Jump to content

ovlasti i dužnosti pretstavnika stanara


ban4074

Preporučene objave

bok ljudi,

molim odgovor koje su ovlasti i dužnosti pretstavnika stanara

1.dali ima pravo na naknadu i koliko?

2.mora li izvještavati nas ostale stanare o utrošenim sretstvima i mora li nam na godišnjoj bazi dostaviti sve troškove i uplate.

radi se o tome da nam pretstavnik nikada nikakve podatke nije dao,navodno para nema,ali je znao povečati pričuvu

samoinicijativno.

radi se o novoj zgradi sa 10 stanova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Ima pravo na naknadu ako je tako ugovoreno međuvlasničkim ugovorom ili ako ga plaća upravitelj iz svojih sredstava.

 

2.Predstavnik stanara ne mora podnositi nikakve izvještaje jer novcem uopće ne može raspolagati. To je pravo i obaveza upravitelja.

 

Minimalni iznos pričuve određuje zakon, a iznad toga može se povećavati ako tako odluče suvlasnici.

 

Dakle, upite o novcu uputiti upravitelju. Ako novca doista nema, radi se o najobičnijoj krađi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Predstavnika suvlasnika stanova biraju suvlasnici stanova. Suvlasnici odlučuju u visini naknade koju će predstavnik suvlasnika primati i o tome obavještavaju upravitelja zgrade. Predstavnik suvalsnika stanova može zastupati suvlasnike i bez naknade, ima slučajeva kao što je u mojoj zgradi gdje nas ima 9 suvlasnika i predstavnik suvlasnika ne potrežuje novčanu naknadu niti bilo kakvu korist zbog zastupanja.

Bez obzira što predstavnik u ovom slučaju ne prima novčanu naknadu dužan je o svemu što se tiće interesa svih ostalih suvlasnika obavještavati ih o svemu na što se troše "zajednička sredstva" - iz pričuve, putem oglasne ploče ili sazivanja sastanaka. Što se tiće odlučivanja, smostalno ne može o ničem odlučiti. Ukoliko suvlasnici nisu zadovoljni s predstavnikom imaju se pravo u svakom momentu obratiti upravitelju zgrade (najbolje pisanim putem), te ga obavijestiti da nisu zadovoljni, a isto tako imaju pravo i potraživati izvještaj o financijskom stanju zgrade, kao i prikaz svih izdataka koji su nastali iz sredstava zajedničke pričuve, ukoliko je potrebno i par godina unatrag.

Minimalni iznos pričuve određuje zakon, ali ga suvlasnici mogu dogovorom povečati (ukoliko imaju potrebu za izvođenjem skupljih radova - uvijek postoji mogućnost konzultacije sa upraviteljem zgrade,koji je u takvim situacijama uvijek spremam pomoći i predstavniku suvlasnika prezentirati što bi bilo najprihvatljivije, a predstavnik će onda informaciju saopćiti ostalim suvlasnicima jer je u tom slučaju potrebna njihova suglasnost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sto raditi u slucaju kad se predstavnik stanara pravi grbav tj ide linijom manjeg otpora i ne zeli starici - vlasnici stana reci da su njeni zahtjevi nerealni (da se poreze stablo od 50 i nesto godina jer stvara mušice, izvadi mlada vrba jer zaklanja sunce..skinu tende koje tu stoje godinama...) nego prebacuje lopticu da se doticna dogovori sa stanarom koji joj smeta?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovakav slučaj je vrlo lako riješti pogotovo ako predstavniku suvlasnika isplaćujete naknadu za zastupanje.

Obratite se upravitelju zgrade, smjenite ga, jer niste zadovoljni njegovim radom. Peticija suvlasnika stanova (potpisi suvlasnika 51% površine stanova - upravitelju zgrade.Nitko nije nezamjenjiv.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija