoguće poreći). Napominjem da su poslovi vezani i dogovoreni na račun imena ortakluka (bez pravne osobnosti) koje je promovirano i u koje je ulagano nekoliko godina. Dobit se dijeli jednako.

 

Poslovi se u pravilu zbog specifičnosti dogovaraju godinu dana unaprijed. Protekle tri godine posao dogovaraju svi ortaci uz zajedničku koordinaciju kako ne bi došlo do preklapanja. Dogovaranje posla te grupe ortaka za naredno razdoblje je iz razumljivih razloga dogovorom prepušteno samo jednoj osobi (ostali ortaci su usmjeravali dobivene poslovne ponude prema izabranoj osobi). Ta osoba koja je ovlaštena za sklapanje posla vođena umišljajem da je ugovoreni posao njegov osobni želi isključiti dvije osobe iz ortakluka bez valjanih razloga po kojima bi se ortakluk i razvrgnuo.

 

Da li ta dva ortaka imaju pravo tražiti realizaciju ugovorenog posla (ne postoje objektivni razlozi po kojima ne bi bilo moguće odraditi posao), npr. zaključenim pisanim ugovorom o ortakluku ili usmenim dogovorom? Da li imaju pravo na naknadu štete ukoliko budu protivno volji uskraćeni za ugovoreni posao?

 

Što vi mislite? Nešto treće?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija