Jump to content

prava nebiološkog oca


lysac973

Preporučene objave

usljed bračnih nesuglasica i poljuljanih odnosa supruga je prije 3,5 godine imala vanbračnu aferu i ostala trudna....da pokušamo spasiti situaciju dogovorili smo se da ćemo u papirima navesti mene kao oca tj da cu ja priznati to dijete jer ono nije ništa krivo.dijete sad ima 3 godine,predivna djevojčica koju sam priglio k sebi i koju zbilja volim kao da je je moja.no odnosi mene i supruge se nisu baš popravili i ona prijeti rastavom braka.sada mene zanima koja su moja prava,pošto ja nisam biloški otac djeteta.da li ja mogu isto tražiti kakav oblik skrbništva nad djetetom?

zanima me jer ne znam kako se postaviti u svemu tome a dijete iznimno volim i ne bi htio da ako dodje do rastave izgubim kontakt s njom.

znaci da skratim,recite mi molim vas koja prava imam?

unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jeste li u rodnom listu navedeni kao otac djeteta? Odnosno, jeste li priznali očinstvo pred matičarom, CSS-om ili sudom?

 

Ili pak je dijete rođeno u braku pa ste Vi upisani po presumciji pater est quem nuptiae demonstrat (otac je onaj na koga brak ukazuje) ?

 

U svakom slučaju, ako se u matici rođenih vodite kao otac djeteta, onda i jeste otac pred pravom, bez obzira na stvarno stanje...

 

U svakom slučaju bitno je tko je upisan kao djetetov otac, ali s obzirom na način na koji je očinstvo upisano različite su osobe koje mogu eventualno pobijati očinstvo pa bi bilo zgodno da dadete malo više detalja...

 

Može i na PM...

 

Lijep pozdrav,

 

AuB.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru...

iskreno bas se i ne snalazim po forumima pa ćete mi oprostiti na pogreskama.

da,u rodnom listu sam naveden kao otac i u izvodu iz maticne knjige rođenih sam naveden kao otac.

znači kao što sam i napisao dijete je rođeno u braku,supruga je imala vanbračnu aferu,zatrudnila i uz dogovor smo odlučili da se dijete rodi i da ću ja biti upisan kao otac.

recite mi što da vam još navedem od detalja.prvi puta sam na ovakvom forumu pa me morate malo uputiti.

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da je dijete rođeno za trajanja braka, dogovor oko upisivanja vašeg očinstva nije bio dogovor nego nužnost- ionako biste bili upisani kao otac djeteta, a potom mogli to očinstvo osporavati ili ne.

 

Majčin rok je prošao (6mj. po rođenju djeteta), a i vaš (6mj. od saznanja činjenice koja dovodi u sumnju vaše očinstvo a do navršene 7. godine djetetova života, s tim da ste ga vrlo svjesno neosporavali).

 

Prema prvoj objavi kojom ste otvorili temu, niste zainteresirani za osporavanje, već upravo suprotno.

 

Imate sva očinska prava i dužnosti, sve dok (i ako) očinstvo jednom bude osporeno, s tim da povedete računa da do svoje 25. godine očinstvo može osporavati dijete (odnosno poseban skrbnik u njegovo ime dok je maloljetno).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Skrbništvo se ne može ni tražiti ni dobiti, jer ovo dijete nije bez roditeljske skrbi.

 

Da, možete tražiti da sud dijete povjeri vama, jer prema upisu u maticu jeste djetetov otac. Ocem ćete biti smatrani dokle god dijete samo kasnije (u zadnjih 7 od sljedećih 22g) ili poseban skrbnik postavljen za tu parnicu u njegovo ime (u sljedećih 15g) očinstvo ne ospori. Ukoliko bi do tog došlo (sada ili kasnije), očito je da bi isto bilo bez prevelikih problema osporeno. Ali, ako bi dijete u tom trenutku bilo povjereno na zajednički život vama, izmjena prvotne odluke bi bila vrlo izvjesna obzirom da je to izrazito važna promjena okolnosti temeljem koje je eventualna predhodna odluka i donesena, a dijete povjereno majci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

hvala jos jednom na odgovoru....imam jos nekih stvari koje bih htio da mi pojasnite i da me pravno uputite...

posto kako sam i napisao nisam djetetov bioloski otac a dijete sam prihvatio kao svoje svaka pomisao da se dijete odvede od mene mi jako tesko pada.....

jasno mi je da bi ocinstvo bilo osporeno,zanima me tko se postavlja u procesu kao djetetov skrbnik.po ovome znaci da se majka postavlja kao skrbnik.osporavanjem očinstva ja gubim i sva prava ili neka prava jos uvijek zadrzavam??

jos jedna stvar me muci a to je da majka stalno prijeti da ce odvesti dijete kod svoje majke pa me zanima kako zakon to tretira ako majka dijete bez mog pristanka odvede kod svoje majke.da li se to tretira kao otimica i da li ja mogu pozvati policiju da vrati dijete doma,a ako ne koje jos postoje zakonske mogucnosti?

napominjem da nikakakav sud jos nije pokretan i ja se informiram tu tako da bi se znao postaviti kad do toga dodje.

kako citam vase odgovore vidim da zakon bas i nije pretjerano na mojoj strani no opet se nadam da postoje kakve mogucnosti da i ja ostvarim ta neka svoja prava...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dok god očinstvo nije osporeno, ne razlikujete se u ičemu od bilo kojeg drugog oca bilo kojeg djeteta. Ne možete zasigurno znati hoće li biti osporavano ili neće dok dijete to samo ne poželi (ili netko pogurne CZSS, a ako što definitivno nisu- nisu brzi u ama baš ničemu), jer je majčin i vaš rok prošao.

 

Ako bi do tog ipak došlo, mogli biste zatražiti susrete i druženja s djetetom, jer to mogu zatražiti i maćeha/očuh ili bivši izvanbračni drug roditelja (dakle, nisu ni majka ni otac), obzirom da je smisao te mogućnosti ne prekinuti naprasno blizak odnos uspostavljen za vrijeme zajedničkog života, a upravo radi dobrobiti tog istog djeteta. Kako ste djetetu od rođenja jedini očinski lik, aktivno prisutan... ne bi trebalo biti posebnih razloga zašto ne realizirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija