Jump to content

Odricanje od nasljedstva uz uvjet - hitno


PolarisRI7

Preporučene objave

Poštovani(a)!

Uskoro će se održati ostavinska rasprava nakon smrti moje mame, a predmet ostavine je kuća koja je bila mamino vlasništvo (naslijedila ju je od svojih roditelja). Ja bih se odrekao svog dijela mamine kuće u bratovu korist ali pod određenim uvjetima. Naime, naš tata je vlasnik pola druge kuće koju je naslijedio od svojih roditelja (nije gruntovno i katastarski sprovedeno). Vlasnik druge polovice je njegov brat i postoji mogućnost da se tatin brat odrekne svoje polovice kuće u tatinu korist na način da tata isplati svog brata gotovinom ili podjelom ostalih nekretnina. Ako bi tata postao vlasnik svoje kuće u cjelosti onda bi se brat i ja podjelili na način da bratu pripadne mamina kuća, a meni tatina (dakle ja se odričem svog djela mamine kuće). Međutim moram uzeti u obzir i mogućnost da se naš tata ne uspije nagoditi sa svojim bratom, te se u tom slučaju ne bih odrekao djela mamine kuće.

Kako to pravno regulirati? Mogu li na ostavinskoj raspravi reći nešto poput: odričem se svog djela mamine kuće ako naslijedim cijelu tatinu inače se ne odričem? Ako se tata nagodi sa svojim bratom u vezi njegove kuće kakav dokument sastaviti (da li je dovoljan javni bilježnik) kojim bih se osigurao da brat i ja u svakom slučaju dobijemo jednake dijelove tj. da se ja ne odreknem svog djela mamine kuće, a nakon toga se tata i njegov brat ne uspiju nagoditi te ja na taj način budem oštećen?

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija