Jump to content

zelim napisati oporuku


infos

Preporučene objave

postovani, zelim napisati oporuku kojom sve sto imam u slucaju smrti ostavljam svom izvanbracnom suprugu ( 5 godina zajednickog zivota). nemamo zajednicke djece, ali ja imam dvoje djece iz prethodne dugogodisnje izvanbracne zajednice. djeca su mi povjerena na odgoj i skrb i zive zajedno s nama. ocu nisu oduzeta roditeljska prava, on zajedno sa svojom zenom zivi u inozemstvu, s djecom se povremeno cuje.

djeca su malodobna i u slucaju moje smrti (znam da nema automatizma ali) sigurno ce biti povjerena ocu na skrb. u slucaju da to uistinu tako i bude, njihov bi otac onda kao zakonski zastupnik raspolagao mojom imovinom koju bi djeca naslijedila. isti je rasipnik, uvijek u dugovima i kreditima i sigurna sam da ce novac potrositi na pokrivanje istih umjesto na skolovanje i siguran zivot djeci. s druge strane svjesna sam da su djeca nuzni zakonski nasljednici i cak da ih ne spomenem u oporuci, imaju pravo na nuzni dio.

 

koja su prava mog izvanbracnog supruga prema mojoj djeci? moze li on traziti da djeca budu povjerena njemu na skrb jer ih zapravo mi odgajamo cijeli zivot i jedinog tatu kojeg oni poznaju je on?

postoji li nekakva klauzula da u slucaju da djeca budu povjerena bioloskom ocu, on ne moze upravljati novcem nego tek djeca nakon 18-og rođendana?

znam da ce mi sada netko reci da se brinem bez veze, ali iskreno czss tu ne moze nista kontrolirati pogotovo ako odu u inozemstvo.

vani postoji institucija zaklade za djecu, ali citajuci hrvatske zakone nisam naisla na ista slicno i kao jedino rjesenje ovog problema predlozen mi je ugovor o dozivotnom/dosmrtnom uzdrzavanju cime onda taj dio ne ulazi u ostavinsku masu. je li to stvarno jedini nacin?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

1.

Definicija vanbračne zajednice koju zakon priznaje je zajednica između NEUDATE žene i NEOŽENJENOG muškarca .

Rok trajanja te zajednice je najmanje tri godine neprekidno .O tome nakon provedenog dokaznog postupka sud donosi odluku kojom se utvrđuje postojanje vanbračne zajednice .

 

 

2. Oporukom ne možete raspolagati nužnim dijelom Vaše imovine.

 

 

3.Vi možete sastaviti oporuku na način da ju napišete vlastoručno i potpišete .

-da ju sastavi javni bilježnik i ovjeri pred dva svjedoka koji nisu u srodstvu i tom oporukom ne nasljeđuju.

(JB dati će Vam sve potrebne informacije -vezane za nužni dio )

4.Vaša djeca ako su maloljetna tada o njihovom dijelu voditi će

brigu CZSS .Skrbnik neće moći otuđiti tu imovinu,već će trebati

postupati samo u interesu mldb djece, i tražiti odobrenje CZSS za svaki utrošak .

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija