Jump to content

pravo na godišnji odmor- cijeli, rad od 4 god do sad


tnina7

Preporučene objave

Kod istog sam poslodavca već 4 godine na ugovor o radu, koji je glasio da može trajati do najdulje 4 godine i tako će i biti. znači moj ugovor i s tim i radni odnos prestaje u 8 mjesecu ove godine. sad se javlja problem korištenja godišnjeg odmora. Koliko sam upoznata imam pravo na korištenje cijelog go za ovu godinu i to neposredno prje isteka ugovora o radu. Poslodavac želi dati pripadajući dio za ovu godinu te potvrdu o neiskorištenom ostatku go. Napominjem da idem na berzu odnosno da sam bez posla nakon toga te mi ta potvrda ne znači ništa. kome da se obratim gdje ima pravna pomoć , inspektor rada ili netko sličan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tnina,

nejasno je kakav vi to ugovor imate. Iz vašeg kazivanja ispada da imate ugovor o radu NA ODREĐENO vrijeme od 4 godine. Takav je ugovor ništetan po starom Zakonu o radu a i po "novom". Ugovor o radu na određeno vrijeme (ili više uzastopnih ugovora kojim bi se rani odnos produživao)ne može se zaključiti na trajanje duže od tri godine. Dakle prema odredbama zakona o radu vi sada imate ugovor o radu na NEODREĐENO vrijeme a s time i sva prava koje vam takav ugovor daje (pravo na otpremninu i naknadu sa zavoda za zapošljavanje u slučaju redovitog otkazivanja sa strane poslodavca bez vašeg skrivljenog ponašanja). Vi trebate otići na inspekciju rada i porazgovarati sa inspektorom da vas uputi u vaša sva prava. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pogrešno sročeno, poslodavac je Ministarstvo .... , rješenje je o rasporedu na radno mjesto .... u trajanju do najviše 4 godine i to sad završava. Želim iskoristit cijeli godišnji neposredno pred kraj rada. pravna služba kaže da pravo na cijeli go stječem tek 30.06. (rad od 6 mjeseci u ovoj godini) što mislim da ne stoji jer nisam ja tek započela sa svojim radom da bi stekla pravo tek tak. te mi slijedom takvog tumačenja do kraja mog rada mogu iskoristiti tek 11 dana.

Nadam se da je malo jasnije...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tnina,

vaša pravna služba krivo je protumačila vaše pravo na godišnji odmor za ovu godinu. Prema čl.59.st3. Zakona o radu vi imate pravo na jednu dvanaesinu godišnjeg odmora za svaki navršeni mjesec rada u ovoj godina,ako vam radni odnos završava prije 01.srpnja ove godine. Primjerice imate pravo,ako imate određeni GO 20 rd /12 = 1.66 x3 (ako vam rad prestaje sa ožujkom) = 4,99 = 5 dana go.

Međutim vi svakako trebate potražiti vaš kolektivni ugovor i savjetovati se sa sindikatom. Ako i jest go nekako drugačije uređen tim kol.ugovorom na vas bi se moralo promjenjivati za vas povoljnije pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba se dobro posavjetovati, jer imam primjer iz jedne državne firme (primjer od ove godine), gdje je djelatnik samim ulaskom radnog odnosa u 2010.g. stekao pravo na cijeli godišnji odmor. Ja mislim da to nije daleko i zbog toga što ti oni nude da će napisati koliko je ostalo neiskorišteno kako bi to koristila kod novog poslodavca. Napominjem da je to samo u slučaju da se i novi poslodavac složi s tim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija