Jump to content

Otvaranje obrta - Slastičarna tip III


Hrvoje39

Preporučene objave

Poštovani,

 

lijepo Vas molim pomoć.Želio bih otvoriti malu slastičarnu (tip III) u kojoj bih proizvodio i usluživao samo sladoled i to preko pulta, bez ulaska gostiju u slastičarnu, a uz to i usluživanje sladoleda na javnim površinama.Želim saznati uvjete za otvaranje i rad u objektu takvog tipa( da mogu praviti i prodavati sladoled preko pulta, postaviti škrinju sa sladoledom na trg ili po selima u vrijeme raznih sajmova, vašara, kirbaja).Za početak želim raditi sam.Dobio sam informaciju da se u obrtničkoj komori prijavim za polaganje ispita stručne osposobljenosti za "Priprematelja jednostavnih jela i slastica", (ne znam da li se isto tako nešto polaže i za "Poslužitelja jela i pića" ili sam sa položenim ispitom i to aprsorbirao). Interesira me kako nazvati vrstu obrta tj. kako registrirati obrt, a da ne moram ići na prekvalifikaciju za slastičara(imam SSS 4. stupanj tehničkog smjera i završavam fakultet tehničkog smjera, ali nemam SSS slastičar) , i da ne moram polagati majstorski ispit. To bi mi u ovom trenutku bio problem zbog vremena potrebnog za dobivanje kvalifikacije SSS slastičar.Da li obrt treba nazvati npr. "Ugostiteljski obrt - objekt brze prehrane - slastičarnica tip III" ili samo Obrt za ugostiteljstvo, ili nekako drugačije? Dali je i kako moguće registritati takav obrt, a da uz sladoled mogu u zimskim mjesecima prodavati sendviče i pića, ili neka jednostavna gril jela samo sa položenim ispitom kojeg sam naveo iznad?

U ovom trenutku sam zaposlen, ali bih uskoro mogao ostati bez posla.Kako sam Dragovoljac domovinskog rata interesira me da li i dalje vrijede povlastice (oslobađanje od carine i PDV-a) za uvoz strojeva za obrt i koliko dugo moram biti nezaposlen da bih iskoristio tu mogućnost. Strojeve bih pokušao uvesti iz Italije gdje se i proizvode.

 

Uz isprike na dugačkom i zbrkanom postu pozdravljam Vas,

 

Hrvoje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Registrirajte pružanje jedn. ugostit. usluga putem klupe, gdje je manje-više obuhvaćeno sve pto ste naveli.

 

Mjesto na kojem ćete obavljati svoje djelatnosti (povremeno ili sezonski) morate imati dokaz o korištenju prostora.

Pravilo ej da na mjestima gdje djelatnost obavljate povremeno (dan, dva) nemorate registirrati izdv.pogon već samo plaćate koncesiju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam što znači putem klupe!? Ideja je (bitno mi je)da imam slastičarnu na jednom mjestu koja pravi i poslužuje sladoled bez da gosti ulaze u taj prostor (znači preko pulta), ali i da imam mogućnost koristiti prijenosne vitrine za sladoled (carrettino) na trgovima, sajmovima, raznim događanjima.Svakako bi mi trebala preporuka načina registracije sa kojim ne moram imati kvalifikaciju za slastičara i majstorski ispit. Ispit koji se polaže kod obrtničke komore za priprematelja nije problem (ako sam dobro upućen on košta 1200 kn plus knjige i moguće ga je položiti u roku manjem od mjesec dana).

 

Molim Vas odgovore i na ostala pitanja iz prvog posta!

 

Hvala i pozdrav svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko ćete vršiti proizvodnju slastica i sladoleda moraćete imati majstorski ispit i zadovoljiti minimalne uvjete, nebitno što vam ljudi ne ulaze unutra, da ne spominjem činjenicu da kao proizvođač hrane se još morate upisati u upisnik Ministarstva zdravstva kao proizvođač slastica, također i HASAP i ostale stvari koje mora zadovoljavati prostor u kojem se vrši priprema slastica.

 

Po pitanju pokretnih slastičarskih pogona ili kako vi to želite zvati, prije postavljanja vam ga mora pregledati također komisija koja će utvrditi ekipiranost prikolice ili sl. ukoliko se radi o objektu tipa škrinja a bez pripreme sladoleda (samo prodaja) nemorate imati ispit za slastičara, a ako želite izbjeći to jednostavno registrirajte Firmu pa nemorate imati ispit za slastičara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija