Jump to content

kolika su davanja odvjetnika ako uzme vježbenika


ri-girl

Preporučene objave

Odgovor je zapravo vrlo jednostavan. Pravni fakultet, inače katastrofično nesposobnog nastavnog kadra i programa koji nema nikakve veze sa praksom, već godinama "proizvodi" previše pravnika, valjda zbog školarina, a koji se nakon sve te duševne torture mediokriteta, nemaju gdje zaposliti. O dobrom starom odnosu ponude i potražnje ionako u Hrvata nitko ne vodi računa. :kavica:

 

Kako još reče dr Ivo, gospodarstvo je u banani, državna uprava ima navodnu zabranu zapošljavanja, sudstvu su opet smanjili plaće, pa bježe u odvjetnike, a ionako za to je samo važan genetski kod. Kako kaže kolega Vičić. Dakle, ostaje vam tražiti odvjetničku vježbu. Već sada ima navodno 1000 kandidata za vježbu pri Komori.

 

Za to vrijeme u Hrvatskoj trenutan broj odvjetnika već iznosi približno 3800, dok je odvjetničkih vježbenika oko 1800. Kada broj odvjetnika dosegne brojku od 4000, priča je gotova. Nema više. :palacdolje:

 

Javni bilježnici su sasvim druga priča, oni su se za svoje izborili, pa i privilegiju da si međusobno ne rade konkurenciju. Kada koji od njih ode u penziju ili Sv. Petru na preferans, zaprisegne novi. A za sve to treba samo uz pravosudni u javnobilježnički ispit i odlično političko/zemljopisno zaleđe

 

Samo odvjetnici još uvijek umiru u čizmama.

 

Stoga je moj iskreni savjet svima koji žele studirati pravo, poštedite se muka i završite neki suvisliji fakultet, recimo FER.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

Naravno da nitko nigdje nije propisao broj odvjetnika jer bi to bilo u suprotnosti sa čitavim nizom postojećih propisa, uključujući čak i Ustav RH. :kavica:

 

Samo sam naveo da nitko u ovoj državi ne vodi računa o odnosu ponude i potražnje na tržištu rada, te stoga fakulteti, naročito tzv. društvenih usmjerenja, među kojima pravo, ekonomija, filozofski i slično, pod krinkom svoje autonomije, a zapravo zbog školarina, dakle vlastite financijske koristi, napumpavaju kvote upisanih studenata preko svake mjere i bez kontrole. :palacdolje:

 

Tržište je već sada na putu da postane zasićeno pravnicima, ekonomistima, indolozima, hispanistima itd.

 

Čast izuzecima.

 

Digresije radi, spomenuti numerus clausus je ionako rijetka pojava u našim propisima, Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima je takav primjer.

 

Srdačan pozdrav,

 

T.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija